Pemamek aloittaa rekrytointikampanjan

0
Pemamek suuntaa tulevaisuuteen omilla tuotteilla ja useilla markkinoilla ympäri maailmaa.

Loimaa
Kati Uusitalo

Pemamek aloittaa muutaman viikon päästä rekrytointikampanjan, jossa se hakee pariakymmentä henkeä suunnittelun ja asentamisen tehtäviin ja auki tulee myös muita paikkoja.

– Tavoitteena on kaksinkertaistaa liikevaihto seuraavien 4–5 vuoden aikana. Nyt haemme tekijöitä, joilla kasvu tehdään, Pemamekin toimitusjohtaja Juha Mäkitalo kertoo.

Yritys on viime viikkojen aikana uutisoinut useista kaupoista, mutta työvoimaa ei palkata nyt tehtyjen kauppojen takia, vaan yrityksen tekemien tulevaisuudensuunnitelmien vuoksi.

Juha Mäkitalo toteaa, että Pemamekin kaltaisessa perheyrityksessä asioita mietitään pitkällä tähtäimellä.

– Olemme päivittäneet strategiamme ja haluamme kasvaa.

Koronavuonna liikevaihto hieman laski, mutta vuonna 2019 yritys teki noin 70 miljoonan liikevaihdon ja samaan päästään toimitusjohtajan arvioiden mukaan myös tänä vuonna.

Työntekijöitä on noin 230–240 ja suunnittelussa ja asennuksessa Pemamek työllistää säännöllisesti myös 50–70 ulkopuolista työntekijää.

– Koronasta toipuminen tapahtui markkinoilla nopeammin kuin odotettiin. Kysyntä lähti kasvamaan jo ennen kuin korona poistui.

Hitsareita eläköityy Suomessa, mutta myös maailmalla pian paljon. Kun työvoimaa poistuu markkinoilta, Pemamekin robotiikkaan liittyville tuoteratkaisuille odotetaan löytyvän menekkiä.

– Automaation tarve kasvaa, Juha Mäkitalo sanoo.

Myös tuulivoimaan liittyvien tuotteiden segmentiltä odotetaan kasvua. Tuulivoima kiinnostaa nyt, sillä fossiilisten polttoaineiden vähentämiseen kannustetaan laajalti ja kaikessa tavoitellaan hiilineutraaliutta.

Pemamek ei valmista tuulivoimaloita, mutta se tekee tuotantolaitteita, joilla Pemamekin asiakkaat puolestaan tekevät tuulivoimalaitteita.

– Kyselyiden määrä on jo kasvanut.

Yrityksessä halutaankin nyt liikkeelle isompi porukka työnhakijoita – ja sekin joukko ammattilaisia, joka ei yleensä vastaaviin hakuihin lähde.

– Myös avoimia hakemuksia saa lähettää, toimitusjohtaja viestittää.

Hän arvelee, että työmarkkinoilla Pemamekin valtit ovat kansainvälinen liiketoiminta, hyvä kasvu, mielenkiintoiset omat tuotteet sekä pitkäjänteinen ajattelu.

Lisäksi on panostettu työntekijöiden perehdytykseen. Sitä varten on tehty monipuolisia ohjeistuksia ja yrityksessä on myös omia koulutusohjelmia.

Kansainvälisessä firmassa työntekijät tarvitsevat kielitaitoa.

– Se helpottaa kulkemista maailmalla, Juha Mäkitalo sanoo, mutta lisää, että englannilla pärjää.

Haussa on itsenäiseen työskentelyyn kykeneviä työntekijöitä. Sitä tarvitaan erityisesti kun laitteistoja asennetaan kohdemaissa paikan päällä.

– Pitää olla kykyä poikkeustilanteissa toimimiseen.

Lisäksi asiakkaan kanssa pitää pystyä olemaan sosiaalisessa kontaktissa, jotta voi hoitaa asennukseen liittyviä asioita.

Asentajien ei tarvitse osata ohjelmoida, mutta ohjelmistojen tuntemus ja se, jos on tottunut toimimaan niiden kansa, on eduksi työssä.

– Laitteistot eivät ole enää nykyään pelkkää mekaniikkaa, niistä moniin liittyy myös ohjelmistoja.

Loimaan teknologiateollisuuden keskittymä tunnetaan. Pemamekin toimitusjohtaja Juha Mäkitalo pitää hyvänä, että saman alan yrityksiä on Loimaalla paljon.

– Joku voisi ajatella, että jos on paljon alan yrityksiä, voisi olla kilpailua, mutta asia on toisinpäin. Alan yritykset ja työpaikat houkuttavat työntekijöitä.

Muitakin yrityksiä ja työpaikkoja tosin tarvitaan, jotta saadaan työntekijöitä teknologiateollisuuden töihin.

– Useimmilla on puoliso, jolle tarvitaan myös työpaikka.

– Otamme Loimaalle mielellämme työntekijöitä ja valtaosa on edelleen Loimaalla. Meille tullaan paljon kimppakyydeillä, mutta osalle hakijoista matka on kuitenkin kynnyskysymys. Siksi meillä on konttorit Turussa ja Tampereella.

Juha Mäkitalo toivoo, että Loimaan seudulla edelleen panostetaan omaan seutuun ja viihtyvyyteen, jotta saataisiin työntekijöitä myös asukkaiksi.

– Palveluja on hyvin ja harrastuksia löytyy ja tiloja, varsinkin jos palloilulle saadaan vielä lisätilaakin.

Teknologiateollisuuden työvoimapulasta on uutisoitu laajasti viime aikoina.

– Koronassakaan ei vapautunut liiemmälti työntekijöitä markkinoille, vaan työnantajat pitivät hyvin työntekijöistä kiinni.

Työntekijöistä on kilpailua. Juha Mäkitalo kertoo havainnoista, että heidänkin työntekijöistään on oltu kiinnostuneita.

Jotta työntekijöitä riittäisi teknologiateollisuudessa tulevina vuosinakin, pitää alan imagoa hänen mukaansa edelleen parantaa.

– Töitä ei enä tehdä rasvaisissa ja savuisissa pajoissa, vaan usein ohjelmistoympäristöissä ja niitä hyödyntämällä.

– Alan kansainvälisyyttä pitää tuoda enemmän esiin.

Juha Mäkitalo toteaa, että Pemamek on ollut mukana ajamassa esimerkiksi diplomi-insinöörikoulutuksen saamista Turkuun. Myös alan koulutuksen aloituspaikkamääriin pitää hänen mukaansa kiinnittää huomiota.