Loimaalle esitetään sotekeskusta

0
Loimaan pääterveysasema. LL ARKISTO

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus on linjannut palveluverkkouudistukseen liittyvien sotekeskusten ja soteasemien alueelliset sijainnit. Aluehallitus esittää ensi viikon keskiviikkona kokoontuvalle aluevaltuustolle, että Varhan alueella toimisi jatkossa seitsemän sotekeskusta ja 16 soteasemaa.
Varhan seitsemän sosiaali- ja terveyskeskusta sijaitsisivat seuraavilla paikkakunnilla: Turku (Mäntymäki ja Turun keskusta), Raisio, Kaarina, Salo (pääterveysasema), Uusikaupunki ja Loimaa. Vuonna 2027 Turkuun valmistuva Kaskenmäen sote-keskus olisi kahdeksas sote-keskus.
Vastaavasti soteasemien alueelliseksi sijainniksi esitetään: Turun Pansio, Naantali, Masku, Parainen, Lieto, Salo (Läntinen terveysasema), Runosmäki, Mynämäki, Paimio, Somero, Pöytyä (Riihikoski), Turku (Kirkkotie, kunnes Kaskenmäki valmistuu), Varissuo (nykyinen väistöratkaisu ja tuleva pysyvä sijainti), Laitila, Rusko ja Kemiönsaari.
Varhan tiedotteessa sanotaan, että kyseiset sijainnit muodostavat palveluverkon, jonka toimipisteiden saavutettavuus on korkealla tasolla. Alle kymmenen minuutin ajomatkan etäisyydellä toimipisteistä asuu vajaa 78 prosenttia Varhan asukkaista (377 200 asukasta) ja alle 20 minuutin ajomatkan etäisyydellä yli 95 prosenttia väestöstä (462 900 asukasta).

Ensimmäinen luonnos sosiaali- ja terveyskeskuspalveluiden palveluverkoksi julkaistiin helmikuun puolivälissä. Se sisälsi alustavan hahmotelman sotekeskusten ja -asemien alueellisista sijainneista. Jatkovalmistelun aikana luonnokseen on tehty vähäisiä muutoksia.
Aluehallituksessa tehdyn ja hyväksytyn muutosesityksen mukaan soteasemat esitetään lisättäväksi Pansioon ja Maskuun.
Varhassa päätetään myöhemmin sotepisteiden sijoittumisesta.

 

Fakta

Aluehallitus päätti toimipisteiden vähimmäispalveluiden mitoituksista

Sotekeskukset
Lääkäri- ja hoitajavastaanotot arkisin virka-aikaan (omatiimit).
Näytteenottopalvelut ja vierianalytiikka.
Monialaisen mielenterveys- ja päihdepalveluiden työryhmän laajat palvelut.
Työikäisten sosiaalipalveluja ja vammaispalveluja arkipäivisin virka-aikaan.
Jos kaupungissa on useita sotekeskuksia, jossain niistä on: perustason kuvantamispalvelut, suun terveydenhuollon palvelut, toimintakykyä tukevia palveluja ja äitiys- ja lastenneuvola sekä lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalveluja (sotekeskuksissa tai erillisissä toimipisteissä).

Soteasemat
Lääkäri- ja hoitajavastaanotot arkisin virka-aikaan (omatiimit).
Näytteenottopalvelut ja vierianalytiikka.
Moniammatillisen mielenterveys- ja päihdepalveluiden työryhmän palveluja.
Työikäisten sosiaalipalveluja ja vammaispalveluja erikseen sovitusti.
Äitiys- ja lastenneuvola (ei välttämättä samassa kiinteistössä, mutta saman kunnan alueella).
Suun terveydenhuollon perustason palvelut lähes kaikilla soteasemilla.
Osalla soteasemia: lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalveluja sekä toimintakykyä tukevia palveluja.

Sotepisteet
Sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan ammattitaidon mukaisia palveluja (omatiimin hoitaja).
Aluehallituksessa tehdyn ja hyväksytyn muutosesityksen mukaan sosiaali- ja terveyspisteiden vähimmäispalveluihin lisätään lääkärinvastaanottojen osalta seuraavaa: kun sote-pisteessä on edeltävän vuoden aikana ollut fyysisiä lääkärinvastaanottoja yli tuhat käyntiä, pyritään ne järjestämään sotepisteessä.
Palvelutarpeiden mukaan myös vieridiagnostiikkaa ja näytteenottoa.
Lisäksi voidaan tarjota mielenterveys- ja päihdepalveluja, suun terveydenhuoltoa sekä sosiaalipalveluja työikäisille ja ikääntyneille.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän