Tervetuloa työelämään

0

Aika, jolloin iso joukko uusia sote-alan ammattilaisia astuu työelämään, on taas käsillä. Onnittelut kaikille vastavalmistuneille! Väkisin tulee mieleen se into ja ammattiylpeys noin neljännesvuosisata sitten, kun itse valmistuin lähihoitajaksi.
Työ, työtavat ja työkaverit ovat näinä vuosina muuttuneet paljon. Joka päivä olen oppinut jotain uutta. Yksi asia on kuitenkin muuttumaton, sote-alan ammattilaiset haluavat tehdä työtä ihmisten kanssa, ihmiseltä ihmiselle.

Varhan visiossa olemme ystävällisin ja vaikuttavin, ammattilaisten arvostama yliopistollinen hyvinvointialue. Strategian toimeenpanon yksi kärkiohjelmista on, että rakennamme hienoa työpaikkaa ja alaa, jota ammattilaiset arvostavat. Siinä painopistealueiksi olemme valinneet henkilöstön saatavuuden, osaamisen ja työnjaon, johtamisen kehittämisen sekä yhteisöllisyyden ja brändin.
Täytyy kuitenkin muistaa, että 23 000 työntekijän työnantaja on ollut toiminnassa vasta vajaan puolitoista vuotta, joten ihan kaikkia tulevaisuuden visioita emme ole vielä saaneet toteen.
Osaavan, riittävän ja hyvinvoivan sote-henkilöstön turvaamisen tulevaisuudessa on oltava yksi keskeisimmistä hyvinvointialueiden tavoitteista. Ei riitä kauniit korulauseet, ei festariliput eikä varsinkaan se, että henkilöstömitoitus ei ole riittävällä tasolla laadukkaan hoitotyön mahdollistamiseksi.

Paikallista sopimista tarvitaan siihen, että sote-henkilöstö pysyy töissä myös tulevaisuudessa. Ammattilaisten on voitava tehdä koulutustaan vastaavaa työtä ja työelämän on joustettava työntekijöiden tarpeiden mukaan. Tuntikin työtä sotella on parempi kuin ettei työntekijöitä ole lainkaan.
Palkasta on voitava keskustella. Uskallan väittää, että sote-alan työntekijäpulaa ei olisi juuri lainkaan, jos palkka vastaisi työn vaativuutta. Hälytysrahat eivät ole tähän tilanteeseen kestävä ratkaisu. Palkka on kiinnostuksen herättäjä, mutta sitoutumista sillä ei osteta. Ratkaisut sitoutumiseen löytyvät arjesta sieltä työpaikoilta.

Vastavalmistuneet sote-alan ammattilaiset tulevat töihin avoimin mielin ja intoa puhkuen. Toivottavasti otamme heidät vastaan kiitollisina uusista työkavereista ja jaksamme perehdyttää, opastaa ja ohjata.

Marke Tissari
aluevaltuutettu (sd.)
Varhan kesätyöntekijä