Varsinais-Suomen nuoret urheilijat ovat valinneet näyttävät puvut. Seiväshyppääjä Wilma Murron puku on musta ja rohkeasti kaksiosainen. Keihäänheittäjä Elina Kinnusen asu on sininen ja selästä avoin.
Sinistä väriä on paljon. Näin arvioivat tulevan itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton pukujen värivalikoimaa turkulaiset juhlapukuyrittäjät.
Suomi 100 -juhlallisuudet saavat Linnan juhlien vieraat ehkä korostamaan entistä enemmän isänmaallisuutta.
– Monella on varmasti sinistä päällä Suomi 100 -hengessä. Halutaan kunnioittaa juhlavuotta, kuvailee Mirka Lång hää- ja juhlapukuliike Sydänkävystä.
– Puvut ovat varmasti aika näyttäviä. Monella on isompi pykälä silmässä juhlavuoden kunniaksi, arvioi turkulainen vaatesuunnittelija Kisu Korsi.
”Olemme molemmat todella innoissamme puvusta, mutta vähän jännittää. Puku on jotain ihan uutta, tällaista ei ole ennen Linnassa nähty.”
Saara Toivanen
Turkulaiset vaatealan yritykset tekevät runsaasti pukuja itsenäisyyspäivän Linnan juhliin. Turkulaisen Pukuni hää- ja juhlapukuompelimon Saara Toivanen valmistaa tänä vuonna kolme pukua Linnaan.
Hän suunnittelee ja ompelee puvut eduskunnan puhemies Maria Lohelalle, koripalloilija Teemu Rannikon puolisolle Ilona Rannikolle ja seiväshyppääjä Wilma Murrolle.
Lohelan ja Rannikon puku on sininen. Wilma Murrolle Toivanen on tehnyt mustan iltapuvun, jossa on pitkät hihat ja yläosassa pitsiä.
– Puku on kaksiosainen. Se on pieni riski.
– Olemme molemmat todella innoissamme puvusta, mutta vähän jännittää. Puku on jotain ihan uutta, tällaista ei ole ennen Linnassa nähty, kuvailee Toivanen.
– Wilma on 19-vuotias, 180-senttinen urheilija, joten puvun pitää olla nuorekas ja hänen ikäiselleen sopiva.
Koripalloilija Teemu Rannikon puolisolle puku valmistuu vain vähän ennen juhlia. Toivanen aloitti puvun teon maanantaina ja valmista tuli sunnuntaina
– Kutsut Linnan juhliin tulevat vain muutama viikko ennen juhlia, joten osa puvuista jää aina viime tippaan. Tein ensin kaksi muuta pukua valmiiksi ja tämän viimeisenä.
Puhemies Maria Lohelalle (sin) Saara Toivanen tekee puvun jo kuudetta kertaa. Tämän vuoden Linnan juhlien iltapuku on muokattu Lohelan ensimmäisestä itsenäisyyspäivän juhlapuvusta. Vanhaa puvussa on helma, uutta yläosa.
– Puhemiehellä on arvomerkkejä, joiden takia puvun yläosan on oltava umpinainen ja tukeva. Kunniamerkit rajaavat, mitä kaikkea yläosaan voi keksiä, Toivanen kuvailee.
Lohelan puku on vaaleansininen.
”Meillä molemmilla oli liikutuksen kyyneleet silmissä, kun näimme valmiin puvun Suvin päällä.”
Jaana Varkki-Terho
Muotikuun suunnittelija Jaana Varkki-Terho pukee Linnan juhliin tänäkin vuonna kymmeniä vieraita.
Rouva Tellervo Koivistolle Jaana Varkki-Terho suunnitteli iltapuvun hopeanharmaasta silkkisametista. Nostalginen, itsenäisyyden ajan menneiltä vuosikymmeniltä inspiraatiota ammentava asu kimaltaa hillitysti ja se on somistettu elegantisti ranskalaisella pitsillä.
Näyttelijä ja imitaattori Jarkko Tammisen vaimon Sannan puvussa on yhdistetty pehmeitä sinisen ja ruskean sävyjä.
Kansanedustaja Lenita Toivakalle (kok) Muotikuu toteutti kultabeigen samettimekon, joka on somistettu käsin ommelluilla kukkakoristeilla. Jopa kirjailut toteutettiin Turussa.
Kansanedustaja Anne-Mari Virolaiselle (kok) ommeltiin Ranskassa kudotusta tyllipitsistä valmistettu höyhenenkevyt, pronssin sävyinen iltapuku.
Kansanedustaja Kike Elomaalla (ps) on pelkistetyn näyttävä valkoinen puku.
Suomi 100 -teemavuoden ohjelmapäällikkö Suvi Innilän pukuun haluttiin mukaan merkittävän vuoden teema. Puvun kankaalle on digiprintattu kuva viime keväällä Helsingin Esplanadin puistoa koristaneesta sinivalkoisesta kukkaloistosta.
− Meillä molemmilla oli liikutuksen kyyneleet silmissä, kun näimme valmiin puvun Suvin päällä, Jaana Varkki-Terho toteaa yrityksen tiedotteessa.
Muotikuun puvut ovat kotimaisia, sillä ne ovat Varkki-Terhon suunnittelemia ja ne on valmistettu Turussa Muotikuun omalla tehtaalla.
”Olen ollut myös Linnan pihalla saksien kanssa juuri ennen sisään astumista. Olen perfektionisti ja katson, että helma on juuri oikean mittainen.”
Kisu Korsi
Kisu Korsi kertoo tehneensä puvut tänä vuonna kansanedustaja Saara-Sofia Sirénille (kok) ja Mirkku Huttuselle. Huttunen on Lounais-Suomen poliisipäällikkö Tapio Huttusen puoliso.
– Minun pukuni ovat aina naisellisia ja näyttäviä. En pue tätejä Linnan juhliin, vaan pyrin ilmaviin, freeseihin pukuihin, kuvailee Korsi omaa nimeään kantavasta boutiquesta.
Sirénin puvussa on silkkiorganzaa silkin päällä. Puvun nimi on La primavera, kevät.
– Se kuvastaa sitä, että Suomen ensimmäinen sata vuotta on tullut täyteen ja nyt on uusi kevät, uusi sata vuotta alkamassa.
Sirénin pukuun kuuluu korsetti, jonka puvun tekijä pukee kansanedustajan päälle jo Turussa. Itse puku laitetaan vasta Helsingissä.
Kisu Korsi on itse usein itse pukemassa suunnittelemiaan ja tekemiään pukuja kantajien ylle.
– Olen ollut myös Linnan pihalla saksien kanssa juuri ennen sisään astumista. Olen perfektionisti ja katson, että helma on juuri oikean mittainen.
Korsi sanoo seuraavansa Linnan juhlia, jos vain suinkin jaksaa. Edeltävät päivät ja viikot ovat pukujen tekijöille erittäin tiukka työrutistus.
– Usein lähden ajamaan Helsingistä kohti Turkua väsyneenä ja nappaan hampurilaisen evääksi. Se siitä juhlatunnelmasta, naurahtaa Korsi. Muotikuun suunnittelija Jaana Varkki-Terho pukee Linnan juhliin tänäkin vuonna kymmeniä vieraita.
Pukuliike Sydänkäpy vaatettaa myös juhlavieraita Linnaan. Keihäänheittäjä Elina Kinnunen, 19, pukee ylleen tummansinistä sifonkia ja kirjattua pitsiä.
– Kinnusen puvussa on avonainen selkä, kertoo Mirka Lång Sydänkävystä.
Kinnunen saavutti 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuskisoissa pronssia viime kesänä. Hän edustaa Uudenkaupungin Kenttäkarhuja.
Uudestakaupungista Linnan juhliin lähtee myös kiekkolegenda Matti ”Mölli” Keinonen. Hänen vaimonsa Taija Keinonen luottaa myös siniseen väriin.
– Taija Keinosen puvussa on tummansinistä sifonkia ja kirjailuja. Puvussa on pitkät hihat, kuvailee Mirka Lång.
Pukuni hää- ja juhlapukuompelimon Saara Toivanen aikoo seurata Linnan juhlia tarkasti.
– Minulla on varmasti televisio ja läppäri yhtä aikaa auki, jotta voin seurata eri lähetyksiä ja nähdä eri pukuja.
Saara Toivanen on kutsunut kotiinsa myös vieraita, joten lähetyksen seuraamisessa on vähän haasteita.
Hän myös tietää edellisiltä vuosilta, että kännykkä piippaa illan aikana.
– Tutut kysyvät, onko tuo minun tekemäni puku.
Myös Sydänkävyn Mirka Lång seuraa televisiosta Linnan juhlia.
– Uskoisin, että laskeutuvat materiaalit ovat tämän vuoden juttu. Puvut ovat keveitä ja siroja, myös kirjailuja on todennäköisesti paljon.