LOIMAA/HIRVIKOSKI Vietnamilaisessa keittiössä käytetään paljon tuoreita vihanneksia, yrttejä ja mereneläviä. Kun niitä kaikkia kääräistään riisipaperin sisään, syntyy kaalikääryleiltä näyttäviä ja hieman sushilta maistuvia kevätkääryleitä.
Evankelisessa kansanopistossa pidettävällä Maukas englanti -kokkauskurssilla puhutaan spring rollseista, sillä ruoanlaitto tapahtuu englannin kielellä. Projektikoordinaattori Ilze Liepina-Naula sanoo yhdessä tekemisen olevan loistava tapa oppia kieltä, kokkailua, kulttuureja ja tutustua uusiin ihmisiin.
Hanke huipentuu alkuvuonna julkaistavaan keittokirjaan, joka sisältää reseptejä ja suomi–englanti-sanakirjan.
Vietnamilaiset tuoreet kevätkääryleet
1 tl sokeria
8 riisipaperia
50 g vermiselliä (nuudeli)
4 tl kalakastiketta (maustekastike)
2 salaatinlehteä pilkottuna
3 rkl tuoretta korianteria pilkottuna
2 rkl tuoretta (thai)basilikaa pilkottuna
3 rkl tuoretta minttua pilkottuna
8 jättikatkarapua halkaistuna pituussuunnassa kahtia
Keitä vermiselliä 3–5 minuuttia, tai kunnes se on al dente, ja valuta se. Täytä iso kulho lämpimällä vedellä. Kasta riisipaperit yksi kerrallaan veteen noin sekunniksi, jotta paperit pehmenevät. Aseta riisipaperin keskelle kaksi ravunpuolikasta, kourallinen vermiselliä, basilikaa, minttua, korianteria ja salaattia. Jätä reunoille muutama sentti tyhjää tilaa. Käännä riisipaperin reunat sisälle päin ja rullaa kääryle tiukasti.