Monet kotitaloudet ovat joutuneet kiristämään vyötä viime aikoina, jotta kulut pysyvät kontrollissa. Eikä ihme, ostovoima on heikentynyt, energian hinta noussut pilviin, asuntomarkkinat hyytyivät, eikä avoimia työpaikkojaan ole viime vuosien malliin.
Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille ja osallistuneille.
Ruoka
– Kotiruoka kunniaan. Samalla rahalla saa enemmän, kun ruuan tekee itse, kirjoittaa Virve.
– Viinikaapin voi sammuttaa ja ennakoida laittamalla vain sen tarvittavan viinin jääkaappiin, naurahtaa Iisa Mattila pilke silmäkulmassa -hymynaaman kera.
– Säästövinkkejä: samaa teepussia voi käyttää kaksi kertaa, lämpimän ruoan voi korvata itse puurohiutaleista keitetyllä puurolla tai makaronilla ja lihaliemellä, lihan ja kalan voi korvata kananmunilla, kaupan leivonnaisten sijaan syömme itse leivottuja leivonnaisia tai sämpylöitä, punalaputettuja lihatuotteita voi pakastaa ja käyttää myöhemmin. Leipäpaketeistakin osan voi laittaa pakastimeen, jotta leipä ei ehdi pilaantua eikä mene turhaan biojätteeseen, kertoo nimimerkki Pipari.
– Ostan kerralla ruokaa paljon, enkä käy kaupoissa kuin max kerran viikossa.
– Ruokaa tehdään perusraaka-aineista. Kun sähkö on kalleinta, käydään ulkona syömässä. Vettä juodaan, ei osteta kaljaa ja limsaa. Alkossa ei käydä lainkaan, kirjoittaa Marjatta Sormunen-Mettälä.
– Suosi kauden tuotteita, kotimaisia vihanneksia kesällä ja juureksia syksyllä. Ympäristökin tykkää, kun jätät tuoreet ulkomaiset pensasmustikat ostamatta keskellä talvea.
Lämmitys
– Sähkön säästöä: Patterit pienemmälle, sisälämppäri autosta pois päältä, kaikissa tulisijoissa palaa päivittäin tuli. Kun sähkön hinta oli yhtenä päivänä pilvissä, lämmitin sekä tiskiveden että oman pesuveden padassa takan uunissa. Pesukone pyörii ja sauna lämpee kun mennään matalammilla sähkönhinnoilla. Ulko-oven edessä on peitto, samoin välioven, ja kylmässä eteisessä ei lämmitystä, vaikka yleensä kovemmilla pakkasilla on ollut, kirjoittaa nimimerkki Siilis.
– Säästövinkkejä: sähköpatterit voi pitää öisin pienemmällä kuin päivällä, lyhyet automatkat voi tehdä kävelemällä niin bensaa säästyy, kertoo nimimerkki Pipari.
Ostaminen
– Kirpputoreilla seikkailu sekä fyysisesti että somessa: ihmiset luopuvat välillä todella halvalla tai ilmaiseksi vähänkäytetyistä tai jopa uusista tavaroista (luistimet, konserttiliput, huonekalut, takit, korut jne), kirjoittaa nimimerkki Kirppistyyppi.
– Ostan vain sen mitä tarvitsen.
– Pidä usein älä osta mitään -päiviä.
– Mä ostin 1 500 euron bensa-auton huutokaupasta, kertoo Pauli.
– Harkitse ostoksiasi. Jätä verkkokaupan tuote tai tuotteet ostoskoriin yön yli. Mieti uudelleen vielä aamulla, onko ostos varmasti hyvä ja välttämätön.
Veden kulutus
– Vettä voi säästää siten, että kerää ämpäriin sen veden jonka valuttaisi viemäriin, jos haluaa kylmää tai kuumaa ja käyttää sen wc-pöntön huuhteluun. Ylimääräisen veden voi hyödyntää myös kasvien kasteluun.
– Yhtään ei valuteta suihkuvettä viemäriin, se kerätään ämpäriin kunnes vesi on sopivan lämpöistä peseytymiseen. Ylimääräinen vesi käytetään kesällä kukkien kasteluun tai muihin tarpeisiin, esim. siivoamiseen.
Muuta
– Vaihdoin koripallon seuraamisen salibandyyn, kirjoittaa Pentti A.
– Käytän ammattilaisten palveluja, enkä räpellä itse, siinä säästyy monelta vahingolta.
– Kalliin sähkön aikaan voi käydä vain salilla suihkussa ja säästää oman kodin lämmityskuluja.
– Itse en tätä käytä, mutta moni muu näyttää toteuttavan: aja hitaasti, yleensä 80 km/h myös moottoritiellä. Vauhtia vähentämällä säästät polttoainetta tai sähkölatauksen kulutusta.
– Vältä pyykkikoneen turhaa ja puolityhjää käyttöä. Myös kuivausrumpu kuluttaa paljon energiaa, ja monet vaatteet kuivuvat ulkona talvellakin.
Riitta Haapanen nauttii, kun ruokaa ei mene hukkaan
Ruokahävikin pienentäminen alkoi kiinnostaa Riitta Haapasta koronan myötä. Samalla hän lisäsi kasvisten käyttöä ja perehtyi tarkemmin sesonkiajatteluun.
Hävikkiä vähentämällä säästää myös ruokaan kuluvasta rahasta, vaikka se ei ollutkaan Haapasen alkuperäinen moottori.
– Korona-aikana kotona ollessa tuli katsottua ruokakaappien sisältöä aikaisempaa tarkemmin ja aloin kiinnittää huomiota siihen, että ruokaa ei menisi hukkaan. Kiinnostuin hävikin vähentämisestä myös seuratessani paria ruokavaikuttajaa Instagramissa.
Haapanen kertoo tekevänsä noin kerran kuukaudessa kuivaruokakaapin mini-inventaarion ja käyttävänsä silloin ”pussinpohjia” pois.
– Venytän ruokakauppaan menoa vielä yhdellä päivällä tekemällä jonkin säilyke-, tomaatti-, feta- tai linssipohjaisen pastaruoan, kun jääkaapissa ei näytä olevan enää oikein mitään.
Haapanen innostui erityisesti sesonkiajattelusta.
– Ostan kaalia ja teen kaaliruokia, silloin kun kaaleja on paljon tarjolla. Persimon-kaudella taas laitan persimonia vaikkapa salaatteihin.
Sesonkiajattelu on auttanut lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossa.
– Paahdan juureksia uunissa koko pellillisen, kun sähkön hinta on alhaalla ja käytän niitä lisukkeena sosekeittoon ja rieskoihin. Käytän myös airfryeria.
Haapasen hävikkibravuuri on kasviscurry. Siihen tulee kaapista löytyviä kasviksia pieneksi pilkottuna ja kookoskermaa.
Haastattelupäivänä ruokakaapin kätköistä on löytynyt avattu pussi sushiriisiä, josta Haapanen keksi tehdä kulhoruuan itselleen ja puolisolleen.