Loimijoen levälautat ilmeisesti sinilevää

0
Loimaan Lehden toimitus@loimaanlehti.fi sähköpostiosoitteeseen tuli keskiviikkoillan ja torstaiaamun aikana kolme havaintoa Loimijoen pintaan ilmestyneestä vihreästä peitteestä.

LOIMAA/KARSATTILA Loimijoen sameana lainehtiva pinta aiheuttaa hämmennystä. Havaintoja veden pinnalla kelluvista vihertävistä lautoista on tehty keskiviikkoillasta alkaen ainakin Hirvikoskella ja Kurittulassa.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen ylitarkastaja Heli Perttula arvioi, että veden pinnalla kelluvat levälautat ovat sinilevää. Runsaita leväkukintoja syntyy helposti sopivissa olosuhteissa ravinteikkaaseen ja lämpimään veteen.

Etenkin tyynellä säällä sinilevä nousee veteen pintalautoiksi. Levä saattaa sekoittua myös veteen.

– Vähäiset leväesiintymät hajoavat herkästi tuulessa, aallokossa ja sateella. Runsaatkin esiintymät hajoavat vähitellen itsestään, Perttula kertoo.

Varsinaista mittaustietoa Loimijoen tilasta ely-keskuksella ei ole. Valtakunnallista sinileväseurantaa tehdään vain vakiohavaintopaikoilla, joita Loimijoessa ei ole.

Perttulan arvio perustuu joesta otettuihin kuviin, joita lukijat lähettivät Loimaan Lehden toimitukseen.

– Perussääntö on, että jos vesi on selkeästi leväpitoista, se ei sovi uimiseen eikä esimerkiksi pesu- tai löylyvedeksi. Pensaita vedellä voi kastella, mutta ei syötäviä kasvinosia.

Ylitarkastajan mukaan Loimijoen sinileväesiintymästä on viimeksi ilmoitettu vuonna 2010 Hirvikoskella. Joessa on aikaisemmin ollut myös runsaasti viher- ja silmälevää.

Näytteillä varmistettuja sinileväesiintymiä Loimijoessa on todettu eniten 2000-luvun alussa.

 

OSA SINILEVISTÄ muodostaa myrkyllisiä kantoja, joten veden käyttöön on syytä suhtautua varauksella. Esiintymän myrkyllisyys voi muuttua ajan myötä.

Sinilevä saattaa aiheuttaa ärsytysoireita myös myrkyttömänä. Jos levää esiintyy vain niukasti, kaikki uimarit eivät välttämättä reagoi veteen millään tavalla. Herkät ihmiset taas saavat oireita pienistäkin määristä.

– Lemmikki- ja kotieläimet eivät osaa varoa levää, joten niitä ei pidä päästää leväiseen veteen, jotta ne eivät juo sitä tai nuole leväistä turkkia.

Ylitarkastaja Heli Perttula muistuttaa, että sinilevähavainnoista voi halutessaan ilmoittaa Ely-keskuksen viranomaiselle. Hän kertoo ihmisten ilmoitusten vähentyneen viime vuosina, koska sinilevä on tullut ilmiönä tutuksi.