Nappaa tästä parhaat vinkit opettajien ja päiväkodin henkilökunnan muistamiseen – ”Parhaita lahjoja ovat sydämellä tehdyt”

0
Monet lasten ohjaajat toivovat lahjaksi itse tehtyä tai jotain henkilökohtaista. Tähän kesäkoriin on koottu itse tehtyä mysliä ja korppuja.

Koonnut Johanna Käkönen

Näin lahjoista vinkkaavat opettajat ja päiväkodin henkilökunta:

Kortti, jossa näkyy lapsen kiitos. Parasta on, kun kortissa lukee jotain, mistä lapsi muistaa hoitajan. Tallessa on lapsen valitsema kaulakoru ja monet kortit, kauniit runot sekä lapsen suusta sanoitukset aikuisesta.

Olen ollut töissä päiväkodeissa ja kouluissa. Kaikkein mieluisin lahja on lapsen itse tekemä kortti, jossa lukee muistoja kuluneesta vuodesta tms. Lahjakortit ovat myös hyviä. Tai mitä tahansa, mitä lapsi itse on halunnut antaa lahjaksi juuri kyseiselle aikuiselle.
Helena

Opettajana ilahdun kovasti muistamisesta. En edes yritä väittää, etten arvostaisi. Aina olen myös omien lasten opettajia ja hoitajia muistanut. Tykkään saada syötävää, juotavaa tai poltettavaa (kynttilöitä). Myös kukista pidän.

Työskentelen ohjaajana koulussa ja kaikkein eniten olen vuosien aikana arvostanut niitä henkilökohtaisia kortteja joissa lapset on saanut kertoa ”Sä oot kiva, koska sä aina hymyilet mulle”, ”Kiitos, kun autoit mua selvittämään riidat kaverien kanssa”. Myös vanhemmalta saatu ”Kiitos sinulle Maija tästä vuodesta” on mittaamattoman arvokas.

Olen työskennellyt luokanopettajana lähes 30 vuotta ja matkaan on mahtunut lahja jos toinenkin. Parhaita ovat ne, joissa lapsi on itse tekijänä ja siitä näkyy, että se on tehty sydämellä. Erilaiset luokan yhteiset lahjat kertovat toivottavasti luokan huoltajien yhteistyöstä ja hyvästä yhteishengestä. Mutta rehellisesti sanoen, mitään lahjaa ei tarvitse antaa! Joskus on myös kiusallista, kun osa antaa ja osalla ei ole annettavaa. Yritän ottaa lahjat vastaan vähäeleisesti.
Luokanopettaja Salosta

Jos mahdollista, niin koko ryhmän aikuiset antaisivat sovitun summan ja joku vanhemmista hankkii koko ryhmän aikuisille lahjat. Kiva lahja on lahjakortti lähileipomoon tai jäätelökioskiin. Jos ryhmässä on kolme aikuista, niin sopiva summa kerätä vanhemmilta voisi olla 5 euroa.
Helena

Kukka on aina tervetullut, jos haluaa muistaa. Ja jos ostaa kimpassa, niin lahjakortti esim. ravintolaan on aina yhtä arvostettu.

Olen työskennellyt aamu- ja iltapäivätoiminnan koordinaattorina jo 15 vuotta, eli peruskoulun 1. ja 2. luokan oppilaiden parissa ja muistamisten saaminen jouluna ja kesäloman kynnyksellä on tuttua ja aina yhtä sydäntä lämmittävää. Itse ajattelen lähinnä sitä pientä lasta, joka kokee halun antaa jotain, jos kaveritkin antaa. Lapselle tulee hyvä mieli, jos hän voi ojentaa vaikka edes jotain pientä tai vaikka itse tehdyn kortin ja saa hymyn ja kiitoksen vastalahjaksi.

Mieluisin on ollut kaikkien vanhempien yhdessä keräämä lahjakortti kauppakeskukseen. Tietysti tämä on kiusallista, sillä eihän kaikki halua osallistua. Olen myös saanut lahjakortin leipomoon. Mansikka- tai tomaattiamppeli olisi myös kiva.

Kukka. Ei turhaa krääsää. Kukka on aina ihana ja ilahduttaa aikansa. Myös lahjakortit jätskille tai kahville ovat kivoja. Ei turhia kippoja ja kappoja. Jo se, että sanoo kiitos ja arvostaa päiväkodin hoitajaa, joka pienellä palkalla tekee vastuullista ja arvokasta työtä, on hyvä alku.
Päiväkodin hoitaja

Laatikossa oli paljon eri hedelmiä, kappalemäärällisesti yhtä hedelmää oli ryhmän aikuisten verran. Ne jaoimme keskenämme, ja siitä tuli moneksi päiväksi välipala.

Olen eläkkeellä oleva lastentarhanopettaja. Persoonallinen, ilahduttava ja käyttöön otettu lahja oli valkoinen tyynyliina, jonka päiväkotilapsi oli omin sormin kuvioinut tekstiiliväreillä.

Lapsilta yhteisenä lahjana saatu alppiruusu kasvaa ja kukkii joka vuosi. Taimi ihmistaimien kasvattajalle. Pitkäkestoinen muisto. Ei lihota eikä täytä kaappeja.

Olen säästänyt lähes kaikki 35-vuotisen uran lahjat. Herkut olen tietysti jakanut ja syönyt lasten ja työkavereiden kanssa.

Kysyimme lukijoilta vinkkejä opettajien, ohjaajien ja esimerkiksi päiväkotien henkilökunnan muistamiseen.

Verkkokyselyyn vastasi myös runsaasti mahdollisia lahjojen saajia. Yllä heidän antamiaan vinkkejä.

Kysyimme verkkokyselyssä myös lahjojen tarpeellisuutta.

Pieni enemmistö verkkokyselyyn vastanneista lukijoistamme on sitä mieltä, että opettajia ja esimerkiksi päiväkodin henkilökuntaa pitää muistaa kesäloman kynnyksellä.

 

 

Lukijat kertovat: tästä syystä lahjoja ei tarvita

 

Ei mitään. Viekö ihmiset hoitajille, lääkäreille, postinjakajille, siivoojille jne. lahjoja? Jokainen tekee työtään ja saa siitä palkkaa.

Miksi pitää esim. opettajalle ostaa lahja? Hänhän saa palkkaa työstään. Kukat riittäisivät hyvin. Samoin kaikille muille ohjaajille.

Ihan vaan yksi ruusu. He saavat työstään palkan.

Ei mitään! Päiväkotien tädit hukkuvat kaikkeen typerään krääsään, mitä lapset heille vievät. Älytön tapa tämä. Siinä vaiheessa, kun ryhmä lähtee koulutielle, voi koko ryhmä yhdessä ostaa jonkun kesäkukan ja pullon skumppaa.

Miksi joitain ammattiryhmiä pitäisi oman työnsä tekemisestä lahjoilla palkita?

Ei lahjoja. On monia perheitä, jotka tarvitsevat sen rahan ruokaan. T. ope

 

Lahjan antajien vinkkejä:

Päiväkodin aikuiselle: lapsen itse tekemä kortti, jossa kiitokset + kukka/pussi kesäkukkien siemeniä. Lahjakortti paikalliseen kahvilaan tai jäätelökioskille. Kesäinen ”selviytymispakkaus” ajatuksella ”lisää vain jäätelö” eli muutama jätskivohveli tai jätskipikareita, strösseleitä, vaahtokarkkeja, kastike ja kauniit servetit. Iso laatikko kivennäisvettä hellepäivän ulkoiluihin.

Olemme antaneet päiväkodin aikuisille, opettajille ja harrastusten ohjaajille keväisin usein jäätelökioskin lahjakortin tai yrttejä (torilta tai kaupasta). Yrtit voi istuttaa omaan pihaan/parvekkeelle/ ikkunalaudalle tai käyttää kertakäyttöisinä ruoanlaittoon.

Lahjakassi, jossa lapsen valitsemia keksejä, välipalapatukoita, kahvia ja teetä varmasti maistuu henkilökunnalle pitkin vuotta, eikä kenellekään jää turhaa krääsää nurkkiinsa pyörimään. Mukaan lapsen tekemä kortti kiitosterveisin.
Laura

Leffaliput kahdelle.

Jos jotenkin haluaa muistaa, on kaunis kortti ja siinä kiitos tai runo riittävästi. Voi myös halata, jos se tuntuu hyvältä. Itse haluaisin lapselleni opettaa, että sanoilla ja teoilla on suurempi voima ja merkitys kuin turhalla tavaralla tässä kulutushysteriassa. Ikävä kyllä, nykypäivän trendi on toisen suuntainen. Mietin myös usein niitä, joilla ei todellakaan ole varaa tai aikaa hankkia mitään.

Itse tehty maustesuola tai muu käyttötuote on ihana muistaminen.

Suklaa, kesäkukat tai lahjakortti vaikkapa jäätelökioskille toimii aina.

Viinipullo on perinteisesti toiminut hyvin.

Korkeintaan kukka, tavaraa on kaikilla.

Opettajalle koko luokalta yksi ruusu.

Lapsen maalaamat juuriharjat + mäntysuopa.
M

Varhaiskasvatuksen opettajia ja varhaiskasvatuksen lastenhoitajia on kiva muistaa kesäkukilla, lasten kirjoittamilla korteilla ja tykätty lahja oli kerran myös termospullo, jonka sai mukaan retkille.

Aurinkovoidetta, sk 50.

Kaikki pienet herkut, esimerkiksi ruohosipuli, jonka pystyi istuttamaan kotiin. Muumimuki.

Ollaan viety opettajalle koko luokan kesken ostettu lahjakortti: ravintola, elämys, merkkiliike. Päiväkotiin itse tehdyt kortit + jotain pientä. Esim. lahjakortti jäätelökioskille kera karkein täytetyn jäätelötötterövohvelin. Kauha saatesanoin ”Kiitos, kun hämmennät kanssani elämäni soppaa” tms. Itse tehty pyykkietikka ja siihen käsipyyhkeistä taitellut nallet. ”Keksit purkissa”, eli kuivat aineet lasipurkkiin raitoina ja ohjeet. Nameja koko henkilökunnalle jne.

Lahjakortti kauppakeskukseen. Voi itse valita, mitä haluaa ostaa ja mistä liikkeestä.

Yhteislahjana lahjakortti + mahdollisesti kukka. Parin euron panostus per oppilas, ja opelle ei kerry 20 kynttiläkippoa jouluna tai 20 orvokkia kesällä.

Itse ostin mansikan makuiset lahjakortit paikalliselle marjatilalle.

Lapsen itse tekemä kortti, neulos, askartelu, puutyö, savityö, piirros kehyksen kanssa! Muisto, joka jää muistuttamaan tekijästä!

Me olemme antaneet lähes joka vuosi koko varhaiskasvatuksen työntekijöille yhteisen herkkukassin! Juotavia, makeaa sekä suolaista syötävää.

Vuokravene-lahjakortti koko luokalta kerättynä.
Sarppa

Yrttejä, kesäkukkia.

Ajatus on tärkein. Esim. pieni 5–10 euron kahvila- tai jätskilahjakortti on kiva, ei kallis ja saa käyttää itse, kun haluaa. Ei mitään pysyvää.

Lapsen huolellisesti tekemä piirustus on aina hyvä.
Miina

Kiitos-kortti, vaikka lapsen kuvalla ja joku pieni muisto kuluneesta vuodesta.

Syötävät ja juotavat ovat usein sellaisia, että ne ovat allergioiden takia tai maun takia vääränlaisia ja täten jatkavat matkaansa eteenpäin.

Vinkit on kerätty Auranmaan Viikkolehden, Kaarina-lehden, Kunnallislehden, Laitilan Sanomien, Loimaan Lehden, Salon Seudun Sanomien, Somero-lehden, Turun Sanomien ja Uudenkaupungin Sanomien lukijoilta verkkokyselyssä. Kiitos kaikille vastaajille!