Kaunis tarina ja koskettava musiikki vievät katsojat Ypäjältä Myrskyluodolle

0
Aikuisen Maijan osaa esittävä Emmi Sundqvist peilaa omia kokemuksiaan Maijan tarinaan. Jannen osassa nähtävä Jari Torkkeli on niin ikään pystynyt samaistumaan roolihahmoonsa.

Ypäjä
Oona Tepponen

Myrskyluodon Maijan tarina on ihastuttanut suomalaisia jo vuosikaudet: kirjoina, sitten televisiosarjana ja viimeisimpänä elokuvana. Tänä kesänä se on nähtävissä myös Ypäjän Musiikkiteatterin musikaalina, joka saa ensi-iltansa 12. kesäkuuta.

Ohjaaja Anu Hälvä kertoo olevansa iloinen päästessään työskentelemään klassikon parissa Ypäjällä.

– Olen pitkään halunnut tehdä tämän, ohjata Myrskyluodon Maijan. Jos mietitään suomalaisia musikaaleja tai musiikkinäytelmiä, niin niitä ei hirveen montaa ole. Ja sen lisäksi tämä on tietysti valtavan hieno tarina, Hälvä toteaa.

Keväällä ensi-iltansa saaneen, Tiina Lymin ohjaaman elokuvan toivotaan tuovan nostetta myös musiikkiteatterin esitykselle. Työryhmä kertoo jättäneensä elokuvan katsomisen tarkoituksella myöhempään hetkeen.

– En ole halunnut sekoittaa omia ajatuksia siitä, mitä täällä tehdään. Tietysti elokuvan ansiosta Myrskyluodon Maija on nyt ajankohtainen, työryhmän koreografi Kia Lehmuskoski kertoo.

– Luulen, että nimenomaan tv-sarja vaikuttaa kaikkein eniten ainakin tietyn ikäryhmän odotuksiin. Tietysti tulee aina muistaa, että teatteri, tv ja elokuva ovat eri medioita ja kieliopiltaan erilaisia, Hälvä huomauttaa.

Anni Blomqvistin teoksiin perustuva, Jussi Helmisen dramatisoima ja Matti Puurtisen säveltämä musikaali vie katsojat luodolle seuraamaan Maijan elämää.

Maijoja nähdään lavalla peräti kolme: nuorta Maijaa esittää Elli Hintsanen, aikuista Maijaa Emmi Sundqvist ja vanhaa Maijaa Henrika Ojala. Maijan aviomiehen Jannen roolissa nähdään Jari Torkkeli.

Hälvä kehuu pääosanäyttelijöiden ammattimaisuutta ja omistautumista. Sundqvist ja Torkkeli kertovat pystyvänsä samaistumaan Myrskyluodon parin roolihahmoihin.

– Tietyllä tavalla Jannen rooli on ollut helppo omaksua. Tarinassa on rakkautta, mutta myös haasteita, joista selvitään. Perheen merkitys korostuu. Ja sitten on tietysti luonnon kauneus ja sen tärkeyden merkitys, Jari Torkkeli kuvailee.

– Maijan rooli on iso, ja siihen on pelottava hypätä. Olen itsekin äiti ja vaimo, ja pystyn sillä tavalla peilaamaan Maijan tunteita ja ajatuksia, vaikka aika on tietenkin eri, ja esimerkiksi olosuhteet ovat tosi karut, aikuisen Maijan roolia tähdittävä Emmi Sundqvist sanoo.

Tarinaa seurataan vanhan Maijan näkökulmasta.

– Itse olen ehkä hieman kipuillut, sillä tämä on vaikea rooli tehdä. Toisaalta on mukavaa haastaa itseään, ja osahan on valtavan hieno. Koen sen ensisijaisesti vahvan naisen kasvutarinana sekä myös omana esikuvana. Mikään ei nujerra Maijaa, ja hän yllättyy ehkä itsekin vahvuuttaan, että mistä kaikesta sitä ollenkaan voikaan selvitä. Kaiketi se on se iän tuoman elämänkokemuksen ja tyyneyden kaivaminen itsestä esiin, mikä on haastavaa, vanhan Maijan roolissa nähtävä Ojala pohtii.

Puoliammatillisen teatterin haasteena on ollut harjoitusten aikatauluttaminen. Hälvä ja Lehmuskoski kertovat, että kaikkia näyttelijöitä, tanssijoita ja laulajia on hankala saada harjoituksiin samaan aikaan. Työryhmän jäsenet kuitenkin uskovat, että työn tuloksena syntyy vaikuttava, kaunis ja koskettava näytelmä, josta saa olla ylpeä.

– Samuli (Jokinen) on tehnyt todella upeat sovitukset. Mekin olemme joutuneet kaivelemaan harjoituksissa nessuja esille. Traaginen tarina ja kaunis musiikki, eihän siihen muuta tarvitakaan, pääosakolmikko Sundqvist, Torkkeli ja Ojala tiivistävät.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän