Pari viikkoa sitten Varhan luottamushenkilöt saivat aluevaltuuston kokouksessa kuulla, ettemme ole lähelläkään säästötavoitettamme, päinvastoin alijäämämme on kasvanut huomattavasti. Talouden seuranta ja raportoinnit eivät ole tavoittaneet ainakaan meitä luottamushenkilöitä ajoissa. Pudotus todellisuuteen tuli järkytyksenä ja liian myöhään, jotta olisi voitu väistää pahin romahdus. Helppoa ei ole muillakaan hyvinvointialueilla, mutta tilanteemme näyttää vielä synkemmältä kuin naapurialueiden.
Totuuden nimissä pitää toki myös muistaa, että valmistelevia tasapainottamistoimenpiteitä on jo tehty. Esimerkiksi raskaasta hoivasta kevyempään, laitoshoidosta avohoitoon, erikoissairaanhoidosta perustason hoitoon ja ennaltaehkäisyyn ovat järkeviä asioita ja ovat vähintään suunnittelussa. Mutta työ on hidasta ja tulokset näkyvät vasta pidemmän ajan, jopa vuosien, kuluttua.
Kaikki ei ole kuitenkaan meidän hallittavissamme. Ostopalvelun ja vuokratyövoiman käytön hinnat ovat kohtuuttoman korkeita. Palkkojen nousu, indeksikorotukset, inflaatio, lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden hinnannousu ovat vieneet meidät alamäkeen, jota on todella vaikea pysäyttää. Eikä henkilöstöpulakaan ota helpottaakseen.
Tässä muutama poiminta virkahenkilöiden ehdotuksista säästöjen aikaansaamiseksi: yt:t, lomautukset, henkilöstöetujen poistaminen jne. Ehdotukset kertovat Varhan talouden karua totuutta. Nyt pitää kuitenkin pää kylmänä ja jarruttaa. Nämä toimenpiteet tuovat pikaisesti hetkellistä helpotusta, mutta kostautuvat pidemmällä aikavälillä.
Mikä sitten avuksi? Nyt ovat hyvät neuvot tarpeen. Muun muassa yllä olevia viranhaltijoiden ehdotuksia käsittelemme aluehallituksessa tällä viikolla. Samoin pohdintaa säästöihin ja palveluverkkoon liittyen käydään koko kevään ajan. Henkilökunta on suurin voimavaramme ja heidän ajatuksiaan on syytä kuunnella. Varmasti viranhaltijoiden ehdotuksissa on myös toteutettavia asioita. Pienistäkin leikkauksista kasvaa säästöjä. Riittävän oman henkilökunnan avulla saamme toivottavasti vähennettyä henkilöstövuokrausta.
Lakisääteiset velvollisuudet meidän on kuitenkin täytettävä, kukaan ei saa jäädä ilman pelastamista, hoitoa ja hoivaa. Ja kun hyvinvointialueilla ei ole verotusoikeutta, on valtion kukkarolle jotenkin muuten päästävä. Tie sinnekään ei ole helppo, mutta kaikki konstit on nyt otettava käyttöön.
Teija Ek-Marjamäki
aluevaltuutettu (kesk.)