LOIMAA Pienten lumihiutaleiden leijaillessa maahan pihalle tuotu soppatykki oli tervetullut lisä, kun Lapiduksella juhlistettiin Loimaan seudun työkeskuksen tuki ry:n 25-vuotista taivalta.
– Hyvältä maistuu. Normaalisti minulla on joku eväsleipä, työkeskuksen alihankintapuolella työskentelevä, loimaalainen Arja Rintakoski jutteli keiton ääressä.
Yhdistyksen toiminnanjohtaja Susan Tuovinen arveli ilmaisen lounaan lämmittävän enemmän kuin jos olisi lähdetty järjestämään kakkukahveja.
– Aika tiukoilla mennään monessa taloudessa, eikä hirveästi ole ylimääräisiä.
Elämisen yleistä kallistumista saattoi aistia siinä, että Tuovinen muisteli yhdistyksen tarjonneen lohisoppaa viisi vuotta sitten, kun yhdistys vietti 20-vuotispäiviä.
Myös Rintakoski sanoi huomanneensa hintojen nousun kaupassa käydessään.
– Kyllä tulee toimeen, kun elää nuukasti.
Työkeskuksen tuki oli tilannut hernekeiton Loimaan seudun sotaveteraanien perinneyhdistykseltä.
Loimaan seudun työkeskuksen tuki yhdistyksen tarkoituksena on järjestää mielekästä työtoimintaa pitkään työttömänä olleille loimaalaisille.
Viimekätisenä tavoitteena on pitkäaikaistyöttömän työllistyminen. Se voi onnistua esimerkiksi koulutuspaikan tai työkokeilun kautta.
– Joka vuosi tästä joku lähtee eteenpäin, Tuovinen arvioi.
Hänen mukaansa ideana on, että työkeskuksen toiminta tarjoaisi niin sanotun väliaikapaikan työttömälle, mutta tosiasia on sekin, että monelle työkeskuksesta ja sen yhteisöstä muodostuu pitkäaikaisia.
Toimintaan osallistuu 30–50 henkilöä kuukaudessa. Tuovinen ei puhu heistä asiakkaina, vaan henkilökuntana.
– He tekevät meillä töitä.
Yhdistys pyörittää pitkäaikaistyöttömien voimin kirpputoria (joka myös Ekotorina tunnetaan), ompelutoiminta Ekotikkiä, kuljetuspalvelua, puuverstasta sekä alihankintaa kahdelle paikallisille yritykselle.
– Moni loimaalainenhan tuntee meidät lähinnä kirpputorista, Tuovinen miettii.
Toimintaan osallistuva voi työskennellä Lapiduksella 1–5 päivänä viikossa.
– Mielekästä tekemistä, sosiaalisia kontakteja, rytmiä päivään ja yhteisöllisyyden tunnetta, Tuovinen luettelee niitä merkityksiä, joita toiminta tarjoaa yksilölle.
Alastarolta kotoisin oleva Arja Rintakoski työskentelee parhaillaan alihankintapuolella palkkatuella viisi tuntia päivässä maanantaista perjantaihin. Vuoden mittainen työ päättyy marraskuussa, jonka jälkeisestä ajasta hänellä ei ole vielä tietoa.
– Kyllä aina jotain töitä tekevälle löytyy, hän luottaa.
Työkeskuksen toimintaan osallistuvien keski-ikä on yli 40 ikävuoden. Vaikka nuoria yhdistyksen toiminnassa on verrattain vähän mukana, Tuovinen on yleisesti huolissaan juuri nuorten syrjäytymisestä. Hänen mukaansa siitä on merkkejä nähtävillä Loimaallakin.
Tuovinen on todistanut työkeskuksen taivalta 22 vuotta, sillä hän saapui keskukseen töihin ohjaajaksi vuonna 2001.
Työllistämistoiminnan muodot ovat muuttuneet vuosien saatossa uudistusten ja lakimuutosten myötä. Hän muistelee, että alkuaikoina tukimuodot olivat selkeämpiä.
– Ei ollut niin viidakkoista, hän havainnollistaa ja sanoo, että monimutkaistuminen on aiheuttanut sen, että neuvontatyökin on vaikeutunut.
– Ennen pärjäsi maalaisjärjellä.
Tuovinen sanoo, että vuosien saatossa on ollut myös paljon hankkeita ja he ovat saaneet tuotua hankerahaa Loimaan seudulle.
Fakta
Loimaan seudun työkeskuksen tuki ry
Voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys, joka järjestää työtoimintaa pitkäaikaistyöttömille.
Perustettu vuonna 1998.
Tukimuotoja ovat kuntouttava työtoiminta, työkokeilu, palkkatuki ja sosiaalinen kuntoutus. Lisäksi yhdistys toimii Rikos- ja seuraamuslaitoksen suorituspaikkana.
Toiminta on keskittynyt Lapidukselle, josta yhdistys on vuokrannut vajaan 2 000 neliön tilat Loimaan kaupungilta.
Työllistää seitsemän vakinaista työntekijää.
Rahoitus perustuu Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja Loimaan kaupungin ostopalvelusopimuksiin sekä yhdistyksen omasta toiminnasta saataviin tuottoihin.