Loimaa/Hirvikoski
Hirvikosken yhtenäiskoulun oppilas lähetti suljetussa sosiaalisen median ryhmässä koulu-uhkauksen maanantain vastaisen yön tai maanantai-aamun aikana. Rehtori Jari Schwartz kertoo, että asiassa on otettu yhteys poliisiin ja sosiaalitoimeen välittömästi sen jälkeen kun koulu sai tiedon uhkauksesta ja asian jatkotoimenpiteet ovat siirtyneet heidän mietintäänsä.
– Tilanteesta ei aiheutunut vaaraa kenellekään, hän tähdentää ja kertoo, että koulu toimii uhkausten kaltaisissa tapauksissa viranomaisten ohjeiden perusteella ja koulua ei esimerkiksi tyhjennetty.
– Uhkauksen tehnyt oppilas ei tule kouluun, kunnes asia on lopullisesti selvitetty.
Koulun oppilaiden vanhemmille lähetettiin maanantaina päivällä Vilma-viesti, jossa kerrottiin uhkauksesta.
– Olemme kyllä pohtineet, mitä on välttämätöntä kertoa ja miten tästä tulisi kertoa esimerkiksi eri-ikäisille oppilaille, hän sanoo ja muistuttaa, että koulussa on oppilaita ekaluokkalaisista yseihin saakka.
Vilma-viestin lähettämisen jälkeen hän sai jo eräältä vanhemmalta viestin, jossa kysyttiin, että onko koulu turvallinen paikka.
– On ihan turvallinen kuin ennenkin, ja teemme töitä sen eteen. Tarkalla silmällä ja korvalla katsomme, miten oppilaat voivat.
Rehtori sanoo koulun henkilökunnan, kuraattorin ja terveydenhoitajan tarjoavan uhkausviestin saaneille oppilaille keskusteluapua tarvittaessa. Avun saamista perille vaikeuttaa se, että uhkaus lähetettiin viestipalvelu Snapchatissä, jossa viestit eivät säily, jollei niistä ota esimerkiksi kuvakaappauksia.
Koululla ei siis tässä vaiheessa ole tarkkaa tietoa keille kaikille ja kuinka monelle uhkaus oli lähetetty.
Viime viikolla koululle hälytettiin keskiviikkona ambulanssi koululla sattuneen tapaturman takia ja samana iltapäivänä koulun ja kirjaston ympärillä liikkui kaksi poliisipartiota suorittamassa tehtävää.
– Tilanteessa ei aiheutunut oppilaille vaaraa, Jari Schwartz sanoo ja toteaa, että tilanteet eivät liittyneet toisiinsa eivätkä myöskään maanantai-aamun uhkaukseen.
Vantaalla Viertolan koulussa viime viikolla tapahtuneen kouluampumisen jälkeen on uhkaustapauksista raportoitu niin koko maassa kuin Varsinais-Suomessakin muutamilla paikkakunnilla. Esimerkiksi Maskussa uhkaus on paljastunut kaveriporukan vitsailuksi ( Turun Sanomat 5.4.), mutta poliisista on tiedotettu tapausten yhteydessä, että se suhtautuu jokaiseen kouluun kohdistuvaan uhkaustapaukseen vakavasti, ja jokainen tapaus selvitetään välittömästi.
– Perättömän vaarailmoituksen tekeminen on rikos ja tällaisia uhkauksia ei tule esittää vitsillä, poliisista muistutetaan.
Jari Schwartz sanoo, ettei oikein ymmärrä, miksi uhkauksia tehdään ja mitä niiden taustalla on.
– Suhtaudumme vakavasti poliisin kanssa jokaiseen tällaiseen tapaukseen tällä hetkellä. Nämä eivät ole leikin asioita, vaan järkyttäviä. Tällaisella ei tule lähteä pelleilemään.
– Toivon, että lapset ymmärtäisivät, että tällaiset uhkaukset eivät ole millään tavalla aiheellisia ja asiallisia, rehtori sanoo ja muistuttaa, että vaikka alle 15-vuotiaat eivät olekaan rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan, niin he kuitenkin voivat joutua korvausvastuuseen.
– On mahdollista, että jossain tapauksissa tapahtumien osalliset esittäisivät jonkinlaisia korvausvaateita.
Hän toivoo myös, että kodeissa toimittaisiin niin, että niissä olisi keskusteluyhteys nuorten kanssa – että nuoret uskaltaisivat puhua.
– Kotien kasvatus on se tärkein, me koulussa olemme vasta toisena.
Rehtori kiittelee, että moniammatillinen yhteistyö toimii ja apua saadaan esimerkiksi oppilashuollon työryhmistä sekä ankkuritoiminnan tiimistä, johon kuuluu asiantuntijoita poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta ja nuorisotoimesta.
– Eihän meillä opettajina ole koulutusta tällaisten tapausten selvittämiseen.
Hän sanoo, että koulussa oppilaille viestitään monin tavoin, että ongelmista voi jutella vaikka koulussa, jos kotona ei vaikka pysty.
– Kaikki eivät halua puhua ikävistä asioista, mutta kerromme oppilaille, että koulussa on ammattilaisia, joille voi puhua, jos asiat kaatuvat päälle tai ovat huonosti.