Joudummeko ”ojasta allikkoon”

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

 

Luin Ilta-Sanomien pääkirjoituksen 18.1.-22 ”Poliitikoilla vastuutonta vaalipuhetta vanhustenhoidosta – lupausten ja todellisuuden välissä ammottaa valtava kuilu”.
Kirjoitus on täysosuma siitä, miten ennen vaaleja luvataan asioita, joita ei sitten käytännössä pystytä hoitamaan.

Muun muassa ennen viimeisiä eduskuntavaaleja eräät puolueet rummuttivat vanhustenhoidon laiminlyönneistä ja kertoivat, että päästessään valtaan he korjaavat asiat.

Hoitajamitoitus on nostettu silloisesta 0,5 hoitajasta 0,6:een hoitajaan ja 2023 alusta se nousee 0,7 hoitajaan. Tällä hetkellä on kaikkialla Suomessa pulaa hoitajista ja lääkäreistä, vakansseja on avoinna eikä lain vaatimaa hoitajamitoitusta pystytä noudattamaan.

Lähi- ja perushoitajaliiton, Superin, puheenjohtaja Silja Paavola on kertonut julkisuudessa, että koulutuksessa on aloituspaikkoja aivan riittävästi. Ongelma on siinä, että monet opiskelunsa aloittaneet keskeyttävät sen, koska he ovat todenneet, että ”tämä ei ole minun alani”.

Kotimaisen työvoiman riittävässä saatavuudessa tulee jatkossa olemaan entistä suurempia ongelmia, sillä suomalaisia siirtyy eläkkeelle, kaikilta työaloilta, huomattavasti enemmän kuin on tulossa tilalle heitä korvaavista ikäluokista.
Suomessa on 60–64 –vuotiaita noin 357 tuhatta ja 55–59 –vuotiaita 367 tuhatta.

Ikäluokat, joiden pitäisi astua aikoinaan näiden eläkkeelle siirtyvien tilalle, ovat 20–24 –vuotiaat ja myöhemmin 15–19 –vuotiaat. Heitä on noin 308 tuhatta ja 298 tuhatta eli ”vajetta” on noin 118 tuhatta.

Näistä pienenevistä ikäluokista kilpailevat kaikki elinkeinoalat, eikä yksistään sosiaali- ja terveysala.
Tulevaisuuden taivaanrannalla on lisää uusia synkkiä pilviä, sillä yli 75 –vuotiaiden määrä lisääntyy jyrkästi. Vuonna 2020 heitä oli Suomessa noin 548 tuhatta ja Loimaalla 2 226 henkilöä.

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2025 on yli 75 –vuotiaita noin 688 tuhatta ja vuonna 2030 noin 787 tuhatta eli kasvua yhdeksässä vuodessa 240 tuhatta henkilöä ja kasvuprosentti on 44. Vastaavat luvut Loimaan osalta ovat 2 632 ja 2 924 eli kasvua 698 henkilöä ja 31 prosenttia.

Edellä olevien lukujen valossa koko Suomessa, niin kuin Loimaallakin, pitäisi jo nyt olla rakenteilla sekä suunnittelussa suuret määrät palvelu- ja hoitolaitoksia. Mutta mistä löytyvät rahat ja kädet tätä työtä tekemään, kun niistä on jo nyt huutava pula, vaikka eräät poliitikot sanovat ääntään korottaen, että ”vanhukset hoidetaan ja palkat maksetaan”.

Joudummeko tässä uudistuksessa ”ojasta allikkoon” eli suomennettuna: allikko on lampi ja sanonnalla tarkoitetaan sitä, että kun luulee pääsevänsä ongelmasta, joutuukin jonkin vielä suuremman ongelman eteen.

Olavi Suominen