LOIMAA Hyväntuulinen maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kertoi ottaneensa lomaviikon ehtiäkseen kiertämään paremmin presidentinvaalikampanjansa tiimoilta. Lauantaina hän ehti piipahtaa myös Loimaalla, ja alkuviikosta matka vei jo Kainuuseen ja Lappiin asti.
– Loimaalla oli todella hyvä tunnelma, ja oli ihana nähdä myös paikallisia aktiiveja, hän kiitteli tilaisuuden jälkeen.
Hän sanoo huomanneensa, että tunnelma on muuttunut joulun jälkeen vaalikentillä.
– Ihmiset ovat selkeästi tehneet vaalikoneita ja esittävät nyt kampanjaan liittyviä kysymyksiä.
Jotkut haluavat keskustella ministerin kanssa myös maatalousasioista, ja näin kävi hänen mukaansa Loimaallakin.
– Lisäksi ihmiset ovat kiitelleet huoltovarmuusasian esiin nostamista.
VAALEIHIN lapinlahtelainen Essayah sanoo lähteneensä kolmella keskeisellä teemalla. Ensimmäiseksi hän nostaa esiin turvallisuuden ja kriisin kestävän Suomen. Siinä on hänen mukaansa tärkeimpänä paitsi oma uskottava maanpuolustus myös huoltovarmuus, joka käsittää ruoantuotannon ja energiaturvan. Lisäksi hän nostaa esiin myös Ylen roolin, jolla on tärkeä tehtävä kriisitiedottamisessa.
– Kriisitilanteessa tarvitsemme julkisen palvelun yleisradioyhtiötä hoitamaan tiedotusta, joka tavoittaa kaikki kansalaiset.
Toisena teemana Essayahin kampanjassa on kansainvälistä yhteistyötä tekevä Suomi. Hän pitää erittäin tärkeänä, että Suomi on mukana kansainvälisissä keskusteluissa.
– YK on meille tärkeä paikka, vaikka se onkin tällä hetkellä halvaantunut Venäjän dominoidessa sitä veto-oikeudellaan.
Suomen tulevaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajuutta vuonna 2025 hän pitää myös merkittävänä kansainvälisenä tehtävänä. Hänen mielestään Suomi voisi silloin toimia esimerkiksi rauhanrakentajana Ukrainan alueella.
Ministerin kolmas vaaliteema on lähimmäisyhteiskunta, jota hän pitää koko suomalaisen yhteiskunnan perustana.
– Jokaisesta lähimmäisestä pidetään huolta siinä missä itsestäkin, hän tiivistää.
PRESIDENTIN tärkeimpänä tehtävänä Sari Essayah pitää ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamista yhdessä valtioneuvoston kanssa.
– Toki tehtävään kuuluu myös ylipäällikkönä toimiminen ja arvokeskustelijana oleminen.
Presidentin valtaoikeuksia hän ei olisi valmis kaventamaan ja hänelle on myös selvää, kuka edustaa Suomea Naton huippukokouksissa.
– Ehdottomasti presidentti, koska hän johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Pääministeri osallistuu sitten EU:n huippukokouksiin.