Puistokadun koulun pajapäivä tarjosi oppilaille hauskuutta ja haastetta

0
Minja Hartikainen ja Joona Pyy osallistuivat Ao Jiangin vetämään lennokkipajaan. Joonan lennokki kaarsi komeat 9,10 metriä, eikä Minjankaan kone kovin kauas jäänyt. SARI HOLAPPA

LOIMAA/PUISTOKADUN koulussa pidetty perinteinen pajapäivä tarjosi oppilaille paitsi mukavan hengähdystauon opintoihin myös kivaa tekemistä ja hauskaa haastetta.

Pajojen ideoijina ja toteuttajina toimivat 8. ja 9. luokan oppilaat ja niihin osallistuvat kaikki koulun oppilaat. Vararehtori Jarkko Palm laskeskelee pajoja olleen hiukan vajaa 30. Pajoissa pääsi esimerkiksi tekemään ja lennättämään paperilennokkeja, laulamaan karaokea, pelaamaan lautapelejä ja kaupunkisotaa, kokeilemaan parijoogaa ja akrobatiaa, parkouraamaan ja rentoutumaan. Myös laavu oli pystytetty retkeilijöitä varten, mutta makkarat jäivät tänä vuonna maastopalovaroituksen vuoksi paistamatta.

Opettaja Marja Talvi sanoo pajapäivien alkaneen aikanaan opettajien pitäminä ja muuttuneen jossain vaiheessa ulkopuolisten pitämiksi.

– Työpajoja saattoi pitää esimerkiksi 4H-kerhot tai seurakunta.

Tätä nykyä pajoja vetävät pelkästään omat oppilaat, ja se on toiminut Talven mukaan erittäin hyvin.

– Tämä on sopivaa tekemistä viimeisiin koulupäiviin, hän toteaa.

Paperilennokkinsa 9,10 metrin ennätykseen lennättänyt Joona Pyy oli varsin tyytyväinen sekä saamaansa tulokseen että pajaan.

– Olen ennenkin saanut lennätettyä lennokkia pitkälle, eikä nytkään ollut mikään erikoismalli, jolla heitin tuloksen, hän kertoi.

Hertta Prusin lennokki oli puolestaan laskeutunut 8,20 metrin lukemiin, ja hänellä paremman tuloksen toi erikoismalli. Hän oli löytänyt sen nettiselaimelle valmiiksi ladatuista esimerkeistä.

Pajaa vetänyt Ao Jiang kertoi saaneensa idean pajaan omasta harrastuksestaan, sillä pienempänä lennokkeja oli tullut tehtyä ja heiteltyä enemmänkin. Viime vuonna Jiangin vetämässä pajassa tehtiin kasvomaalauksia.

Lautapelejä pelaamassa olleet yhdeksäsluokkalaiset ystävykset Sindy Simolin , Iida Tepponen ja Sonja Revo halusivat tulla viettämään lautapelipajaan aikaa kavereiden kesken ja samalla vähän kilpailemaan.

– Pajapäivässä on hauskaa myös se, ettei tarvitse opiskella.

Pajan vetäjät Nelli Niemi ja Aino Ruohonen kertoivat pitäneensä lautapelipajaa jo viime vuonna.

– Tämä on ollut suosittu, ja on melkein koko ajan täynnä, he kiittelivät innokkaita osallistujia.

Hurjan näköisin suorituksiin ylsivät taas akrobatiapajaan osallistuneet Kristiina Heikkilä, Helmi Pajula, Emma Toivonen ja Darja Chernysh. He kertoivat kokeilleensa jo viittä temppua, joista osa oli jäänyt puolitiehen niiden ollessa liian vaikeita. Lajia oli kuitenkin tullut kokeiltua aiemmin liikuntatunnilla.

– Tämä on tosi luovaa ja hauskaa, he kehuivat.

Seuraavaksi Kristiina, Helmi ja Darja aikoivat suunnata kasvomaalaukseen ja Emma pelaamaan nälkäpeliä.