LOIMAAN SEUTU Luontoasiantuntija Karoliina Kirvelän mukaan mustikan pääsatokausi alkaa olla käsillä.
– Marjat alkavat olla sopivan napakoita ja kypsiä poimittaviksi poimurillakin. Joukossa ei ole enää hirveästi raakileita, ja myös maku on ehtinyt tekeytyä, hän toteaa.
Kirvelä sanoo mustikan kypsyneen tänä vuonna melko normaaliin aikaan, kun taas oikein lämpimänä kesänä satoa saadaan jopa pari viikkoa aiemmin.
Hän vinkkaa, että metsään mennessä kannattaa olla kuitenkin tarkkana, ettei marjoja tule poimittua liian aikaisin.
– Raakana kerätty mustikka on mauttomampi, eikä se myöskään kypsy kylmiössä, kuten vaikkapa puolukka.
SADOSTA on Karoliina Kirvelän mukaan tulossa hyvä, sillä sopivien kevätsäiden ansiosta pölytys onnistui hyvin. Edes kesäkuussa kiusannut kuivempi ajanjakso ei ole heikentänyt satoa.
– Metsänpohjassa on onneksi riittänyt kosteutta, ja toisaalta viimeaikaiset sateet ovat entisestään mehevöittäneet marjoja, hän kiittelee.
Poimijoille onkin tarjolla tasaista ja hyvännäköistä marjaa, joka on kooltaan komeaa. Myös kuivemmilla paikoilla riittää mustikkaa, vaikka määrä saattaa jäädä vähäisemmäksi.
Puolukkasadosta Kirvelä puolestaan povaa vähintään kohtuullista.
– Luvatut sateet tekevät puolukalle hyvää. Mustikkasatoon ne eivät taas enää merkittävästi vaikuta.
HEINÄKUUN vesimäärät ovat nostaneet pintaan myös sieniä. Karoliina Kirvelä sanoo löytäneensä kantarelleja erityisesti peuranpolkujen reunoilta. Vastaan on tullut lisäksi joitakin haperolajeja ja tattejakin saattaa jo olla.
– Alkukesän kuivuus hiukan myöhästytti sieniä, mutta nyt niitä on alkanut tulla, hän tietää kertoa.