LOIMAAN seurakunnan lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden järjestämä Lyhtypolku tutustutti sekä pyhäinpäivään että hautausmaan historiaan.
Itsenäisesti kuljettava kierros teki tutuksi esimerkiksi muualle haudattujen muistomerkin, sankarihaudat ja avasi hautauskivissä esiintyvien kuvien symboliikkaa.
Alastarolaiset Katariina Uikkonen, Emma, 7, Oona, 4, ja Mikko, 5 kk, sekä Anna-Sofia Koivu, Väinö, 2, ja Alina, 6 kk, olivat kaivanneet viikonloppuun yhteistä tekemistä, kun miehet olivat metsällä. Lyhtypolku oli heille uusi kokemus, joka toi uutta tietoa esimerkiksi muistomerkeistä.
– Unohdettuja vainajia ovat sellaiset, joiden kummulle ei koskaan pystytetty kiveä tai muistomerkkiä tai se on tuhoutunut, Koivu selvitti lapsille.
Alastarolaisille oman kylän hautausmaa on luonnollisesti tutuin, mutta Uikkonen pohti, että kaikissa hautuumaissa on omanlaisensa tunnelma.
– Niissä tulee sydämellinen olo, kun on pimeää ja paljon kynttilöitä.
Hänen perheessään ei pyhäinpäivään liity vahvoja traditioita, mutta hän suunnitteli, että kynttilän viemisen haudalle voisi ottaa tavaksi.
– Haluaisin opettaa lapsille jotain perinteitä.
Kynttilöiden valaisema muistolehto kiinnitti loimaalaisen Pentti Aaltosen huomion ensimmäistä kertaa, ja hän kävikin kuvaamassa tuhkatuille vainajille tarkoitetun hautauspaikan.
– Löysin kotoa kaksi hautakynttilää, jotka toin vanhempieni, tätini ja poikansa haudoille. Neljän aikaan on hieno hämärä, joten tulin myös kokemaan kynttilöitä ja tunnelmaa.
Aaltoselle pyhäinpäivä merkitsee ennen kaikkea edesmenneiden muistelua, johon oman lisänsä toi Yle Radio 1:n Välilevyjä: Pyhäinpäivien ketju -ohjelman taidemusiikki.
– Se herätti kieltämättä tunnelmaa tästä hetkestä ja ajasta. Mikä minua vähän joskus ärsyttääkin, on se, että jos halloween työntyy pyhäinpäivään sen sijaan.
Hautausmailla Aaltosen tulee käytyä perinteisesti jouluna mutta myös kesäisin pyörälenkeillä.
– Jotain rauhoittavaa siinä on, voi hypätä ikään kuin hyörinästä ajattomuuteen.
Loimaan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kerttu Niemelä ja seurakuntapastori Miia Joronen sanovat pyhäinpäivän merkityksen näkyvän siinä, että se saa liikkeelle myös heidät, jotka eivät välttämättä muuten osallistu seurakunnan toimintaan.
– Kynttiläntuomisperinne kuvastaa sitä, että jokainen eletty elämä on ollut arvokas ja ainutlaatuinen ja on jättänyt jäljen. Yhteisiä muistoja on hyvä symboloida, Joronen sanoo.
Neljättä kertaa järjestetty Lyhtypolku on kerännyt yleensä satakunta kävijää. Niemelä kertoo, että siihen liittyvä selvitystyö on kuin mielenkiintoinen arkeologinen kaivaus, joka tuo esille kunkin hautausmaan erityisyyden.
– Lyhtypolku profiloituu aina kyseisen hautausmaan mukaisesti.