Teksti ja kuva: Kiti Salonen
– Vaikka tiesinkin, että ylioppilaaksi pitäisi päästä, satavarma en kuitenkaan voinut olla.
Liukas kirjoitti äidinkielen, englannin, terveystiedon, ruotsin ja lyhyen matikan, josta tuli paras arvosana, magna.
Todistus tyydyttää, sillä Liukas halusi suorittaa lukion kunnialla läpi.
– Mutta kymppejä en ole tavoitellutkaan.
JOS lukiossa jokin yllätti, niin työmäärä.
– Välillä koeviikolla meinasi turhautua, kun oli niin kauheasti lukemista ja tekemistä. Mitään ylitsepääsemätöntä ei kuitenkaan ollut vaan sopivasti haastetta.
Loimaan lukiota Liukas kehuu kodikkaaksi ja sopivan kokoiseksi oppilaitokseksi, jonne kotoa Alastarolta on ollut helppo kulkea. Lukion laajan kielivalikoiman Liukas hyödynsi opiskelemalla ranskaa.
Kun Liukas aloitti lukiossa, hän tunsi vain neljä samalla yläasteella ollutta tyttöä. Opiskeluiden aikana kaveripiiri on laajentunut ja yhdessä on koettu niin wanhaintanssit, penkkarit kuin abiristeilykin. Lukiosta löytyi vuotta vanhempi poikaystäväkin.
– Olen kuullut monen sanoneen, että lukiovuodet ovat elämän parasta aikaa. Olen samaa mieltä, täällä on ollut tosi kivaa.
VALKOLAKIN saaminen merkitsee Liukkaalle uusia mahdollisuuksia. Sotilaslentäjän haaveammatista hän on luopunut, mutta armeija kiinnostaisi.
Kevään yhteishaussa Liukas haki luokanopettajaopintoihin Turkuun ja Tampereelle. Pääsykokeet tyssäsivät ensimmäiseen vaiheeseen, joten edessä on välivuosi.
– Tarkoitus on mennä töihin ja kerätä vähän rahaa, jottei tulevina opiskeluvuosina tarvitsisi elää pelkällä vedellä ja näkkileivällä.
Kesäksi Liukas on saanut töitä Kärkäisen puutarhalta ja Salesta. Vapaa-aikaa vauhdittaa ylioppilaslahja.
– Äiti ja isä ostivat minulle 11-vuotiaan puoliverisen Lutherin, jonka kanssa suoritin myös lukion liikuntadiplomin ratsastusnäytön.