LOIMAAN SEUTU
– Valtaosa meidän nuoristamme voi oikein hyvin. Toki on sitä normaalia kokeilua, mutta sellaisesta en ole huolissani, Loimaan kaupungin nuorisosihteeri Teija Aartola-Jalonen tiivistää nuorten tämän päivän kuulumiset.
Suurin osa saa hänen mielestään kotoaan myös riittävät rajat, ja niistä osataan pitää itsekin kiinni. Myös apua osataan hänen mukaansa hakea, kun siihen on tarvetta.
– Nuorisotalossa huomaa kuitenkin, että monella on aikuisen kaipuu: tullaan lähelle ja halutaan kertoa omia juttuja. Ja sen vuoksihan me siellä olemmekin.
Oripään kunnan vapaa-aikaohjaaja Tiina Kuikka on samaa mieltä Aartola-Jalosen kanssa siitä, että moni nuori haluaa keskustella aikuisen kanssa.
– Kaikkea kun ei haluta omien vanhempien kanssa jakaa.
Erityisnuorisotyöntekijä ja etsivä nuorisotyöntekijä Sanniina Nurmi Ypäjältä sanoo puolestaan nuorten harrastavan tosi paljon ja heillä on myös tavoitteita niissä.
– Moni ymmärtää myös koulun arvosanojen merkityksen ja niihin panostetaan. Se osoittaa, että nuoret tiedostavat tekojensa merkityksen tulevaisuutta ajatellen.
SEUDULLA ei ole kuitenkaan vältytty valtakunnallisestikin koetulta ikävältä muoti-ilmiöltä. Viime syksynä voimakkaasti nuorten keskuuteen levinnyt sähkösavuke eli puhekielellä vape on nuorisotyöntekijöiden mukaan korvannut käytännössä kokonaan nuuskan ja tupakan ( LL 16.11.). Ilmiö on jo sen verran laaja, että Tiina Kuikka sanoo olleensa koulubussissa jopa vape-vahdissa.
– On käynyt ilmi, että bussissa on polteltu salaa. Höyryä on yritetty hengittää paidan sisälle, ettei se näkyisi, hän kertoo.
Myös nuorisotaloilla on törmätty vapeen, vaikka ne yritetäänkin pitää pois aikuisten silmistä. Aartola-Jalonen sanoo, että Loimaalla on jouduttu sulkemaan tilat sen vuoksi normaalia aikaisemmin.
– Jos nuuskaa, vapea tai muita päihteitä käytetään, suljemme nuokkarin varttia aiemmin. Aika ajoin joudumme näin myös tekemään.
Sanniina Nurmi sanoo, että myös Ypäjällä on jouduttu laittamaan nuorisotila pari kertaa kiinni vapen vuoksi.
– Emme ole saaneet ketään yksittäistä nuorta kiinni teosta, mutta vessat ovat haisseet.
YPÄJÄN nuorisotalo Haavissa sosiaaliohjaajana työskentelevä Meri Yli-Kahrakuusi sanoo, että päihteiden lisäksi nuorten elämää vaikeuttaa sosiaalinen media, jossa tapahtuu hänen mukaansa todella paljon kiusaamista.
– Se on nykyään tosi karu paikka, ja moni jopa pelkää sen käyttämistä.
Yli-kahrakuusi tietää joidenkin lopettaneen somen käytön juuri kiusaamisen ja vihapuheen vuoksi.
Sanniina Nurmi sanoo puolestaan, että Tiktok-sovelluksen kautta on tullut uusi kulttuuri, joka näkyy rahan ja rikollisen elämän ihannointina.
– Vaikka täällä maaseudulla vieroksutaan monia trendejä, silti täälläkin näkyvät esimerkiksi tietyt merkkivaatteet. Lisäksi saatetaan vertailla puhelimien ja muiden muotituotteiden hintoja.
Tavallista on Nurmen mukaan myös se, että joku tuote nousee sosiaalisessa mediassa hitiksi, jota himoitsevat sen jälkeen kaikki.
– Esimerkiksi nyt on ollut tietynlainen termosmuki, jota saa vain Amerikasta. Sosiaalinen media syöttää jatkuvasti jotain uutta.
Uutta on Nurmen mielestä myös se, että somen myötä myös nuorten miesten paineet ulkonäön ja monen muun suhteen ovat lisääntyneet, kun ennen paineita oli lähinnä nuorilla naisilla.
– Kuitenkin, kun katsotaan kokonaiskuvaa, en ole huolissani tämän hetken nuoristamme.
Nuorten rikostilastojen kärjessä ovat pahoinpitelyt
Nuorten rikollista käyttäytymistä ehkäisevässä ankkuritiimissä työskentelevä ankkuripoliisi Pekka Mäkelä sanoo, että alle 18-vuotiaiden asiakkaiden määrät ovat pysytelleet samoissa lukemissa vuosina 2022 ja 2023 Loimaan ankkuritiimin alueella, johon kuuluvat Loimaan lisäksi Oripää, Pöytyä, Koski Tl, Aura ja Marttila. Mäkelä laskeskelee, että asiakkaita on yhteensä reilu 150, joista loimaalaisia on noin 70 ja oripääläisiä alle viisi. Valtaosa asiakkaista on alle 15-vuotiaita.
Vaikka päihteet ja sosiaalisessa mediassa tapahtuvat rikokset ovat Mäkelän mukaan kasvussa, eniten tehdään ehdottomasti pahoinpitelyrikoksia. Toisena tulevat näpistykset.
– Suurin osa ilmoituksista on Loimaalta, sillä kauppiaat ilmoittavat niistä aktiivisesti.
Eniten taskuihin sujahtaa energiajuomia ja makeisia, sen sijaan alkoholia tai tupakkaa ei niinkään.
Kiusaaminen on Mäkelän mukaan mennyt someen, jossa yleisintä on levittää kuvia tai videoita. Erityisen huolissaan hän on opettajiin kohdistuvasta vihamielisyydestä.
– Opettajille sanotaan mitä tahansa ja saatetaan tehdä todella loukkaavia päivityksiä nettiin, jossa heidän nimensäkin mainitaan.
Uutena rikoksen muotona Mäkelä mainitsee tulileikit, joita on ollut Loimaan ankkuritiimin alueella hänen mukaansa aika paljon.
– Esimerkiksi Aurassa ja Pöytyällä on palanut tyhjänä ollut talo, kun on leikitty tulileikkejä sisällä.
VARHAN ankkuritiimin esihenkilö Mari Männikön mukaan ankkuritoiminnalle on kova tarve ja sitä onkin tarkoitus laajentaa ja yhtenäistää koko Varhan alueella. Tähän saakka kunnissa on ollut erilaisia toimintamalleja, eikä kaikissa ole ollut ankkuritoimintaa lainkaan.
– Malli on koettu toimivaksi ja sillä on saatu hyviä tuloksia aikaan, jos ajatellaan esimerkiksi nuorten rikoskierteen katkaisemista.
Loimaalla toimintaa on hankaloittanut viime syksystä lähtien työntekijäpula. Normaalisti tiimissä työskentelee poliisin lisäksi sosiaalityöntekijä sekä sairaanhoitaja. Joissakin paikoissa myös sosiaaliohjaaja.
– Meiltä on puuttunut sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä.
Männikkö kuitenkin sanoo, että uusi sairaanhoitaja aloitti työssään loppiaisen jälkeen, mutta sosiaalityöntekijän sijaisuuteen ei ole vielä löytynyt henkilöä.