LOIMAA/JUVA Paikallinen parkettivalmistaja Timberwise oy rakentaa parhaillaan tuotantohallia tehtaansa yhteyteen. Laajennus tuo lisätilaa 2 000 neliötä, jonka myötä yrityksen Loimaan tehtaan kokonaisala kasvaa lähes yhteen hehtaariin. Tehtaan tuotantokapasiteetti nousee kolmanneksella.
Lämpöeristetyn teräsrakenteisen ja pvc-katteisen hallin toimittaa Hallix Finland oy. Timberwisen toimitusjohtajan ja perustajan Markku Mäkitalon mukaan rakennusratkaisun etuna on se, että koko parin tuhannen neliön halli on vapaata tilaa. Esimerkiksi 31 metriä leveän hallin keskelle ei tarvita tukitulppia, jotka haittaisivat tuotantolinjojen sijoittelua.
– Vastaavia halleja on tehty aika paljon puuteollisuuteen Pohjanmaalla.
Investoinnin myötä Timberwise keskittää tuotantoaan Mikkelin tehtaalta Loimaalle. Etelä-Savon maakuntakeskuksessa yrityksellä on ollut tuotantoa sen jälkeen, kun Timberwise osti mikkeliläisen Parla Floor oy:n liiketoiminnan kolmisen vuotta sitten (LL 31.10.2019). Mikkelissä Timberwise toimii vuokratiloissa.
– Tuomme osan Mikkelin tehtaan koneista Loimaalle, Mäkitalo sanoo ja kertoo, että Mikkeliin jää toistaiseksi lähinnä puolivalmisteiden tuotantoa. Loimaan tehtaalla keskitytään ydinosaamiseen eli profilointiin ja pintakäsittelyyn.
Laajennustyömaalla ovat parhaillaan pohjatyöt käynnissä, ja varsinaisen hallin pystytyksen tavoitellaan alkavan juhannuksen jälkeen. Mäkitalo arvioi, että halli on valmis elokuussa, jonka jälkeen alkavat koneasennukset. Tuotanto hallissa voi alkaa loppuvuodesta.
Tuotannon keskittämisellä Loimaalle on henkilövaikutuksia, ja Mäkitalo arvioi, että Loimaalle tarvitaan 5–6 uutta työntekijää.
PARKETTIMARKKINOILLA Timberwise painii raaka-aineen saatavuusongelmien kanssa. Etenkin Keski-Euroopasta hankittavan tammen saatavuudessa on enemmän kuin haasteita, kuten Mäkitalo muotoilee.
– Ensin kiinalaiset rohmusivat tavaraa, ja nyt on tullut Ukrainan sota, hän taustoittaa ja muistuttaa Ukrainan olevan suuri tammen tuottaja.
– Pojat ovat siellä nyt aseet kädessä eivätkä ehdi sahaamaan.
Mäkitalo kertoo, että Timberwisen hyödyntämä koivuvaneri on ollut kotimaista, mutta senkin saatavuudessa on ongelmia.
– Tämä puolestaan johtuu siitä, että Venäjän vaneritehtaat ovat nyt boikotissa, hän summaa ja arvioi pakotepolitiikan vaikutusten olevan aika rajut Suomessa.
Saatavuusongelmat heijastuvat raaka-aineiden hintoihin.
– Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet 50–100 prosenttia vuoden aikana, toimitusjohtaja havainnollistaa ja sanoo, että Timberwisen omien tuotteiden hintoihin kohonneita raaka-ainekustannuksia pystytään viemään huonosti, vain hiljalleen ajan kanssa.
Koivuvanerin kohdalla Mäkitalo ihmettelee hieman sitä, että kyseisen raaka-aineen hintaankin kohdistuu kovia hinnankorotuspaineita, vaikka koivutukin hinta ei ole muuttunut käytännössä ollenkaan.
Raaka-aineiden saatavuusongelmat aiheuttavat pullonkauloja tuotannossa, mikä näkyy muun muassa viiveinä tuotannossa.
– Ja tämän vuoden aikana meidän pitäisi toimittaa vielä kuuden jalkapallokentän verran premiumparkettia Koreaan.
Kokonaisuutena Timberwisen markkinatilannetta Mäkitalo luonnehtii siten, että tilauksia olisi tällä hetkellä enemmän kuin mitä pystytään toimittamaan.
Timberwise oy
Valmistaa lankkuparkettia, jonka pintamateriaalina käytetään tammea, saarnia ja lehtikuusta.
Liikevaihto on 16 miljoonaa euroa.
Henkilöstöä on noin 60, joista nelisenkymmentä Loimaan tehtaalla.
Vienti muodostaa 50 prosenttia liikevaihdosta.
Päävientimarkkinat ovat Skandinavia, Aasia ja Keski-Eurooppa.