Kaupunginhallitukseen varataan tuoli kaikille puolueille ja tulokasryhmä Meidän Loimaalle

0

LOIMAALLA on päästy sopuun kaupunginhallituksen paikkajaosta. Myös lautakuntapaikat ja muut luottamustoimet on jaettu alustavasti. Neuvottelijana toiminut Teuvo Suominen (kesk.) muistuttaa, että neuvottelutulos on vielä epävirallinen. Jos kaikki menee hyvin, neuvottelutulos allekirjoitetaan maanantaina, minkä jälkeen jaetut paikat alkavat täyttyä nimillä.

Suominen kertoo osallistuneensa useisiin neuvotteluihin. Kahdessa illassa syntynyt sopu ei häntä hätkähdytä, sillä hänen mukaansa Loimaalla on ennenkin saatu neuvottelutulos melko nopeasti aikaan.

Myöskään uuden ryhmän, Meidän Loimaan, mukana olo ei Suomisen mukaan juurikaan muuttanut neuvotteluiden kulkua tai tunnelmaa.

Kaikki Loimaan Lehden tavoittamat neuvotteluihin osallistuneet puolueiden ja ryhmien edustajat ovat Suomisen kanssa samoilla linjoilla. Yhteisen pöydän ympärillä vallitsi melko hyvä henki, mikä antaa positiiviset lähtökohdat valtuustokauteen.

Puolueet ovat hyvin varovaisia kertomaan, kenelle puheenjohtajuudet ovat menossa. Pienemmät puolueet kuitenkin arvioivat, ettei tulevalla valtuustokaudella nähdä niin suurta muutosta kuin äänestäjät olisivat halunneet.

– Nyt mennään lähempänä ihan perinteistä linjaa, Jarmo Metsänperä (ps.) muotoilee.

– Vaalivoittajia olivat Meidän Loimaa ja perussuomalaiset. Niiden ääntä olisi voinut enemmän kuulla.

Perussuomalaiset sai kuusi paikkaa valtuustoon, mikä on saman verran kuin kokoomuksella, joka oli vaaliliitossa kristillisdemokraattien kanssa. Liittouma sai yhteensä seitsemän paikkaa.

 

Vaikuttaisi siis siltä, että puheenjohtajuudet ovat jakautumassa kuten ennenkin. Keskusta johtanee suurimpana puolueena hallitusta, kokoomus mahdollisesti valtuustoa. Kaikki puolueet ovat pääsemässä hallitukseen yhdellä tai useammalla edustajalla. Loimaan kaupunginhallitus on 11-paikkainen.

Pekka Ahokas (kesk.) toteaa, että neuvottelutulos oli kompromissi.

– Siitä, mitä lähdettiin tavoittelemaan, jouduttiin tulemaan vastaan, mutta se on osa neuvotteluja. Kaikki siinä joutuivat vastaan tulemaan. Korostin neuvotteluissa, ettei kukaan löisi tavoitteitaan niin lukkoon, ettei niistä voisi hyvässä hengessä keskustella. Se mitä pidän äärimmäisen tärkeänä on, että meillä nyt on neuvottelutulos, ettei tarvitsisi alkaa äänestää tuloksesta.

Puheenjohtajuuksia jaettiin pisteytysjärjestelmän perusteella.

– Eilen sovittiin, ettei pisteitä enää laskettaisi. Pisteytystaulukko toimii työkaluna neuvotteluissa, eivätkä pisteet koskaan mene ihan tasan, Ahokas kertoi tiistaina.

Puolueille jaetaan äänestystuloksen mukaan pisteitä, joita jyvitetään jokaiseen luottamustoimeen tietty määrä. Puheenjohtajuudet ovat pistetaulukon silmissä arvokkaampia kuin rivijäsenyydet, hallituspaikat taas arvokkaampia kuin lautakuntapaikat.

 

Meidän Loimaa kertoo käyttäneensä pisteensä mieluummin laajaan edustukseen toimielimissä kuin puheenjohtajuuksiin.

– Luultavasti on parempi olla laajasti hallinnossa mukana, jotta pysymme hajulla, mitä missäkin tapahtuu, Matti Ylitalo arvelee.

Myös perussuomalaiset ovat tyytyväisiä lukuisiin paikkoihinsa.

– Meillä on mahdollisuus vaikuttaa useammassa luottamuspaikassa kuin aikaisemmin.

Demareiden edustajana neuvotteluihin osallistunut Leila Tanskanen kertoo valtuutettujen päässeen melko lailla niille paikoille, mitkä kiinnostivat.

– Toivoimme, että olisimme saaneet puheenjohtajuuksia, mutta saimme pari kappaletta varapuheenjohtajuuksia.

Timo Tamminen (sd.) oli vaalien ääniharava Loimaalla.

– Emme me kauheita tavoitelleet, sillä pitää ymmärtää, että jos on neljä valtuutettua, tavoitteet pitää asettaa sen mukaan, Tanskanen summaa.

 

Puolueet ja ryhmät vetoavat omassa varovaisuudessaan tasa-arvolakiin, joka voi heidän arvionsa mukaan vielä muuttaa paikkajakoa. Puolueilta on edellytetty tasa-arvopykälän täyttämistä, mutta jokaiselle se ei ole yhtä helppoa. Esimerkiksi perussuomalaiset saivat läpi kuusi valtuutettua, joista yksi on nainen. Varavaltuutetuissakin on vain yksi nainen.

Suominen ei nimeä yhtäkään toimielintä toista kriittisemmäksi täyttää mies- ja naiskiintiöiden osalta.

Hallitusneuvottelija uskoo, että allekirjoitettua neuvottelusopimusta noudatetaan valtuustokauden ensimmäisessä kokouksessa, jossa paikkavalinnat vahvistetaan. Alustava sopimus ei estä, etteikö paikoista voisi vielä äänestää.

– Tiedän, että loimaalainen mentaliteetti on sellainen, että kun asia on kerran sovittu, se on sovittu. Aika tarkasti niitä paikkoja kuitenkin katsottiin.

Hallitusneuvotteluissa ainoa liittouma oli kokoomuksen ja kristillisdemokraattien vaaliliitto.

Pienemmät puolueet myöntävät, että jonkinlaista keskustelua käytiin siitä, mitä puolueiden välisellä teknisellä liittoumalla saisi aikaan, mutta liittoumaa ei lähdetty tosimielellä kokoamaan.

Mahdollisen valtuustosopimuksen syntyä puolueet ja ryhmät eivät vielä lähteneet spekuloimaan.

Loimaan Lehti seuraa Loimaan, Ypäjän ja Oripään hallitusneuvotteluja.

Lue lisää 8.7.2021 lehdestä