Kaikkein tärkeimmät tavoitteet terveyspolitiikassa ovat sekä kansanterveyden että kansantalouden näkökulmasta terveyserojen kaventaminen ja ennaltaehkäisy. Näihin tavoitteisiin pääsemisen ainoa keino on vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja siirtää resursseja hallitusti erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon.
Maamme hallituksen vastaus perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon epätasapainoon on sairaalaverkon supistaminen. Tämä johtaa toimintojen keskittämiseen. Vaikka sairaalaverkkoselvityksessä ei ehdotetakaan Loimaan sairaalan toimintojen supistamista, luovat valtion taholta annetut valtavat taloudentasapainotus vaatimukset varmasti painetta löytää säästöjä myös Loimaan sairaalan toiminnoista.
Aluesairaalat tulisi nähdä koko Varhan voimavarana, ei vain kulueränä. Erityisesti Loimaan sairaalan sijainti usean eri hyvinvointialueen rajalla tulisi ottaa huomioon koko alueen turvaajana yli kunta- ja hyvinvointialuerajojen. Palveluiden keskittäminen ei myöskään tuo mitään säästöjä, mikäli se edellyttää mittavia investointeja ja henkilöstön lisäämistä keskussairaalaan.
Loimaan sairaalassa työskentelee korkeasti koulutettu ja kokenut henkilöstö. Mikäli sairaalan toimintoja karsittaisiin, alkaisi tämä henkilöstö todennäköisesti katsella töitä muualta, mikä voisi tarkoittaa siirtymistä kokonaan pois Varhan palveluksesta, mikä vallitsevassa henkilöstöpulassa olisi kestämätöntä. Loimaan sairaala myös toimii alueellamme koulutussairaalana ja sairaalan toimintojen kaventaminen vaikuttaisi väistämättä myös mahdollisuuksiin kouluttaa uusia terveysalan ammattilaisia.
Varhan strategiassa korostetaan palveluiden vaikuttavuutta. Kaikkein heikoin vaikuttavuus on sellaisella palvelulla, jota ei käytetä, vaikka tarve olisi. Erityisesti köyhille, monisairaille, työttömille, eläkeläisille ja muille työvoiman ulkopuolisille ihmisille on yleensä suuri merkitys, sillä kuinka kaukana palvelut sijaitsevat. Matka saattaa estää hakeutumisen sen vaikuttavimmankin palvelun piiriin. Jotta terveyspolitiikan kriittiset tavoitteet terveyserojen kaventaminen ja ennaltaehkäisy voidaan saavuttaa, on edellä mainittujen väestöryhmien päästävä hoitoon helpommin ja paremmin.
Aluesairaalan yhteiskunnallinen vaikutus onkin suurempi kuin vain kysymys erikoissairaanhoidon järjestelystä alueellamme. Näin ollen Tyks Loimaan sairaalan säilyttämisen tuleekin olla Loimaan edunvalvonnan keskiössä sen kaikilla tasoilla.
Maarit Koivisto
aluevaltuutettu (vas.)