Loimaa/Rovaniemi
– On se lupsakkaa katsoa, kun 20 tonttua pölähtää lounaalle, Mirka Lundgren sanoo.
Hän työskentelee kokkina yhdessä Napapiirillä sijaitsevan Joulupukin Pajakylän kolmesta ravintolasta.
Jotain jännää koko maailman tuntemassa paikassa on työympäristönä, hän myöntää. Vähän se kuulemma kihelmöi, kun työkaverina on itsensä Joulupukki ja tontut, jotka vielä pyörivät päivittäin paikanpäällä.
Ja pajakylässä vierailevat lapset, voi että.
– Heillä on sellainen virne ja hymy, kun he tulevat pukin luota, Mirka Lundgren huokaa itsekin hymyillen.
Ja ihan jokainen lapsi, joka on puolestaan kuullut hänen työskentelevän pukin pajalla, pyytää lähettämään terveisiä pukille.
Olisiko se sitä joulun taikaa…
Mirka Lundgren sanoo olleensa lapsesta asti lapinhulluuden vallassa ja käyneensä Loimaalta pohjoisessa jopa seitsemän kertaa joinakin vuosina.
Kesällä hän kiersi kahden nuorimman poikansa kanssa kolme viikkoa Lappia.
– Jos silloin olisi joku sanonut, että jouluna asun täällä, niin en olisi uskonut.
Mutta. Elämä heittelee, hän toteaa. Kesän reissu sai viimeistään ajattelemaan ja syksyllä hän hakikin jo töitä pohjoisesta. Loimaa jäi lokakuun lopulla taakse.
Muuttoa helpotti se, että lapinhulluus pääsi vuosien varrella tarttumaan myös puolisoon ja lapsetkin ovat olleet innoissaan.
– Koulu on tuossa lähellä ja siellä on paitsi eri kansallisuuksia paljon, niin myös vain vähän läksyjä. Niin vähän, että piti oikein viesti laittaa opettajalle ja tarkistaa, hän nauraa.
Tehtäviä tehdään kuulemma tunneilla paljon.
– Täällä on ko olis tullu kottiin, Mirka Lundgren sanoo ihan loimaaksi ja tarkentaa vielä, että kottiin isolla K:lla.
Ihmiset tuntuvat kuulemma avuliailta ja huolehtivaisilta, ja luonto on kaunis. Asennekin on erilainen – sellainen ”mitä tässä kiirehditään, keitetään ensin potut”.
– Tuntemattomatkin ovat tulleet juttelemaan, kadulla tervehditään ja meidät on toivotettu tervetulleeksi.
Loimaalla on vielä talo myynnissä ja tietenkin paljon muutakin.
– Äiti ja isä, kaksi vanhinta poikaa, kavereita.
Heihin ollaan puhelimitse yhteydessä ja pojat tulevat uudeksi vuodeksi käymään.
Töitä olisi ollut tarjolla muuallakin kuin Pajalla.
– Keittiöhenkilökunnasta on täällä kova pula, taitaa olla 460 paikkaa auki parhaillaankin ihan pelkästään Rovaniemellä. Minäkin hain kolmeen paikkaan ja seitsemään olisin päässyt. Mies vaihtoi puolestaan alaa kiinteistönhuoltohommiin, mutta huoltaa myös työpaikan Willejä, joita hän oli Loimaalla Vilakoneella tekemässä.
Ainoita lapinhulluja he eivät ole. Yksistään Pajalla käy vuodessa noin 400 000 vierasta.
– Asumme Ounasrinteessä ja lentokoneet menevät siitä yli. Juuri kuunneltiin yksi ilta, että puoli yhdeltätoista taisi sen päivän viimeinen kone tulla.
Joulun alla Pajakylässä onkin eletty sesonkia. Pukin haluavat nähdä kaikki maailman lapset ja niinpä Mirka Lundgren saa työkaveriensa kanssa tehdä aamupalaa 250–400 ihmiselle ja lounastakin yli 200 ruokailijalle.
– Tossua saa pistää tossun eteen!
On sitä pistettykin: lähes poikkeuksetta työpäivän aikana mittariin kertyy askelia 16–20 kilometrin verran.
Asiakkaat ovat poikkeajia, moottorikelkkailijaporukoita tai 700 vuodepaikan mökkikylässä yöpyviä ihmisiä.
– Suomalaisiakin on, mutta paljon on turisteja Italiasta, Espanjasta, Intiasta, Ranskasta, Saksasta, Briteistä ja Kiinastakin.
Ehkä vielä kansainvälisempi on kuitenkin työkaverien joukko. Heitä on Vietnamista, Espanjasta, Kreikasta, Puolasta, Virosta, Venäjältä, Tsekistä ja Thaimaasta. Ainakin.
– Englantia puhutaan ja loput selitetään käsin.
Kansainvälisen ruokailijajoukon vuoksi pajan ravintolassa käytetään vähän enemmän mausteita ja poronlihaa on tarjolla.
– Turistit kyselevät sitä, mutta tiedoksi kaikille, että Petteri on kyllä hengissä, Mirka Lundgren rauhoittelee.
Suomalaiset ovat kuulemma pekonikansaa aamiaisella, mutta monille muille pitää olla croissantteja tai vaaleaa leipää ja Nutella-kaakao-hasselpähkinälevitettä.
– Karjalanpiirakoiden päälle eivät ulkomaalaiset oikein ymmärrä, eivätkä hernekeiton, rahkojen tai kiisselien. Riisivanukas menee, mutta riisipuuro ei uponnut.
Ja huvittavinta oli, kun tarjolla oli luumukiisseliä, niin eräät ruokailijat olivat nostaneet sitä kauhalla ja näyttäneet, että mitä tämä oikein on.
Turistit tuntuvat olevan makean perään ja Mirka Lundgren sanookin leipovansa töissä lähes joka aamu.
– Korvapuusteja paistetaan noin kymmenen peltiä joka aamu. Nutella-kakut, suklaakakut ja tuorejuustokakut, niistä turistitkin tykkäävät.
Joulutortut sensijaan ovat ennemminkin suomalaisten juttu.
Tontut ja pukki syövät kuulemma sitä mitä muutkin, ihan tavallista ruokaa.
– Vaikka tontut kyllä sanovat, että joulukiireissä lanttulaatikko auttaa jaksamaan!
Tässä muutama Mirka Lundgrenin jouluresepti.
Sillikaviaari
180g silliä
2 kanamunaa keitettynä (8 min)
1 punasipuli
150g ranskankermaa tai majoneesia
mustapippuria
tilliä tai ruohosipulia
Hienonna silli, kananmunat, sipuli ja tilli tai ruohosipuli. Sekoita ne sitten ranskankermaan tai majoneesiin ja mausta pippurilla. Tämä toimii joulupöydässä sekä kesällä uusien perunoiden lisukkeena!
Hillapannacotta
2 dl kuohukermaa
0,5 dl fariinisokeria
Sekoita kerma ja fariinisokeri kattilassa ja kiehauta välillä sekoittaen 15 min, kunnes seos alkaa paksuuntua. Jäähdytä, sekoita välillä kuorettumisen estämiseksi.
1 prk 200 g lakanmakuista rahkaa (Valio)
1 dl lakkahilloa
1 rkl lakkalikööriä tai vettä
Lisää rahkaan kerma-fariiniseos. Kaada laseihin tai jälkiruokamaljoihin jähmettymään jääkaappiin (noin 3 h). Notkista hillo liköörillä tai vedellä ja valuta pannacottien päälle. Tarjoa aromikasta hillaa joulupöydän jälkiruuaksi!
Joulupukin murea poronpaisti
4–8 hlö
poronpaisti, luuton tai putkiluulla 3 kg
suolaa
Sido paisti muotoon ja mausta suolalla. Ruskista paisti kuumalla paistinpannulla. Laita paisti uunivuokaan ja peitä vuoka foliolla tai käytä paistopussia.
Laita uuniin (150 astetta) noin kolmeksi tunniksi kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Ota paisti uunista vetäytymään noin 20 minuutiksi. Leikkaa ohuita viipaleita poikkisyin. Murea poronpaisti on vaihtoehto kinkulle, joka kannattaa tarjoilla punajuuren, muusin tai puikulaperunoiden kera. Lisänä uunijuureksia ja puolukkaa.
Muorin muhkeat korvapuustit
5 dl täysmaitojuomaa (laktoositon)
2dl sokeria
2tl suolaa
2 munaa
3 pss kuivahiivaa
1rkl kardemummaa
16 dl vehnäjauhoja
200 g laktoositonta voita sulatettuna
Täyte:
100 g voita
sokeria
kanelia
Voiteluun kananmunaa ja päälle raesokeria tai mantelirouhetta.
Lämmitä maito 40–42 -asteiseksi. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja munat. Sekoita jauhoihin kuivahiiva. Alusta jauhot maitoseokseen vähitellen ja sekoita kunnes taikina irtoaa reunoista. Lisää sulatettu voi.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
Kauli taikinasta kaksi 60×30 cm kokoista levyä. Levitä levylle pehmeää voita ja ripsauta päälle kanelia ja sokeria. Voit myös käyttää hieman vaniljasokeria seassa antamaan uudenlaista makua.
Kierrä taikina rullalle ja jätä sauma alapuolelle. Leikkaa rullasta kolmion mallisia paloja ja laita palat pellille kärki ylöspäin ja paina sormilla puustin malliin.
Kohota pullat lämpimässä vedottomassa paikassa liinan alla. Voitele kananmunalla. Laita päälle raesokeria, mantelirouhetta tai vaikka molempia ja paista uunissa noin 8 min (225 astetta).
Nyt saa nauttia pullantuoksuisesta kodista ja herkutella – maistuu myös laavulla kahvin ja kaakaon kanssa nuotiomakkaran jälkkärinä!
Tonttulan lohimousse
200 g kylmäsavulohituorejuustoa (Viola)
2 dl
kuohukermaa
150 g graavilohta kuutioina
pieni punasipuli
tilliä ja mustapippuria
Vaahdota kulhossa kerma ja tuorejuusto. Kuutioi lohi, hienonna sipuli ja tilli ja lisää kermajuusto ja mausteet seokseen. Tarjoa saaristolaisleivän kanssa tai vaikka uuniperunoiden täytteenä .
Kalan sijaan voi makujen tuojana käyttää vaikka:
savupororouhetta
kinkkua
katkarapua
Muista! Vaihda tuorejuusto silloin maustamattomaan ja vaikka tilli persiljaan.
Joulunmakuinen pipari-valkosuklaa-moussekakku
150 g pipareita
50 g voita
Hienonna piparit ja lisää sulatettu voi ja sekoita. Laita irtopohjavuokaan (20 cm) alle leivinpaperi ja painele pipariseos pohjalle, laita kylmään kohmettumaan.
2 dl vispikermaa
200g valkosuklaata
1 rasia tuorejuustoa 150–200g
4 liivatelehteä
1 rkl sitruuna/ limemehua
Laita liivatelehdet 10 minuutiksi kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa.
Sekoita jäähtynyt suklaa tuorejuuston joukkoon ja lisää sitten siihen vatkattu kerma.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja lisää siihen puristetut liivatelehdet joukkoon. Lisää neste ohuena nauhana täytteeseen ja sekoita.
Kaada seos piparipohjan päälle ja anna hyytyä 2–3 tuntia jääkaapissa. Irroita veitsellä reunat ennen kuin avaat vuoan reunat ettei kakku jää kiinni ja repeä. Siirrä tarjoilu astiaan ja koristele tuoreilla marjoilla, hedelmillä, pipareilla, suklaalla – vain mielikuvitus on rajana!