Juhlien järjestämisessä on sata, ellei tuhat asiaa mietittävänä. Jotta juhlat onnistuisivat, kokosimme vinkkejä siitä, mitä kannattaa muistaa ja tarkistaa ennen h-hetkeä.
VIERASLISTA
Vieraiden määrä määrittelee monta muutakin asiaa, esim. mahdutaanko juhlimaan
kodissa vai pitääkö miettiä muita paikkoja ja kyetäänkö itse valmistamaan tarjoilut vai tarvitaanko apua tai ammattilaisia.
Tarkista postilaatikko vielä juhla-aamuna – siellä voi olla onnitteluja ihmisiltä, jotka haluat ehkä vielä viime hetkellä kutsua. Myös perumisia voi tulla viime
hetkellä.
KUTSUT
Kutsuun voi pyytää vastausta – joko ilmoittaa esteestä tai vahvistaa
juhlaan saapumisen. Näin vierasmäärän vaatimat tarjoilut ja muut on helpompi
mitoittaa.
Onko kutsuessa muistettu ajan ja paikan lisäksi kertoa esimerkiksi muista yksityiskohdista, joista vieras voisi haluta tietää (ajo-ohjeet juhlapaikalle, parkkeeraus, lahjatoiveet…).
PAIKKA
Muista varata ajoissa.
Entä jos tulee kuuma tai on kylmä? Entä jos osa juhlista siirtyykin kauniina päivänä ulos Mitä se vaatii?
Vaatiiko tila koristelua?
PITOPALVELU JA MUUT AMMATTILAISET
Muista varata heidät ajoissa.
Kuuntele ammattilaisten kokemusta. Kerro toiveistasi, jotta heidän ei tarvitse olettaa ja arvailla ja että kaikki tietävät, kenen vastuulla on mikäkin asia.
SIIVOUS JA JÄRJESTELYT
Huom. yleensä kaikki ovat juhlissa tuttuja, vaikka vieraita ovatkin. Ei siis kannata stressata ennen juhlia siivouksesta – harva katsoo, onko ikkunat pesty vai ei.
Normaali siivous riittää, esimerkiksi kaappeja on turha siivota perusteellisesti.
Voisiko tuttavaperheen nuorista saada apua juhlapäivään ennen/jälkeen esimerkiksi juuri
siivoamisessa? Vaivan korvaaminen?
ASTIAT
Muista, että niitä voi myös vuokrata paitsi yrityksistä tai yhdistyksiltä, myös lainata ystäviltä.
Kotijuhlissa ei välttämättä tarvitse olla kaikki tasan samaa astiastoa.
TARJOILUT
Ota huomioon allergiat – ei ole olemassa esimerkiksi keliaakikkoa, joka voisi ”tämän kerran” syödä ”vähän” vehnästä leivottua kakkua.
Entä kasvissyöjät?
Ota huomioon myös juhlan sankarin mieltymykset – kyseessähän ovat hänen juhlansa.
Muista ruokien asianmukainen säilytys ja kylmätilat, jotta juhliasi ei muisteta vatsataudista.
Lainaa vaikka jääkaappia ystäviltä. Huom. esimerkiksi kakut ja kalat eivät sovi samaan kaappiin.
Alkoholitonta juomavaihtoehtoa ei pitäisi joutua erikseen pyytämään.
Muista myös vesi. Erityisesti kuumalla säällä vettä on hyvä olla koko ajan tarjolla.
KATTAUS
Juhlapöydän kattauksen pitää toimia: että pöytään on helppo lisätä tarjottavaa ja siitä
on helppo vieraan ottaa eri sortimentteja, niin ettei sotke itseään tai joudu kurkottelemaan kiikkerien kuppien ja tassien kanssa.
Huom. ottimet. Testaa, toimivatko ne niihin ruokalajeihin, joihin niitä olet ajatellut.
Salaattiottimia on esimerkiksi monenlaisia, joista jotkut lähinnä sotkevat tai niillä saa lautaselle korkeintaan yhden salaatinlehden tai tomaatinpalan.
TARJOILU
Pöydässä pitää olla koko ajan tarjottavaa, ja esimerkiksi kahvia on hyvä käydä tarjoamassa
monta kertaa vieraille, jotta nämä kokevat, että on sopivaa ”santsata”.
TARJOILIJAT
Sopikaa, ketkä toimivat tarjoilijoina.
Likaiset astiat pitää hoitaa pois. Ei ole kiva, jos likaisia astioita kasaantuu kovin näkyvään paikkaan.
TISKAAMINEN
Nimeä etukäteen tiskikoneen täyttämisestä ja tyhjentämisestä vastaava henkilö. Käsin tiskaamisessa on kätevää olla kaksi (toinen tiskaa ja toinen kuivaa), etenkin jos vierasmäärä on iso.
ISTUINPAIKAT/PÖYTÄPAIKAT
Huolehdi, että on riittävästi istuinpaikkoja ja pöydänvieruspaikkoja, varsinkin jos vieraissa on iäkkäitä ihmisiä – tosin eivät nuoremmatkaan halua seistä kakkulautasten ja kahvien kanssa.
Järjestä istuinpaikat ja pöydät niin, että vieraat eivät joudu pujottelemaan astioiden kanssa kovin ahtaissa väleissä. Pitkät pöydät ja ahtaat välit ovat hankalia.
VESSAT
Onkohan niitä riittävästi suhteessa vierasmäärään… Muista ainakin
huolehtia, että paperia on riittävästi tarjolla.
PERHEEN VAATTEET
Joko on ostettu? Onko kokeiltu edellisten juhlien jälkeen? Pesty? Silitetty?
Muista kokeilla myös kenkiä etukäteen. Valitse sellaiset, joilla pystyy olemaan koko päivän, tai varaa toinen pari mukaan.
VALOKUVAUS
Jos sitä ei mietitä etukäteen, juhlista voi jäädä jälkipolville sata kuvaa alkumaljoista, mutta ei yhtään kuvaa lopusta ehtoosta.
Nimeä henkilö, joka ottaa kuvia, ja sopikaa etukäteen, otetaanko kuvia joka vieraasta ja
eri pöydistä.
LAPSET
Leluja tai muuta ajanvietettä/leikkitila pienille vieraille, jos kyllästyvät.
Muista lapset myös tarjoiluissa.
MALJAKOT
Niitäkin voi lainata ystäviltä. Kauniit pullot ovat hyviä yksittäisten isojen ruusujen maljakoita.
LAHJAT
Lahjapöytä saattaa tulla tarpeeseen.
OHJELMA
Pidetäänkö puhe: kuka?
Tarvitaanko musiikkia? Varaa myös muusikot ajoissa.
Laita esille valokuva-albumeita tai yksittäisiä kuvia esille juhlijan aiemmista vaiheista (voi
pyöriä myös digitaalisena).
NENÄLIINA
Käden ulottuville (kun itku tulee kumminkin).
Muista!
Kaiken ennakkosuunnittelun ja -työn tarkoituksena on, että niin juhlijat kuin juhlittava ja hänen perheensä saavat rauhassa keskittyä juhlimiseen. Juhlien järjestämisestä vastaavan kannattaa siis muistaa jättää aikaa myös nukkumiseen, pukeutumiseen ja laittautumiseen – sekä syömiseen.
Jotakin joudutaan jokaisissa juhlissa improvisoimaan joka tapauksessa, ja siinä tilanteessa ei ole kivaa, jos ongelmia pitää ratkoa vuorokausia valvoneen ja vasta tervetulomaljan nauttineen perheenjäsenen kanssa – perhejuhlat olisi kiva muistaa muustakin kuin perheriidoista.
Laske lasillisesi. Jos vieraat saapuvat ripotellen, älä juo jokaisen kanssa tervetuliaismaljaa Pohjanmaan kautta ainakaan, jos se ei ole Pommacia.
Sekään ei ole kivaa, jos vaikkapa lapsen valmistujaisista ainoat muistot ovat valokuvia, kun et itse ehtinyt muuta kuin tiskaamaan ja vahtimaan kahvipöydän täyttöastetta. Delegoi ja istu itsekin välillä.
Huomioi vieraat ja vaihda sananen jokaisen kanssa – senhän takia vieraat on kutsuttu ja he ovat tulleet, että halutaan viettää aikaa yhdessä.
Paketti kahvia ja muita määriä
Kahvipöydässä on perinteisesti kahdeksaa lajia (esim. suolaisia tarjottavia, pullaa, pikkuleipiä, täytekakkua). Vähemmälläkin lajistolla pärjää, mutta silloin vierasta kohti varattavien määrien tulee tietenkin olla isompia.
Jos on tarjottu myös ruokaa, lajeja voi kahvilla olla vähemmän.
Ruokapidoissa pätee sama sääntö: jos on vähemmän lajeja, tarjottavaa pitää määrässä varata enemmän.
5 dl:n pullataikinasta syntyy: pikkupullia ja korvapuusteja 45–50 kpl, pullapitkoja 2 kpl, yhdestä pitkosta 25 viipaletta, pullakranssista noin 50 viipaletta
Kahvikakku: 25–30 viipaletta
Kääretorttu: noin 10 viipaletta
Uunipannullinen piirakkaa tai leivoksia: 25–30 palaa
Pyöreä piirasvuoka, halkaisija n. 26 cm: 8–16 palaa
Täytekakku: yhden munan kakku kolmelle hengelle
Kahvi: Kilosta kahvia saa noin sata kupillista kahvia, eli 15 litraa vettä ja 22 dl kahvijauhetta. Paketista kahvia (yleensä 500 g) saa siis noin 50 kupillista.
Muista myös tee.
Alkumaljaa noin 1 dl jokaiselle, kuohuviinipullosta riittää siis 5–6 vieraalle.
Lähteet: Loimaan Lehden lukijat sekä Maa- ja kotitalousnaiset
Koonneet Anu Salo ja Kati Uusitalo. Vinkkejä antoivat myös Loimaan Lehden lukijat
Juttu julkaistu Loimaan Lehdessä 2.6.2016