LOIMAA Tänä vuonna Loimaan kaupungin järjestämä osallistuva budjetointi on suunnattu lapsille ja nuorille.
Kaupungin budjetista on lohkaistu 10 000 euron summa, jonka käyttöön nuoret voivat vaikuttaa kyselyyn vastaamalla. Kyselyn tulosten pohjalta Loimaan kaupunginhallitus päättää, mihin summa käytetään.
– Ajatuksena on, että kolme eniten saanutta ehdotusta viedään kaupunginhallitukseen, kaupungin talousjohtaja Katja Mäkelä kertoo.
Jo kesän aikana nuorisovaltuuston jäsenet ja kaupungin nuorisopalvelut ovat ideoineet ja kartoittaneet alustavasti paikallisilta nuorilta vaihtoehtoja, joihin kymppitonni voitaisiin käyttää. Kyselyä varten on koottu konkreettisia ehdotuksia, joista nuoret voivat äänestää suosikkejaan.
Kysely on suunnattu 13–20-vuotiaille, ja siihen voivat vastata yläkoulujen oppilaat ja Novidan toisen asteen opiskelijat.
Mäkelä kertoo, että kyselylinkki annetaan ensi viikolla koulun kautta ja oppilaiden ja opiskelijoiden on tarkoitus vastata kyselyyn oppitunnin aikana.
– Ne oppilaat, jotka ovat tetissä, vastaavat kyselyyn omatoimisesti.
Kyselyn pohjalta kaupunginhallituksen on tarkoitus valita toteutettava idea tai ideat lokakuun lopun kokouksessa.
Osallistuvassa budjetoinnissa on kyse siitä, että asukkaat otetaan mukaan päättämään kaupungin taloudellisten resurssien käytöstä.
Tämänkertainen idea osallistuvan budjetoinnin kohdistamisesta lapsiin ja nuoriin juontaa Mäkelän mukaan kaupungin strategiatyöhön, jonka tulevaisuuskyselyssä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen nostettiin ykkösasiaksi.
– Strategiatyön loppuvaiheessa lapset ja nuoret nostettiin myös yhdeksi strategian kärkihankkeista.
Loimaalla osallistuva budjetointi järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Tuolloin yleisöäänestyksen voitti frisbeegolfradan rakentaminen.
Frisbeegolfrataa on lähtenyt toteuttamaan paikallinen Frisbeegolfseura Muki, joka suunnittelee rataa Niittukulmalle. Radan arvioidaan toteutuvan ensi keväänä (LL 14.7.).
Mäkelä kertoo kaupungin tehneen yhdistyksen kanssa sopimuksen, jonka mukaan yhdistys raportoi rahan käytöstä kaupungin liikuntapalveluita puolivuosittain.
Frisbeegolfradan arvioidaan maksavan kokonaisuudessaan 30 000 euroa, joten siihen tarvitaan muutakin rahoitusta kuin kaupungin osallistuvassa budjetoinnissa kohdentama 10 000 euroa.