Kesävihaajan tunnustuksia

0
LL ARKISTO/KALLE RAJALA

Kesäkuu tulla tupsahti. Itselleni vaikein vuodenaika on jälleen käsillä. Kesä on ollut hankala vuodenaika itselleni monista syistä, eikä vähäisimpänä kuumuus, joka vie helposti voimat. Muiden kesähehkutus on myös joskus ollut epämukavaa. Nyt pitäisi nauttia täysillä, kun kaikki muutkin, miksi olotilani on silti ankea?

Ehken osaa ”nauttia täysillä”, mutta voin yrittää nauttia omalla tavallani. Siten kesä on ainakin vähän miellyttävämpi.

Laitoin kuin laitoinkin kesäkukkia parvekkeelle. En ole koskaan ollut mikään viherpeukalo, mutta ajattelin, että ehkä voisin vähän kokeilla. Iltapäivällä parvekkeella on tuskallisen kuuma, mutta vielä aamulla siellä on viileää, jospa siellä joisi aamukahvit ja lukisi lehden. Täytyy myös muistaa hoitaa niitä kukkia.

Annoin itselleni luvan törsätä ja hankin itselleni pirteän pellavamekon. Se hengittää paremmin kuin puuvilla. Hankin myös ruman kesähatun. Iso lieri suojaa naamaa ja hartioita.

Yritän suhtautua kesäherkkuihin sallivammin. Jäätelöä ei tarvitse erikseen ansaita. Mustikoita saa syödä kuormasta. Perunaöverit eivät ole vaarallisia. Torikojuilla voi olla hauskaa tehdä heräteostoja.

Kun veljeni luetteli asioita, joita odottaa kesältä, hän mainitsi perhoset. Niitä on kiva bongailla ja valokuvata, hän sanoi. Hän on myös kova lintubongari. Jospa minäkin koettaisin avata silmäni ja ihmetellä kesäistä luontoa. Voisi vaikka valokuvatakin. Ihan vaan omaksi huviksi.

Auringonpalvojaa minusta ei ikinä tule! Mutta jos uimarannalle menee yöaikaan, silloin on viileämpää, ja tunnelmakin omanlaisensa. Festarit ja reissaaminen ovat olleet kiinteä osa kesiäni, mutta viime kesästä naku-uinti pienessä lammessa uusien ystävien kanssa jäi silti parhaana muistona mieleen. Kannattaa jättää tilaa heittäytymiselle.

Kesällä voi lukea kirjoja riippumatossa tai puistossa, mutta voi lukea myös sohvalla ilmanviilentimen vieressä, jos siltä tuntuu. Torkut ilmanviilentimen vieressä ovat myös hyvä idea.

Kesään kuuluvat myös monet epämukavat asiat kuten aurinkorasvatahma, hyttysen- ja ampiaisenpistot, mustelmat ja hikihankaumat. Niihin voi yrittää suhtautua elämän jälkinä harmittelun sijaan. Tulipahan tämäkin mustelma hankittua.

Likakin taitaa kuulua kesään. Aurinkorasvaa on nimittäin usein myös muualla kuin iholla. Parasta muistaa aurinkorasvan ohella nesteytys, muuten käy huonosti.

Olen huono kaikissa heittolajeissa ja peleissä ylipäätään. Työpaikan työhyvinvointipäivänä oli kuitenkin pakko osallistua leikkeihin, ja myös mölkky oli pakollista. Menin ja voitin. Kannattaa mennä kesällä myös epämukavuusalueelle.

Juhannuksena useimmat suuntaavat mökille, minä olen olosuhteiden pakosta joutunut viettämään kaupunkijuhannusta. Ehkäpä kehittelen oman perinteen?

Lisää omia perinteitä voisin kehitellä kesään ylipäätään. Ei omanlaisen kesän viettäminen ole missään kielletty, vaikka meillä onkin vahvat näkemykset siitä, miten kesää kuuluisi viettää. Ja ehkä näistä muka pakollisista kesäjutuistakin voi nauttia, jos uskaltaa heittää joskus aivot narikkaan.

Mira Kreivilä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän