Vanha rakennus halutaan purkaa Loimaan keskustasta

0
Rakennus sijaitsee Loimaan keskustassa Satakunnantiellä.

LOIMAAN kaupungin lupajaosto on myöntänyt poikkeamisluvan Satakunnantiellä sijaitsevan rakennuksen purkamista varten.

Kyse on asemakaavalla suojellusta rakennuksesta, jonka purkamisen asemakaavamääräys kieltää.

Rakennuksen omistaja oli hakenut lupaa poiketa asemakaavan rakennuksen suojelua koskevasta määräyksestä. Rakennuksen katsotaan olevan huonokuntoinen ja se on tarpeen purkaa.

Loimaan kaupungin kaavoituksella ei ollut lausunnossaan huomauttamista poikkeamishakemuksesta. Sen sijaan Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo ja Varsinais-Suomen Ely-keskus eivät puoltaneet sen hyväksymistä.

Lupajaoston päätösehdotusdokumentista ilmenee muun muassa, että rakennusta koskevien inventointien mukaan mansardikattoinen rakennus on tehty 1910- tai 1920-luvulla. Rakennus on osa Satakunnantielle 1900-luvun alkuvuosikymmeninä muodostunutta kaupparaittia.

Lupajaoston perustelujen mukaan rakennus on päässyt rappeutumaan melko pahoin kuntoarvion ja paikalla tehdyn katselmuksen perusteella. Jaosto pitää rakennuksen korjaamista taloudellisesti kannattamattomana ja arvioi tarvittavat korjaustyöt niin suuriksi, että ne heikentäisivät kohteen suojeltavia arvoja ratkaisevasti.

– Rakennukseen ja etenkin kaupunkikuvan kannalta tärkeisiin julkisivuihin jäisi korjaustöiden jälkeen jäljelle varsin vähän alkuperäisiä vanhoja rakennusosia, mikä heikentää kohteen autenttisuuteen perustuvaa rakennushistoriallista arvoa, jaosto perustelee.

Esimerkiksi Ely-keskus on asiassa eri mieltä. Sen mukaan tarpeelliset korjaustoimenpiteet on mahdollista toteuttaa vanhan rakennuksen omaispiirteitä kunnioittaen.

Ely nosti lausunnossaan esiin muun muassa sen, että rakennus on ollut jo aiemmin maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen menettelyn kohteena, kun kiinteistölle myönnettiin rakennuslupa paritalon rakentamista varten vuonna 2012. Ely teki asiassa oikaisuvaatimuksen ja valitti Turun hallinto-oikeuteen, joka kumosi Loimaan ympäristölautakunnan päätöksen keväällä 2013. Korkein hallinto-oikeus piti voimassa hallinto-oikeuden päätöksen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän