Kaupungin uutta vuokrataloa selvitetään yhä – valtuusto saa puitavakseen asuntopoliittisen ohjelman

0
Kaupunki on myös purkanut vanhaa vuokratalokantaansa. Kuvassa Alastarolta purettu Pajapuisto. LL ARKISTO

LOIMAAN kaupungille on laadittu asuntopoliittinen ohjelma vuosiksi 2024–2029.
Ohjelman toimenpide-esityksiin sisältyy muun muassa se, että kaupunkikonserniin kuuluva Kiinteistö oy Loimaan vuokra-asunnot laatii syyskuun loppuun mennessä tarkennetun suunnitelman Loimaan keskustan uudisvuokratalokohteen toteuttamisesta ja sen edellyttämästä rahoituksesta. Samassa yhteydessä omistajan eli kaupungin on tarkoitus arvioida ja päättää pääomittamisen tarpeesta.
Jo pidempään esillä ollutta hanketta on alustavasti selvitetty. Suunnitelmissa on ollut uusia kaupungin vuokra-asuntokantaa rakennuttamalla rivitalo, jonka karkea kustannusarvio on liikkunut 1,4 miljoonassa eurossa (LL 1.12.2022). Uuden vuokrarivitalon alustavana paikkana on pidetty Kartanomäkeä, Moisionpellolle johtavan tien varressa.
Kaupungin vuokra-asuntokannan kehittämiseen sisältyviä muita toimenpiteitä on se, että Koy Loimaan vuokra-asunnot selvittää vuokratason ja alueittain eriytetyn vuokrahinnoittelun vaihtoehdot. Tällä hetkellä yhtiön vuokrahinnat ovat samalla tasolla taajamissa ja Loimaan keskustassa, mikä ohjelman mukaan johtaa siihen, että asukas valitsee usein keskusta-alueen taajamien sijaan.
Ohjelmassa esitetään selvittämään Hirvikoskella sijaitsevan Koy Telkäntien fuusioimista Koy Loimaan vuokra-asuntoihin. Selvitettäviin asioihin lukeutuu niin ikään kaukolämmön saatavuus uusille ja kaavoitettaville asuinalueille.
Yleisesti kaupungin on tarkoitus siirtyä kiinteistöosakeyhtiöissään aktiivisempaan ja kehittävämpään toimintamalliin, mikä edellyttää varautumista lisärahoitustarpeisiin tulevien investointien kohdalla. Tämä koskettaa erityisesti Koy Loimaan vuokra-asuntoja, joka on kaupungin asuntopolitiikan keskeisin asuntopoliittinen väline. Yhtiön viimeisimmät vuokra-asunnot on rakennettu 1990-luvun alussa, ja ohjelman perusteella toimintamallin muutos edellyttää lisäpääomitusta vuokrataloyhtiöön.

Kaupungilla on eri yhtiöiden kautta ja suorassa omistuksessa 578 asuntoa, joita luonnehditaan ohjelmassa edullisesti hinnoitelluiksi. Niiden käyttöaste on 96 prosenttia. Korkeamman hintaluokan vuokra-asuntoja kaupungilla on vain neljä kappaletta, ja ne on hankittu kuluneen parin vuoden aikana.
Pääosa Loimaalla sijaitsevista asunnoista ei ole kaupungin omistuksessa tai suoraan sen päätöksin ohjailtavissa. Yksityisiä rivi- ja kerrostaloprojekteja kaupunki pyrkii vauhdittamaan esimerkiksi monipuolisella tonttitarjonnalla. Ohjelmassa arvioidaan tonttitarjonnan olevan tällä hetkellä kohtuullisen hyvällä tasolla. Rivitalotonttien tarjontaa pitäisi lisätä.
Vanhaan rakennuskantaan liittyen on käynnistetty selvitys, jossa yhdessä kaupungin ja yksityisten toimijoiden kanssa tutkitaan sitä, millä tavoin Loimaan kerrostalokantaan on kohdistettu merkittäviä julkisivu- ja linjastoremontteja. Selvityksen perusteella pyritään opastamaan ja kannustamaan taloyhtiöitä saneerausten ennakoinnissa ja toteutuksessa.
Maankäytön puolella ohjelmassa todetaan muun muassa, että tontteja on riittävästi ja hyvillä sijainneilla, joten asemakaavoitus ei ole pullonkaula asuntorakentamiselle. Ohjelmassa linjataan, että tulevaisuudessa asumiseen liittyvän maankäytön painopisteenä on tiivistävä rakentaminen taajaan asutuilla alueilla. Tiivistävää maankäyttöä pidetään tehokkaana, sillä silloin voidaan tukeutua jo rakennettuun kunnallistekniikkaan ja vältytään pitkien siirtolinjojen rakentamiselta.

Kaupunginhallitus on osaltaan käsitellyt ohjelman ja esittää sitä hyväksyttäväksi valtuustolle, joka kokoontuu tulevana maanantaina. Ohjelmaa on valmistellut asuntopoliittinen työryhmä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän