Siunauskappelin remontti etenee suunnitellusti

0
Siunauskappelia jatketaan taaksepäin. Noin sadan neliön laajennusosaan tulee yleisö-wc ja vainajien säilytystilat.

LOIMAA Siunauskappelin laajennus ja kunnostaminen alkoi suunnitelmien mukaisesti huhtikuun loppupuolella. Työt on määrä saada valmiiksi syyskuun loppuun mennessä. Noin sadan neliön kokoiseen laajennusosaan tehdään vainajien säilytystilat sekä esteetön, hautausmaalla ja siunauskappelissa asioiville tarkoitettu yleisö-wc.

Vastaava mestari Kim Wahlsten Varpe oy:stä kertoo, että töissä edetään alhaalta ylöspäin.

– Kalliota on louhittu, ja nyt meneillään on täyttötyöt sekä sokkelin muuraus. Muutaman viikon päästä laajennusosan päälle tulee sääsuoja.

Rakennustyöt tehdään loppuun sääsuojan alla. Sääsuojan ansiosta rakenteet tai työntekijät eivät kastu, joskin suojaa täytyy jonkin verran liikutella ja purkaa tavarantoimitusten vuoksi.

Laajennusosa rakennetaan paikan päällä. Uudesta osasta pyritään tekemään vanhan osan kaltainen.

– Niin, ettei sauma erotu, Wahlsten tähdentää.

Hän kuvailee siunauskappelia arkkitehtonisesti erikoiseksi. Vaikka rakennuksen muodot tai 60-lukuiset materiaalivalinnat eivät ole tavanomaisimmasta päästä, varsinaisia erikoismateriaaleja ei käytetä. Tavarantoimittajilta on varmistettu, että saadaanhan työmaalle kaikki tarvittava ajallaan. Tavarantoimittajat ovat luvanneet, että näin tapahtuu.

Kaupunginhautausmaalla sijaitseva siunauskappeli on rakennustyömaa-aluetta syksyyn asti. Kappelissa ei ole minkäänlaisia toimituksia. Vainajia säilytetään Kanta-Loimaan kirkon tai Alastaron kylmiöissä.

Vainajia ja uurnia voidaan muutoin laskea hautoihin normaalisti. Arkipäiville osuvista tilaisuuksista tiedotetaan Varpea, joka pyrkii hiljentämään työmaan toimituksen ajaksi.

Wahlsten varoittaa hautausmaalla liikkuvia yksityishenkilöitä kuorma-autoista ja kaivureista, jotka liikennöivät vielä muutaman viikon ajan työmaan läheisyydessä. Koneet käyttävät kaupunginpuoleista sisäänkäyntiä ajoihin. Työmaa itsessään on aidattu.

Seurakunnan työpäällikkö Ari Lindell kertoo, että vanhat vainajien säilytystilat ovat tähän asti sijainneet siunauskappelin alakerrassa. Arkkujen liikutteluun käytetään epävarmaa vaijerihissiä.

– Siinä on suntiolla vitsit vähissä, jos vaijerit jumittavat ja siunaustilaisuus on alkamassa, Lindell hymähtää.

Uusissa säilytystiloissa käytetään samantyyppisiä kuljettimia kuin Rauman seurakunnassa. Raumalle tehdyn tutustumisretken perusteella niin kutsutun boksisysteemin avulla suntio pystyy liikuttelemaan arkkuja yksin ergonomisesti ja tehokkaasti.

Vanhoissa kylmätiloissa oli neljä säilytyspaikkaa. Tilat jäävät varastokäyttöön. Hissiä ei pureta, sillä sitä saatetaan tarvita tavaroiden liikutteluun.

Uudessa vainajien säilytystilassa säilytyspaikkoja on kymmenen. Kanta-Loimaan kirkossa on niin ikään kymmenen säilytyspaikkaa. Määrä riittää Lindellin mukaan hyvin nyt ja jatkossa.

Loimaan seurakunnan vainajista noin 40 prosenttia haudataan kaupunginhautausmaalle. 35 prosenttia haudataan Kanta-Loimaalle ja loput Mellilään, Metsämaalle, Alastarolle tai Virttaalle.

Kappelin lämmitysjärjestelmä nykyaikaistetaan laajennuksen yhteydessä. Vanhan öljykäyttöisen lämmitysjärjestelmän rinnalle hankitaan ilmalämpöpumput. Vanha järjestelmä jää turvaamaan lämmityksen tehon riittävyyden talven kiukkuisimpina pakkaspäivinä.

Talvella rakennus käytiin läpi lämpökameran kanssa. Vuotokohdat tiivistetään kesän aikana.

Lindell kuvailee siunauskappelin laajennusurakkaa pitkään suunnitelluksi hankkeeksi, jossa jo pelkkä suunnittelu vei melko paljon aikaa.

Urakkaan on varattu noin puoli miljoonaa euroa seurakunnan rahaa. Loimaan seurakunta saa osan rahoituksesta kirkkohallitukselta avustuksen muodossa.

Pääurakoitsija Varpen lisäksi työmaalla on aliurakoitsijoita sekä alistettuja urakoitsijoita. Lindellin mukaan kilpailuttaminen ei ollut helppoa, sillä ammattilaisten tilauskirjat tuntuivat olevan täynnä, eikä tarjouspyyntöihin vastattu. Turkulaisen Varpen kanssa asiat ovat sujuneet hyvin.