LOIMAAN kaupungilla ei ole toistaiseksi laadittu toimintaohjeita henkilöstölle sähkön kulutuksen vähentämisestä.
– Senkin aika varmaan tulee, jos sähkön hinta jatkaa vielä nousuaan, tekninen johtaja Antti Korte miettii.
Kaupungilla ei ole mitään isoja yksittäisiä keinoja sähkön kulutuksen vähentämiseen.
– Matalalla roikkuvat hedelmät on jo poimittu.
Esimerkiksi kaupungin ylläpitämän katuverkon katuvalojen yösammutuksella voidaan saavuttaa säästöjä, mutta Korte huomauttaa kaupungin sammuttavan jo nyt katuvalot yön ajaksi.
– Sammutuksien laajentamisessa pitäisi huomioida turvallisuus, eikä katuvaloja voida sammuttaa aivan kokonaan pimeimpään aikaan.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, joka omistaa muun muassa Tyksin Loimaan sairaalan, laaditaan parhaillaan ohjeistusta henkilöstölle sähkön kulutuksen säästövinkeistä.
– En pysty vielä kommentoimaan sisältöä, koska tämä työ vasta käynnistettiin, sanoo sähkötekniikan päällikkö Miika Taimela sairaanhoitopiiristä.
Kokonaisuudessaan sairaanhoitopiiri on iso sähkönkuluttaja, jolla kuluu noin 60 000 000 kilowattituntia sähköä vuodessa. Kyse on niin sanotusta käyttösähköstä, sillä sairaanhoitopiiri ei lämmitä kiinteistöjään sähköllä.
Huonelämpötilan laskeminen vaikuttaa kulutukseen sähkölämmitteisissä kohteissa, mutta Loimaan kaupungillakaan sähkölämmitteisiä kiinteistöjä ei juuri ole.
Lämpötilan laskeminen vaikuttaa kokonaisuutena energian kulutukseen. Kortteen mukaan kaupungilla ei ole suunnitelmia eikä tällä hetkellä keskustella siitä, pitäisikö esimerkiksi koululuokkien huonelämpötilaa laskea.
Loimaan kaupungin johtava ylilääkäri Sari Koistinen sanoo, ettei sote-puolella sähkön säästömahdollisuuksia juuri ole.
– Valoja koetetaan sammutella siellä, missä voidaan, hän kertoo ja huomauttaa, että viime aikoina ongelmana on pikemminkin ollut terveyttä uhkaava kuumuus.
Korte sanookin sähkön kulutuksen olleen jo poikkeuksellisen suurta kesän helteiden ja tilojen jäähdytyksen vuoksi.
Kaupungin sähkölasku muodostuu sairaanhoitopiirin tavoin ennen kaikkea käyttösähköstä, koska sähkölämmitteisiä kiinteistöjä on vähän. Sähkölämmitteiset kohteet sijaitsevat lähinnä kaukolämpöverkon ulkopuolella.
Tähän mennessä kaupungin sähkölasku on ollut 1,2–1,4 miljoonan euron luokkaa vuositasolla. Tulevassa talousarviossa varaudutaan yleisesti energian hinnan nousuun.
Kaupungilla on sähkösopimus Sallila Energia oy:n kanssa, ja se on voimassa vuoden 2024 loppuun saakka. Korte kertoo kaupungin turvautuvan ulkopuolisten asiantuntijoiden apuun pörssisähkön hankinnassa. Hänen mukaansa asiat ovat sähkösopimuksen kannalta niin hyvin kuin ne voivat olla tässä tilanteessa.
– Pörssisähkön hinnanvaihteluilta emme kuitenkaan pääse karkuun. Osa sähkönhinnasta on kiinnitetty etukäteen ja tällä tavoin on varauduttu nousevaan pörssisähkön hintaan.
Mahdollisiin tulevan talven sähkökatkoihin kaupunki ei pysty vaikuttamaan.
– Saamme varmasti viranomaisilta tarkemmat toimintaohjeet siihen tilanteeseen, jos energian puutteen vuoksi katkoihin joudutaan, Korte sanoo.
Sallila Energian puolelta arvioitiin hiljattain, että lyhyehköt kiertävät sähkökatkot koskisivat maaseutualueita Loimaan seudulla, jos katkoihin joudutaan turvautumaan tulevana talvena (LL 6.8.).
Kokonaisuutena kaupunki pyrkii teknisen johtajan mukaan pitämään normaaliolosuhteista kiinni niin pitkään kuin mahdollista. Toiminnot ja palveluiden taso pyritään pitämään nykyisellä tasolla.
– Toki rahaa kuluu tällä hetkellä enemmän, hän huomauttaa ja arvioi, että edessä on tilanne, jolloin kaupungilla joudutaan miettimään sitä, mistä energian kulutusta voidaan vähentää.
Voisiko esimerkiksi Vesihovin saunan jättää ensi talveksi kokonaan kylmäksi. Saunan pitäminen lämpimänä koko päivän maksaa taatusti maltaita ja vie paljon kilowatteja.
Kommenttien lisääminen on estetty.