Oma kone sähköiseen yo-kokeeseen

0

Novida lukio Loimaa edellyttää opiskelijoiltaan omia tietokoneita sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa. Rehtorin mukaan syy on selvä; raha.
– Koneiden ja varakoneiden hankinta kaikille ja niiden ylläpito vaatisi tähtitieteellisiä summia rahaa, joka taas olisi pois itse opetuksesta, sanoo rehtori Hannu Lahti.
Teimme sähköpostikyselyn Varsinais-Suomen lukioille, onko lukion kirjoituksissa oppilaiden käytössä oma kone vai lukion tarjoama kone. Suurin osa lukioista ei lähtökohtaisesti tarjoa koneita ylioppilaskirjoituksiin.
Alle puolet maakunnan lukioista antaa opiskelijoilleen tietokoneen sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. Kone löytyy erityisesti pienemmistä lukioista, mutta myös joissakin isommissakin lukioissa satsaus on tehty.

 

Turun kaupungin lukioissa opiskelijoilta edellytetään omaa konetta, mutta esimerkiksi Salon suurimmassa lukiossa, kaikille kokelaille löytyy tarvittaessa kone lukion puolesta.
– Osa opiskelijoista tuo oman koneensa, mutta tarpeen mukaan tarjoamme lukion puolesta koneen kirjoituksiin. Kevään 2017 tutkinnossa suurimpana sähköisenä koepäivänä kirjoituksiin osallistuu yli 60 kokelasta, kertoo Salon lukion rehtori Juha-Markus Koistinen.
Ensi syksynä myös Salossa vaaditaan, että kaikilla opiskelijoilla on oma kone kirjoituksissa. Salon opetuslautakunta päätti linjasta muutama vuosi sitten.
– Lautakunnan päätöksen taustalla on luonnollisesti kulut, kuten valtaosassa muitakin Suomen kuntia, sanoo Koistinen.

 

Lukion on Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeen mukaan hankittava kuitenkin varakoneita kirjoituksiin. Näin myös Loimaalla.
– Koululla on 30 kannettavaa koneitta, joita käytetään varakoneina yo-kokeissa. Tänä keväänä yhteensä 31 kokelasta kirjoittaa sähköisen yo-kokeen, kertoo Hannu Lahti.
Monessa lukioissa suunta on kääntymässä. Yhä useammin lukiolaiselta vaaditaan nyt omaa konetta. Lukion omia koneita ei myöskään riitä kaikille, kun yhä useampi koetilanne muuttuu sähköiseksi.
– Sähköisten kokeiden kirjoittajia vähän vielä tänä vuonna. Ensi syksystä alkaen määrä lisääntyy huomattavasti, kun ruotsi, uskonto, terveystieto ja historia tulevat sähköisiksi, muistuttaa Pöytyän Elisenvaaran rehtori Outi Jalonen.

 

Jessika Rajala (vas.), Henna Yli-Nikkilä, Emma Mäkinen ja Mandi Rouhiainen kirjoittivat keskiviikkona matematiikan perinteisellä tavalla Elisenvaaran lukiossa. Nämä opiskelijat eivät ole vielä kirjoittaneet sähköistä ylioppilaskoetta, mutta digitaaliset kokeet ovat tuttuja lukion kurssikokeista. ¬– Sähköisten kokeiden tekeminen on helpompaa ja nopeampaa, kun ei tarvitse kirjoittaa käsin, kuvailee Jessika Rajala.

Kirjoitusten digitalisoiminen on aiheuttanut kouluille paljon vaivaa. Osa huomauttaa salien teknisen varustelun maksaneen paljon.
– Käytännössä työmme helpottuu siinä, että koesali suljetaan jatkossa koko kirjoituskerran ajaksi iltakäyttäjiltä. Siten voimme valmistella koetilan seuraavan päivä kokeeseen edellisenä iltapäivänä eikä vasta aamulla kovalla kiireellä, kuvailee Loimaan rehtori Hannu Lahti.

Opiskelijoiden koneet toimivat vaihtelevalla menestyksellä, kun ne liitetään ensimmäistä kertaa sähköiseen ylioppilaskirjoitusjärjestelmään.
– Kaikki tietokonemerkit toimivat hieman erilailla kun niitä buutataan suoraan Abitti-järjestelmään. Toiset menevät siihen nätisti ja toiset vaativat enemmän työtä. Jotkut enemmän pelikoneiksi tarkoitetut koneet eivät toimi kunnolla Abitissa, kertoo Lahti.

 

Ylioppilastutkinto digitalisoituu

  • Viime syksynä kirjoitettiin ensimmäiset digikokeet
  • Syksyllä 2016 kirjoitettiin sähköisesti saksa, maantiede ja filosofia.
  • Tänä keväänä kirjoitetaan ensimmäistä kertaa ranska, yhteiskuntaoppi ja psykologia.
  • Ensi syksynä uudet digitaaliset kokeet tulevat toisen kotimaisen kielen kirjoittajille, uskonnon ja elämänkatsomustiedon kirjoittajille, terveystiedon ja historian kirjoittajille.
  • Keväällä 2018 sähköistyvät seuraavat kokeet: äidinkieli, suomi/ruotsi toisena kielenä, venäjä, fysiikka, kemia ja saame.
  • Viimeisenä digitalisoituu matematiikan koe keväällä 2019.
  • Ylioppilaskokeet lyhenevät, kun kuullunymmärtämiset siirtyvät osaksi varsinaista koetapahtumaa. Ennen penkkareita ei ole siis enää kuunteluita.

 

Poimintoja rehtoreiden vastauksista
Tarjoaako lukionne koulun tietokoneita oppilaiden käyttöön ylioppilaskirjoituksissa?

Elisenvaaran lukio
Kyllä tarjoaa, koska sähköisten kokeiden kirjoittajia vielä tänä vuonna vähän.
Laitilan lukio
Kokelaat osallistuvat kirjoituksiin pääsääntöisesti omilla kannettavilla koneillaan.
Mynämäen lukio
Opiskelijoita kehotetaan hankkimaan oma kone. Koululla on muutama kymmenen varakonetta.
Nousiaisten lukio
Lukiolainen voi halutessaan käyttää koulun konetta. Tämän vuoden abit hyödyntävät paljolti koulun koneita.
Novida lukio Loimaa
Jokaisella on oltava oma kone.
Salon lukio
Kyllä. Osa opiskelijoista tuo oman koneensa, mutta tarpeen mukaan tarjoamme lukion puolesta koneen.
Uudenkaupungin lukio
Opiskelijoilla on pääasiallisesti omat koneet.

 

Lukio tarjoaa varalaitteet

  • Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan kokelas vastaa siitä, että hänellä on kokeessa vaatimusten mukainen päätelaite, joka on yhteensopiva YTL:n ohjelmiston kanssa ja pystyy liittymään lukion tutkintoverkkoon.
  • Lukiolla on oltava yksi vaatimukset täyttävä päätelaite kuulokkeineen jokaista kymmentä kokelasta kohden. Jokaisessa suorituspaikassa on oltava kuitenkin vähintään yksi varalaite.
  • Esimerkiksi 100 opiskelijan suorituspaikassa tarvitaan 10 varalaitetta, kun taas 5 kokelaan suorituspaikassa on oltava 1 varalaite.