Lisäksi Avi päätti, että alueen yläkoulut siirtyvät etäopetukseen ensi maanantaista lähtien kolmeksi kolmeksi viikoksi hallituksen linjauksen mukaisesti.
Lauantaista lähtien eri toimijat Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa velvoitetaan varmistamaan, että tilassa olevien henkilöiden välillä ei ole lähikontakteja. Lähikontaktien välttäminen koskee esimerkiksi asiakkaita ja toimintaan osallistuvia henkilöitä.
Tämä määräys on voimassa kuukauden ja se perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d.
Pykälä koskee kaikkia asiakaspalvelutiloja, jotka on tarkoitettu yli kymmenelle hengelle. Tällaisia ovat muun muassa kaupat, kuntosalit, isot kampaamot, apteekit ja terveysasemat.
– Jokainen toimija päättää itse, miten se toteuttaa asian, kiteyttää johtaja Heikki Mäki Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.
Hän muistuttaa, että pykälässä ei puututa vielä suoraan henkilömäärään tai kulun rajoittamiseen eri tiloissa.
Näiden tilojen pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne toteuttavat välimatkan pidon asiakkaille.
Asia koskee
- yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
- yksityiset elinkeinonharjoittajat
- kunnat ja kuntayhtymät
- uskonnolliset yhdyskunnat
- julkisoikeudelliset laitokset.
Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.
Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.
LISÄKSI maanantaina 8.3. astuu voimaan tiukempi tilojen sulkua koskeva pykälä.
Tämä sulkupäätös koskee sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käyttää samanaikaisesti yli 50 asiakasta tai osallistujaa.
Sulku koskee eri toimijoita Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen kunnissa. Rajoitukset perustuvat tartuntatautilain pykälään 58 g.
Rajoitukset koskevat esimerkiksi joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen käytettäviä sisätiloja sekä kuntosaleja.
Lisäksi rajoitukset koskevat seuraavia tahoja: yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat ja niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat, tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat. Myös huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat, kauppakeskusten yleiset oleskelutilat suljetaan. Sulku ei koske vähittäiskaupan liiketiloja ja palvelujen tarjoamiseen käytettäviä tiloja tai kulkua niihin.
Tämä määräys on voimassa kaksi viikkoa.
Alle 10 hengen kokoontumiset ovat näissä tiloissa mahdollisia, kun lähikontaktit pystytään välttämään kokonaan.
Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan Mikael Luukasen mukaan se tarkoittaa, että näissä tiloissa ei saa tapahtua kohtaamisia myöskään sosiaali- ja pukutiloissa tai kulkuväylillä.
– Isossa hallissa kaksi harrastustilaa pitää olla erotettu selkeästi toisistaan, mikään lippusiima ei tähän riitä. Lisäksi tiloissa pitää olla erilliset sosiaalitilat ja erillinen kulku tiloihin, tai sitten käynti näihin täytyy porrastaa.
Tiloja voivat käyttää vuonna 2008 syntyneet tai sitä nuoremmat lapset harrastustoimintaan.
Päätös ei koske
- ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa
- sellaisia tiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan.
Mitä tiloja suljetaan kokonaan?
– Avi ei voi sulkea kokonaan mitään tiloja. Osa yksityisistä toimijoista voi sulkea tilansa sulun takia kokonaan kannattavuussyistä. Näin on tapahtunut myös Etelä-Suomessa, sanoo Mikael Luukanen.
Voiko kunta tehdä lievempiä rajoituksia omalla alueellaan, jos tautitilanne on hyvä?
– Kyllä voi ja näitä on varmasti tulossa, täsmentää Luukanen.
Voiko aluehallintovirasto määrätä vielä tiukempia toimia?
– Avilla ei ole enää mahdollisuutta kiristää toimia toimivaltansa puitteissa.
– Muistutan, että meillä on voimassa yleisötilaisuuksien ja kokousten henkilörajoitus kuusi henkeä, sanoo Luukanen.
Lisää vastauksia ja eri toimijoita koskevia tarkempia ohjeita voi tarkastella aluehallintoviraston kysymys-vastauspalstalta.