LOIMAA, SHANGHAI Todellisuus on aina joskus länsimaista uutisointia kauniimpi. Shanghaihin pesiytyneen hanhijokelaislähtöisen Johanna Rautalahden mielestä Wuhanin koronaviruksen kohdalla on vähän näin.
Länsimaiden medioissa ovat viime päivinä vilahdelleet kuvat, joissa ihmismassat liikkuvat kaduilla kasvosuojuksissa, ja tiedottamisessa on keskitytty tartuntojen ja kuolleiden määriin. Kiinassa paniikkia ja pelkoa ei aisti samalla tavalla.
– Kiinalaiset ottavat koronaviruksen kyllä tosissaan. Kasvomaskeja käytetään, koska ihmiset ovat vastuullisia. He eivät halua sairastua eivätkä tartuttaa muita. Kiinalaiset ymmärtävät, että epidemia leviää nopeasti maassa, jossa on valtavasti ihmisiä, eikä sitä suomalaisten rakastamaa hajurakoa esimerkiksi bussissa todellakaan ole, Johanna Rautalahti sanoo.
Kiinalaiset ymmärtävät kuitenkin myös mittakaavan. Yli miljardin ihmisen valtiossa se on erilainen kuin 5,5 miljoonan asukkaan Suomessa. Sata ja tuhat ovat tavallaan pienempiä lukuja Kiinassa kuin Suomessa.
Kaksi asiaa länsimaisen uutisoinnin kautta ei myöskään välity.
– Tässä tilanteessa kiinalaisilla on vahva me-henki ja toisista ihmisistä huolehtimisen kulttuuri. He ovat päättäneet, että tämä homma hoidetaan; tauti pysäytetään ja taltutetaan.
Jotain suhtautumisesta koronavirukseen kertovat myös kiinalaisten sosiaalisessa mediassa jakamat meemit. Ne ovat viime viikkoina pyörineet kasvomaskien maailmassa. Meemeissä maskeja on kyhätty kaikesta mahdollisesta appelsiinin kuorista pikkuhousunsuojiin ja kaunotar valitsee maskimiehen maskittoman miljonäärin sijasta. Tilanteelle halutaan ja osataan nauraakin.
RAUTALAHDET palasivat viime viikolla Suomeen lomailemaan – paljon ennen kuin oli tarkoitus.
– Virus ei pelottanut meitä, Rautalahti korostaa.
Koulut kuitenkin suljettiin epidemian leviämisen estämiseksi maaliskuun alkuun saakka Shanghaissakin, ja liikkumisen rajoitukset varsinkin kaupunkiin ja sieltä pois alkoivat lisääntyä. Myös Johanna Rautalahden aviomiehen työpaikka suljettiin pariksi viikoksi, kuten kaupungin kaikki toimistot.
– Meille tuli vähän sellainen tunne, että monta viikkoa ilman koulua pienten lasten kanssa sisätiloissa ei houkuta. Kun sitten vielä kuumepotilaat rajattiin pois Shanghain kansainvälisestä sairaalasta ja päätettiin ohjata kiinalaisiin sairaaloihin, minulle tuli epävarma olo, vaikka kiinaa kohtalaisesti osaankin puhua, Rautalahti myöntää.
– Heräsi kysymys, pääseekö täältä enää pois, jos rajoituksia tulee lisää.
Vaikka Kiinan ratkaisut epidemian leviämisen estämiseksi eivät suomalaiselle lapsiperheelle sopineetkaan, Rautalahti pitää niitä oikeina.
– Eurooppa ei olisi varmaan voinut toimia samoin, mutta eurooppalaisten on myös vaikea käsittää kiinalaisten määrää ja kaupunkien ahtautta.
Vaikka Rautalahdet ovat tällä hetkellä Suomessa, perheen äidin ajatukset harhailevat usein kohti auringonnousua.
– Fiilis on, että olen väärään aikaan väärässä paikassa. Meidän ei ollut tarkoitus lomailla Suomessa nyt, ja huomaan usein ajattelevani ystäviä, jotka ovat Shanghaissa. Toisaalta tilanne on helpompi varsinkin lapsille, ja on kiva nähdä tuttuja ja sukulaisia täälläkin.
Kuka?
JOHANNA RAUTALAHTI
On 35-vuotias, kotoisin Alastaron Hanhijoelta ja koulutukseltaan luokanopettaja. Hänen tyttönimensä on Yli-Urpo.
On asunut Shanghaissa Kiinassa 2,5 viime vuotta aviomiehensä ja perheen kolmen lapsen (5–9-vuotiaita) kanssa.
Johanna Rautalahden aviomies työskentelee suomalaisessa metsäteollisuusyrityksessä, Johanna toimii pääosin kotiäitinä mutta tekee jonkin verran sijaisuuksia ja vapaaehtoistyötä Shanghain kansainvälisessä koulussa.
Arvioi, että Shanghain suomalaisyhteisöön kuuluu tällä hetkellä noin 400 henkilöä. Pari vuotta sitten suomalaisia asui miljoonakaupungissa vakituisesti vielä yli tuhat, mutta työprojektien väheneminen on kutistanut suomalaisyhteisöä.
Kirjoittaa Kiinasta blogia Viisikko mantereen takana.
Fakta
WUHANIN KORONAVIRUS
Kiinan Wuhanissa todettiin joulukuussa keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttaja on uusi koronavirus. Koronavirukset ovat viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Uuden viruksen tartuntalähteestä ja -reiteistä ei ole vielä varmuutta.
Sairastuneiden oireita ovat kuume ja hengenahdistus. Pääosin oireet ovat olleet lieviä, ja suurin osa sairastuneista on toipunut hyvin. Monella vakavia oireita saaneella on ollut jokin perussairaus.
Tartuntojen määrä liikkuu kymmenissä tuhansissa. Kiinan ulkopuolella tapauksia on todettu parisen sataa, Suomessa yksi. Tautiin on kuollut muutama sata ihmistä, heistä suurin osa Wuhanissa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos