Harjureitin varrelle on ripoteltu luonnon helmiä – Hiihtokaudella patikoijat ja maastopyöräilijät voivat käyttää maasto- ja huoltoteitä

0
Roni Husso, Janne Ristimäki sekä Linnea, Annica, Antero ja Felix Valmunen luonnehtivat Harjureittiä koko perheen paikaksi. Kuvat: Katriina Reijonen.

Harjureitti on todellinen ulkoiluihmisen puuhamaa. Reitistöä tavataan kutsua Pikkulapiksi. Nimitys on paraislaisen Valmusen perheen mukaan perusteltu. Korkeuserot ja luonnon monimuotoisuus muistuttavat pohjoisen taigaa.

– Horisontti, puusto ja kangasmetsä, Annica ja Antero Valmunen listaavat yhtäläisyyksiä.

– Joo, täällä on samannäköistä maisemaa kuin Levillä, juuri pohjoisessa vieraillut oripääläinen Roni Husso komppaa ja kääntelee makkaroita Porsaanharjun laavun nuotiolla.

Harjureitin huippu on 143 metriä meren pinnan yläpuolella, Porsaanharjulla. Selkeällä kelillä harjulta näkee kilometrien päähän.

 

PORSAANHARJULTA pääsee laskeutumaan vaikkapa Isosuon pitkospuille.

– Pitkospuiden kanssa joku on nähnyt oikeasti vaivaa, oripääläinen Janne Ristimäki kehuu.

Ristimäki oli lähtenyt nuotioretkelle Husson kanssa. Kummallakin miehellä oli unohtumattomia kokemuksia ulkomailta, mutta kotikunnan ylläpitämän retkeilyreitistön laavulla istuessaan miehet ryhtyivät pohtimaan, tarvitseeko aina lähteä merta edemmäs kalaan.

– Helpommin tulee lähdettyä pois omalta alueelta kuin käydä lähikohteissa, vaikka Suomessakin olisi katseltavaa ihan loputtomiin. Vuodenaikoja en vaihtaisi pois, Ristimäki tiivistää mietteensä.

 

HARJUREITTIÄ hallinnoivat ja ylläpitävät Oripään lisäksi Huittinen, Loimaa ja Säkylä. Isäntäkunnat hakivat Säkylänharjulla ja Virttaankankaalla sijaitsevalle alueelle virallisen ulkoilureittistatuksen viisi vuotta sitten.

Reitistö perustettiin vuonna 1998, joskin puuhamiehenä toiminut Esa Lähteenmäki muistuttaa hiihtäjien päässeen laduille vasta 2000. Ensimmäiset vuodet kuluivat siinä, että ”keskelle ei mitään” raivattiin kuuden metrin levyinen väylä.

– Paikan lumivarmuus oli tiedossa ja aloin sitä lobbaamaan kunnille sekä yhdistyksille. EU oli juuri tullut ja sitä kohtaan oltiin varsin kriittisiä täällä maaseudulla, mutta sitten tajuttiin, että tähän oli mahdollista saada avustusta. Nähtiin, että harju voisi olla hyvä ulkoilupaikka.

Lähteenmäki arvelee yhteishengen löytyneen, koska reitistö halkoi niin montaa kuntaa.

– Ei tämä ollut kenenkään kunnan, vaan ihan uusi juttu, johon oli helppo tulla mukaan. Tämä oli aika neutraali paikka.

 

Vampulalainen Topias Ylikännö nautti hyvistä pulkkakeleistä Aada-siskon ja Lauri-isän kanssa Vampulan ulkoilumajalla.
Ulkoilureitistön varrelle osuu sekä luonnon muokkaamia että ihmisen rakentamia nähtävyyksiä.
Janica ja Kimmo Sandberg ovat päättäneet piipahtaa joka viikonloppu jollakin lähiseudun ulkoilureitistöllä.

RETKEILYREITEISSÄ riittää valinnanvaraa, eivätkä matkat laavulta toiselle ole pitkiä. Esimerkiksi Virttaan Erä-Veikkojen majalta Vampulan ulkoilumajalle on noin viiden kilometrin matka. Reittivaihtoehtojakin on kaksi, jolloin meno-paluumatkaan saa halutessaan vaihtelua.

Kaiken kaikkiaan retkeilyreitistöä on 28 kilometrin verran. Siitä noin 14 kilometriä on talviaikaan valaistu.

Porilaiset Kimmo ja Janica Sandberg kokevat reitistön helppokulkuiseksi. Parivaljakko on ottanut missiokseen piipahtaa joka viikonloppu jollakin lähiseudun ulkoilureitistöllä. Harjureitti voitti mielenkiinnon ja valikoitui ensimmäiseksi kohteeksi.

– Täällä on todella helppo kävellä. Kävelemme varmaankin enemmän kuin meidän alun perin piti, näköalalaavulla ensitöikseen pistäytyneet Sandbergit pohtivat.

 

Ne rohkeat, jotka ovat lähteneet pimeällä pyöräilemään, ovat tykänneet ja sanoneet, että kaikki näyttää ihan erilaiselta pimeässä.

Virttaa Bikesin Kirsi Viitala

 

TALVISIN ulkoreitit ajetaan hiihtoladuiksi. Latujen kunnossapitoa voi seurata reaaliaikaisesti Harjureitin verkkosivulta, josta löytyy myös kelikamera.

Latujen ilmaannuttua patikoijat ja maastopyöräilijät voivat hyödyntää harjulla risteileviä maasto- ja huoltoteitä, joita ei tosin ole viralliseen retkeilykarttaan merkitty. Virttaa Bikesin Kirsi Viitala suunnittelee karttapohjan tekemistä fatbike-vuokraajille.

– Huoltoteitä pidetään auki ja niillä voi pyöräillä. Tälle kaudelle emme pysty karttaa vielä tekemään, mutta kyllä teille uskaltaa silti seikkailumielellä lähteä, ei siellä voi eksyä.

Virttaa Bikesilla on seitsemän sähköavusteista läskipyörää neljällä runkomitalla. Pyörät ovat olleet todella suosittuja.

Viitala antaa vinkin Harjureitin vakikävijöille:

– Pimeällä pyöräily on hauskaa, kun pyörässä on hyvät valot ja itsellä vielä vaikka otsalamppu! Ne rohkeat, jotka ovat lähteneet pimeällä pyöräilemään, ovat tykänneet ja sanoneet, että kaikki näyttää ihan erilaiselta pimeässä. Mutta reittiä täytyy vähän tuntea etukäteen ja olla seikkailumieltä.

 

Vampulan ulkoilumajalta on vain puoli kilometriä lähimmälle laavulle. Talvikaudella siellä on viikonloppuisin kahvio auki.
Harjureitin kangasmetsä ja suuret korkeuserot muistuttavat Lappia. Porsaanharjulta näkee kirkkaalla säällä kilometrien päähän.
Enni Huovinen totesi pigviinityylin tarjoavan pisimmät laskut. Huittislainen perhe tykästyi Harjureitin latuihin ja pulkkamäkeen heti ensivisiitillään.

HARJUREITIN varrella on kohteita, jotka ovat matkailullisia vetonauloja jo itsessään. Alastaro Golf ja Alastaron moottorirata keräävät kävijöitä etenkin kesäkaudella. Esa Lähteenmäen pyörittämä Toimintaloma tarjoaa muun muassa majoitusta ja saunomismahdollisuuksia ympäri vuoden. Vampulan 28-väyläinen frisbeegolfrata on käytössä huhtikuusta marraskuuhun loppuun.

Virttaan Erä-Veikkojen ampumaradalla järjestetään kansallisen tason kilpailuja niin hirvenhiihdossa kuin -juoksussa, sillä maastot ovat oivalliset yhdistelmälajien harjoittamiseen.

Oma lukunsa ovat luonnon omat vetonaulat. Kankaanjärvi on isokokoinen suppalampi harjun syleilyssä. Myllylähde on yksi Säkylän Pyhäjärveen laskevan Pyhäjoen alkulähteistä.

Luonnon vetonauloihin ovat luettavissa myös kasvillisuuden ja eläinkunnan erikoisuudet. Harjulla viihtyvät muun muassa kalliokielo, häränsilmä, hietaorvokki ja harjusinisiipi.

– Uskon, että ihmiset hakeutuvat luontoon ja rauhallisempiin paikkoihin. Loppiaisenakin ihmiset ihan jonottivat makkaranpaistopisteille, Vampulan ulkoilumajalla kahviota talvikaudella viikonloppuisin pyörittävä Pirjo Saastamoinen kertoo.

Harjureitin merkintöihin on panostettu kävijäpalautteen perusteella.