LOIMAALAISTEN lukumäärä on Tilastokeskuksen ja tietopalveluja tuottavan Lounaistiedon mukaan kasvanut syyskuuhun verrattuna 25:llä. Kaupungin asukasluku oli historian alhaisin viime syyskuussa, jolloin asukkaita oli 15760. Tämän vuoden helmikuussa, josta tuorein Tilastokeskuksen ennakkotieto on peräisin, kaupungin asukasluku oli kasvanut 15785:een.
Onko koronatilanne todella aiheuttanut maalaispitäjien hartaasti toivomaa, maaseutumaisemiin suuntautuvaa muuttoliikettä? On ainakin jonkin verran.
Eveliina Toivola opiskelee Turun yliopistossa psykologiaa. Kia-Riina Rantala opiskelee samassa yliopistossa suomen kieltä ja suomalais-ugrilaista kielentutkimusta.
Kumpikin heistä vaihtoi opiskelijakaupungin ihmisvilinän synnyinkaupungin väljyyteen. Toivola pysyvästi, Rantala toistaiseksi.
– Vähän koko vuoden on ollut sellainen olo, että olenko edes yliopistossa. En ole päässyt kokemaan opiskelijaelämää, syksyllä opinnot aloittanut Rantala naurahtaa.
Rantala on kirjoilla vanhempiensa luona Alastarolla, mutta käy viikoittain omalla asunnollaan Turussa. Asunto oli lottovoitto raskaan hakurumban jälkeen, eikä siitä kannata luopua.
– Ilman koronaaepidemiaa olisin varmaankin kämpilläni Turussa tai ainejärjestön vuosijuhlissa, jotka pidettäisiin itse asiassa juuri tänään.
Etäopiskelu on kuitenkin sujunut hyvin. Rantala antaa täydet pisteet Loisto-kirjastoille, sillä kirjastoverkko on mahdollistanut poikkeuksetta oppikirjojen saamisen lähikirjastoon.
TOIVOLA PÄÄSI Turkuun opiskelemaan syksyllä 2019 ja löysi asunnon, jossa asui tammikuuhun 2021 asti. Vuoden kestäneet etäopinnot kuormittivat jaksamista.
– Minulla on ollut henkisesti helpompaa nyt, kun minun ei enää tarvitse olla yksin kerrostaloyksiössä, kihlattunsa kanssa Loimaalle yhteen muuttanut Toivola kertoo.
Haastattelua tehdään Turun ammattikorkeakoulun Loimaan toimipaikan entisellä parkkipaikalla. Toivola pyörittelee huvittuneesti päätään. Loimaasta tuskin kehkeytyy haalarikansaa vilisevä kaupunki, vaikka opiskelut onnistuisivat hybridisti koronatilanteen helpotettua.
Toisaalta, jos Toivolan ja Rantalan ykkösprioriteetti olisi kokea opiskelijaelämä kaikkine juhlimisineen, he eivät olisi asettuneet Loimaalle. Heidän elämänarvonsa koostuvat pienten kaupunkien ilmapiirin ja perheen arvostuksesta.
Naiset tietävät opiskelukavereistaan useita, jotka ovat palanneet kotikaupunkeihinsa etäopiskelun vuoksi.
– Suurin osa samasta syystä kuin minä. Kun ei ole pakko olla Turussa, mieluummin ollaan oman perheen parissa. Turun ylioppilaskylässä oli paljon tartuntoja, ja varmaan sekin vaikutti, Toivola miettii.
– Viihdyn paremmin pikkukaupungissa. Täällä on tuttuja, ja kun ei tarvitse laittaa itse ruokaa, asuminen tulee halvemmaksi. Tämä on tällainen pehmeä lasku yksin muuttamiseen, Rantala laskeskelee.
SAVONIA Ammattikorkeakoulussa rakennusarkkitehdiksi opiskeleva Venla Hornkin on edennyt opinnoissaan kuluvan lukuvuoden aikana pääasiassa Loimaalta käsin. Virallisesti hänen kotikaupunkinsa on yhä Kuopio.
Hornin tilannetta voisi kuvailla trendikkäästi monipaikkaisuuden käsitteellä. Siihen liittyen viime aikoina on keskusteltu, voiko ihminen saada koronarokotteen mökkipaikkakuntansa terveydenhuollosta.
Venla Hornille monipaikkaisuus on tarkoittanut tarkkaa pohdintaa, milloin hänen kannattaa käydä katsomassa postit virallisesta osoitteesta, ja miten selittää terveydenhuollon ajanvarauksessa, että koronatestiin olisi päästävä Loimaalla eikä Kuopiossa.
– Kulkeminen on ollut vähän sekavaa. Kuopioon meno on ihan eri asia kuin jos matkustaisi vaikka Turkuun tai Tampereelle.
Rocketsin jääkiekkojoukkue tuttuine kavereineen sekä opiskelukavereiden joukkopako Kuopiosta sai Hornin vaihtamaan maisemaa. Kuopioon on välillä täytynyt palata, sillä maakuntakohtaiset koronavirusrajoitukset ovat vaihdelleet.
– Muutin juuri ennen koronaa joulukuussa uuteen asuntoon. Siinä on vuoden vuokrasopimus. Nyt olen muuttamassa yhden opiskelukaverin kämppikseksi. Hänkin on viettänyt nyt paljon aikaa Jyväskylässä, Horn kertoo.
AMK-OPINNOT kestävät vielä vuoden. Niiden jälkeen Venla Horn aikoo hakeutua maisteriopintoihin.
– En tiedä vielä yhtään, mihin kaupunkiin. Ehkä Helsinkiin, Tampereelle tai Turkuun. Opintoja pystyisi ehkä tekemään osittain etänä, mutta varmaankin muutan seuraavaan kaupunkiin.
Horn perustelee haluaan jatkaa opiskelijakaupunkielämää suhteiden luomisen mahdollisuudella.
– Loimaalla ei juurikaan näe haalariväkeä. Kuopiossa on toisin. On kaikenlaisia opiskelijatapahtumia, urheilua ja festareita. Eivät minua niinkään kiinnosta baarit vaan se, että erilaisissa tapahtumissa pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin.
Eveliina Toivola kokee, että puolitoista vuotta Turussa teki hänellekin hyvää. Tulevaisuuden korkeakoulun kannattaisi kuitenkin mahdollistaa opiskelun suorittamisen ainakin osittain etänä. Edulliset ja hyvät kulkuyhteydet edesauttaisivat opintojen suorittamista vaikkapa Loimaalta käsin.