”Poliitikon on vaarallista olla sakset kädessään”

0
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah vihki Humppilan uudet kuntoportaat käyttöön juhlallisessa tilaisuudessa.

HUMPPILAN uutuuttaan loistavat kuntoportaat avattiin virallisesti käyttöön keskiviikkona, kun kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah leikkasi portaiden avajaisnauhan.

– Poliitikon on vaarallista olla sakset kädessään, Essayah vitsaili.

Avajaispuheessaan Essayah painotti kuntoportaiden olevan hyvä, yksinkertainen ja ilmainen kuntoilumuoto, jonka terveyshyödyistä on tuoretta tutkimustietoakin. Tutkimusten mukaan jo 50 portaan päivittäinen kapuaminen laskee sydän- ja verisuonisairauksien riskiä 20 prosentilla.

– Kyselin tuossa, että montako porrasta tässä on, ja sanottiin että 88. Eli kerran päivässä nämä portaat ylös, niin yli 20 prosenttia on laskenut näiden sairauksien riskit, Essayah kertoi.

Hänen mukaansa suomalaisten liikkumattomuus aiheuttaa Suomessa vuosittain kustannuksia kolmesta viiteen miljardia euroa, vähän laskutavasta riippuen.

– Voisi sanoa, että kaikki kestävyysvajehaasteet voitaisiin taklata sillä, että liikunta otettaisiin oikeasti elämäntavaksi.

Humppilan kuntoportaat ovat osa harjualueen kehityshanketta. Koko hankkeen budjetti on teknisen lautakunnan puheenjohtajan Juha Laaksosen mukaan noin 70 000 euroa, josta kuntoportaiden osuus pohjatöineen on 27 000 euroa.

Essayahin mukaan kuluvalla maaseuturahaston tukikaudella kuntoportaiden rakentamista on tuettu noin 50 paikkakunnalla Suomessa. Hän mainitseekin kuntoportaat yhtenä hyvänä tapana kotiuttaa rahoja EU:sta, sillä maaseuturahastossa Suomi on hyötyjä.

– Monissa kohteissa maksamme EU:lle enemmän kuin mitä sieltä saamme, mutta maaseuturahastossa jokaista euroa vastaan tulee takaisin pikkuisen enemmän, eli olemme hyötyjiä. Tämä on omien rahojen kotiuttamista hyvään tarkoitukseen

Humppilan vt. kunnanjohtaja Antti Ahonen luovutti ministerille kunnan nimikkojuoma Skumppilaa ja 150-juhlavuoden kunniaksi tehdystä 50 numeroidun Ballograf-kynän sarjasta kynän numero 10.

Kuntoportaiden juurelle on tulossa vielä kuntoilulaitteita, ja alueesta muodostetaan elämänlaatulautakunnan puheenjohtaja Vesa-Pekka Hirviojan mukaan kuntalaisille viihtyisä ”uusi toinen koti”. Kuntoportaiden avajaiset lyötiin kalenteriin niin lyhyellä varoitusajalla, että viimeistelytöiden parissa hikoiltiin vielä avajaispäivän aamuna.

– Sunnuntaina tuli iloinen viesti, että ministerin kalenterissa olisi keskiviikkona iltapäivällä tilaa. Heti kun viestin näin, olin yhteydessä rakennusprojektin vetäjään ja johtaviin päättäjiin, että eikös Humppilan pieni ja ketterä kunta toivota ministerin tervetulleeksi; vaikka sitten kolmen päivän varoitusajalla, Ahonen kertoi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän