Hautauspalvelu ammattina kysyy elämänkokemusta, empatiaa ja fyysistä voimaa – Ville Laineen ja Satu Jokimaan uudella alalla on töitä ”suhdanteista riippumatta”

0
Satu Jokimaa ja Ville Laine Oripään kirkon edustalla. Hollantilainen Huiskamp Carrosseriefabriek on varustellut Mercedes-Benz Viton ruumisautoksi.

Rakennusalan hiipuminen sai Ville Laineen ja Satu Jokimaan toteuttamaan kauan kypsyttelemänsä idean hautauspalveluyrityksestä, Tuikkiville Oy:stä.

Laineella on takanaan pitkä rupeama rakennuspuolen yrittäjänä ja Jokimaa on kerännyt hautausalasta kokemusta työskennellessään eri hautaustoimistoissa vuodesta 2017. Sitä ennen hän on tehnyt toimistoalan töitä muun muassa poliisissa.

– Kotiseudullamme ei ole ollut pitkään aikaan paikallista hautauspalveluyritystä. Lisäksi ajattelimme tällä alalla olevan töitä suhdanteista riippumatta, Laine perustelee ratkaisua.

Hautauspalvelun pyörittämiseen ei vaadita erityistä koulutusta, mutta alalle aikoville tai siellä jo oleville on tarjolla seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinto. Se opiskellaan yleensä oppi- tai koulutussopimuksella.

Hautaustoimistot voivat myös hakeutua Suomen hautaustoimistojen liiton auktorisointiohjelmaan, joka käsittää laatukäsikirjan laatimisen, auditoinnin sekä kokeen yrityksen vastuuhenkilölle. Auktorisoidun hautausyrityksen edustajan edellytetään osallistuvan säännöllisesti liiton järjestämiin koulutuksiin.

Satu Jokimaa ja Ville Laine kuljettavat vainajia aina kahdestaan. Kuvat: Timo Koskensalo.

Oripäässä asuvat Ville Laine ja Satu Jokimaa aloittivat hautauspalvelun viime kesänä niiden oppien perusteella, joita Jokimaa oli saanut työskennellessään alalla. Kurssittautuminen ja tietojen päivittäminen on silti molemmilla mielessä.

Nyrkkisääntönä on, että kaikesta on uskallettava kysyä, jotta vainajan ja saattoväen toiveet tulevat toteutetuiksi.

Pariskunnan kotikonnuilla Auranmaalla toimitaan pääasiassa evankelisluterilaisten perinteiden mukaisesti, mutta Tuikkivillellä on valmius palvella kaikkien uskontokuntien edustajia.

Esimerkiksi muslimien kohdalla Jokimaa tiedustelee ensimmäiseksi, saako nainen osallistua vainajan siirtelyyn.

– Meillä on tapana tehdä kaikki vainajien käsittelyyn liittyvät asiat Villen kanssa yhdessä, Jokimaa kertoo.

Keskeistä työssä on vainajan kunnioitus joka käänteessä. Sen jälkeen tärkeyslistalla tulevat oikeanlaiset nosto-otteet, ergonomia ja kunnolliset työvarusteet. Pariskunnan kaapeista löytyykin useita juhlavia, tummanpuhuvia vaatteita sekä tukevia kenkiä.

Ville Laine näyttää, miten autoon kiinnitetään lippu. Sitä käytetään, kun kyydissä on vainaja.
Ruumisautot ovat hautaustoimistojen tärkeimpiä työkaluja. Se on myös yleensä aloittavan toimiston suurin investointi.

Hautauspalvelua tarvitseville on tarjolla yksinomaan netissä olevia hautaustoimistoja sekä perinteisiä kivijalkatoimistoja. Ville Laineen ja Satu Jokimaan yritys asettuu näiden väliin.

Omaisten kanssa he keskustelevat mieluiten kotikäynneillä tai vaihtoehtoisesti omaiset voivat tulla pariskunnan kotiin Oripäähän.

– Meillä ei ole toimistotiloja, mutta lämpimän vastaanoton tarjoamme. Kun emme vuokraa erillistä toimitilaa, yrityksen kulut ja siten myös palveluiden hinnat pysyvät kohtuullisina, Jokimaa selittää.

Arkut sekä uurnat pariskunta tilaa yhteistyökumppaneiltaan, jotka puolestaan hankkivat niitä Suomesta ja Virosta. Puualan osaajana Laine saisi tehtyä arkun. Se veisi kuitenkin aikaa ja hinta olisi korkea verrattuna sarjatyönä tehtyihin tuotteisiin.

Yrityksen nimi Tuikkiville tähtää siihen, että sen turvin voi harjoittaa muutakin toimintaa kuin hautauspalvelua. Yhtenä tulevaisuuden visiona Laineella ja Jokimaalla on luonnonläheisten uurnien valmistaminen kelopuusta.

Aloittavan hautauspalveluyrityksen suurimmaksi investoinniksi he mainitsevat ruumisauton. Pariskunta etsi sopivaa autoa Keski-Euroopasta. Lopulta Saksasta löytyi siisti Mercedes-Benz Vito.

Se on ruumisautoihin keskittyvän hollantilaisen Huiskamp-koritehtaan rakentama malli, jossa on erikoiskatto ja -valaistus, marmorilattia sekä vaalea nahkaverhoilu.

Hautausala tarvitsee uusia tekijöitä

Hautausalalla tapahtuu jonkin verran sukupolvenvaihdoksia, kertoo Suomen hautaustoimistojen liitto ry:n puheenjohtaja Sari Koukkari.

Mikäli ala kiinnostaa, Koukkari kehottaa selvittämään kotiseudun tilannetta.

– Kannattaa kysellä, onko omalla alueella tulossa myyntiin hautaustoimistoja eläköitymisten vuoksi ja onko mahdollista hakeutua yrittäjien oppiin sekä suorittaa hautausalan ammattitutkinto, Koukkari evästää.

Ala on perinteinen ja usein paikallisesti toimiva, joten työhön on tärkeä saada hyvä perusta sekä koulutus.

Kuten kaikessa liiketoiminnassa, myös hautausalalla taloussuunnittelu on keskeisessä roolissa, jotta toiminta pysyy kannattavana. Koukkari toteaa, etteivät kilpailun takia alaspoljetut hinnat ole pitkäkestoista ja järkevää taloudenhoitoa. Hinnoittelupaineita aiheuttaa esimerkiksi arkkuihin tarvittavan puun hinnannousu.

Keskeiseksi yksityiskohdaksi Koukkari nostaa ruumisautojen huoltomahdollisuuksien varmistamisen. Ne ovat toimistojen tärkeimpiä työkaluja, joten korjaukset on pystyttävä tekemään tarvittaessa pikaisella aikataululla.

 

Teksti: Timo Koskensalo.