Kaikki ei ole syyhyä, mikä kutisee – Syyhypotilaat ovat vähentyneet vuodenvaihteen jälkeen

0
Loimaan pääterveysasema. LL ARKISTO

LOIMAAN pääterveysasemalla terveyskeskuslääkärinä työskentelevä Jarno Käsnänen sanoo, että syyhyä esiintyi paljon vuodenvaihteen paikkeilla, mutta sittemmin epidemia on rauhoittunut. Tilalle on Käsnäsen mukaan tullut muita kutinasta kärsiviä potilaita, joilla on median esiin nostaman syyhyn vuoksi pelko siihen sairastumisesta.

– Nyt sekin on onneksi vähän laantunut.

Vajaa kuukausi sitten vastaanotolla kävi Käsnäsen mukaan potilaita, jotka olivat tehneet monta syyhyhoitoa muusta syystä johtuvaan kutinaan.

– Arvattavasti kutina ei ollut loppunut.

Käsnänen muistuttaakin, ettei kaikki ole syyhyä, mikä kutiaa.

Syyhypotilaiden ikähaarukka on ollut vauvoista lähes keski-ikäisiin.

– Käytännössä sitä on ollut perheissä, joissa lapset ovat korkeintaan varhaisteini-iässä.

KAUPUNGIN varhaiskasvatusjohtaja Heidi Kauti sanoo, että esimerkiksi päiväkodeissa syyhytapauksia on tullut esiin vain yksittäisiä kevään aikana. Määrät eivät ole hänen mukaansa myöskään kasvaneet.

– Syyhy on tosi ikävä sairaus, ja onneksi täällä on vältytty sellaiselta mittakaavalta, mitä siitä on uutisoitu valtakunnan mediassa.

Hän sanoo syyhyä esiintyneen ympäri Loimaata, eivätkä tapaukset ole keskittyneet mihinkään tiettyyn paikkaan.

PARHAITEN syyhyn voi Jarno Käsnäsen mukaan varmentaa värikkäällä nesteellä.

– Terveyskeskuksessa laitan tussia syyhyksi epäiltyihin näppyihin ja levitän sen alkoholihuuhteella. Väri valuu kiemurteleviin syyhytunneleihin eikä sitä saa pyyhittyä pois. Ilman tätä syyhytunneleita on vaikea nähdä.

Hän sanoo, että myös perinteiset keinot syyhyn toteamiseksi ovat hyviä. Syyhy esiintyy erityisesti sormien välissä ja ranteissa, mutta ei kasvoissa ja päänahassa. Myös yhden ihmisen voimakas kutina ilman muiden perheenjäsenten oireita tekee syyhystä epätodennäköisen. Syyhy ei myöskään kuivata ihoa ja useimmiten kuivan karhealta tuntuva iho ei ole syyhyä.

– Syyhypunkit voi myös nähdä, jos käytössä on dermatoskooppi eli valaistu suurennuslasi.

JOS kyseessä on kuitenkin syyhy, Käsnänen sanoo siihen löytyvän pääasiassa kolmea lääkehoitoa, joista kaksi on iholle levitettävää voidetta ja yksi tablettimuotoinen. Voiteista toinen on rikkivoide, joka sekoitetaan apteekissa. Muut kaksi ovat valmiita tuotteita. Vuoden 2023 kesään asti Suomessa pärjättiin Käsnäsen mukaan ilman rikkivoidetta, mutta sittemmin maassa on ollut alueita, joissa vain rikkivoide on tehonnut.

– Oma vaikutelmani on, että Loimaalla tätä ongelmaa ei ole ollut.

SYYHY leviää Jarno Käsnäsen mukaan parhaiten samoissa tiloissa asuvien ihmisten välityksellä.

– Läheinen kontakti toiseen syyhyn kantajaan on tyypillistä, vähintäänkin yökylässä olemalla tai päiväkodissa pienten lasten yhdessä leikkiessä. Hyppäämällä se ei kuitenkaan tartu.

Lääkärin sanoo, että paras keino estää tartunnan leviämistä on hoitaa leikkikouluikäiset lapset kuntoon. Myös yökyläilyä kannattaa välttää perheessä, jossa on esiintynyt syyhyä.

– On hyvä muistaa, että syyhylle altistumisesta voi mennä neljästä kuuteen viikkoa oireiden alkamiseen. Jos syyhyn on sairastanut aiemmin, keho voi kuitenkin reagoida jo muutamassa päivässä kutinalla.