Nöyrä mutta ylpeä

0
Puheenjohtaja ja judoka Aleksi Välimäki (edessä) budoseura Ipponista sekä karatekat Miikka Altti ja Jonne Talvinen kertovat kamppailulajien kiinnostavan Loimaalla. – Vaikka olisi taukoa, tatamille voi aina tulla takaisin, he sanovat.

LOIMAA Täydellinen suoritus. Sitä tarkoittaa ippon, josta on nimensä saanut 40 vuotta täyttänyt loimaalainen kamppailulajien erikoisseura Ippon. Viikonloppuna seura vietti pyöreitä kuinkas muutenkaan kuin kamppaillen, kun Hirvihovin lajivalikoimassa olivat karate, judo, lukkopaini ja kobudo. Juhlaleirilläkin venyttiin täydellisiin suorituksiin.

– Osallistujia on noin 150. Tavoitteena ollut sata ylittyi reippaasti, keväällä toisen puheenjohtajuuskautensa aloittanut Aleksi Välimäki kertoi.

Välimäen mukaan Ippon voi varsin hyvin kaikin puolin. Seuran lajeihin kuuluvissa karatessa, judossa ja lukkopainissa on mainio valmentajatilanne, ja myös harrastajia riittää junioreista aikuisiin. Ipponissa on jäseniä 105.

– Karatessa ja judossa on jopa tervettä kilpailua.

Treenaaminen Hirvihovissa on ollut entistä mukavampaa, sillä olosuhteita on saatu edistettyä: tuulettimilla on parannettu ilmanvaihtoa, tatamit uusittiin toissa keväänä ja väliverholla saadaan tilaa muokattua harjoitusten mukaan.

– Ne ovat pieniä mutta suuria asioita. Kaikki seikat ruokkivat toisiaan. Tietysti tärkein asia on treenin sisältö.

Seuraavaksi toiveissa on saada tatamia reunustava raskas ruskea verho vaihdetuksi läpinäkyväksi pleksiksi, joka avartaisi tilaa ja toisi näkyvyyttä, kun nyt harjoitukset pidetään suljettujen seinien sisällä.

Verho kuuluu pitkän ajan suunnitelmiin, sillä se vaatii sponsorirahaa ja tekijöitä. Yhteishenki seurassa on kuitenkin kohdillaan, sillä tekemisen meininki on saanut kiitosta. Se näkyi jo juhlajärjestelyissä, kun Välimäki oli miettinyt touhun vievän koko perjantai-illan. Talkooväkeä ilmestyikin paikalle niin, että isoin työ oli tehty reilussa puolessa tunnissa.

– Vaikka kamppailulajit ovat itsenäistä tekemistä, olemme yhdessä kuin iso perhe.

Ipponin toiminta lähti liikkeelle karatesta vuonna 1984. Ensimmäiset treenit pidettiin nykyisellä Citynuokkarilla. Paikalla oli nykyinenkin aktiivi ja valmentaja Jonne Talvinen, joka muistelee tilan olleen ahdas ja pieni, mutta silti uusi ja kiinnostava laji veti paikalle parikymmentä uteliasta.

Muutaman kuukauden päästä oli syntynyt seura, joka sai treenipaikan Hirvihovista.

– Ensimmäisiin vuosiin ei meillä ollut tatamiakaan, tuossa vaan kivilattialla paiskottiin toisiamme, Talvinen nauraa.

Kamppailulajeihin väkeä innostivat ajan ilmiöt: taistelulajien näyttelijätaiturit Bruce Lee ja Chuck Norris sekä Karate Kid -elokuvat.

– Kun alkeiskurssille tuli sata henkeä, olimme jopa vähän pulassa, mihin ne kaikki saadaan mahtumaan.

1990-luvun alussa Ipponissa pääsi harrastamaan judoa ja 2011 lukkopainia, aikoinaan myös krav magaa. Kamppailulajeille on tyypillistä, että innostus haihtuu alkeiskurssin jälkeen, mutta Loimaalla on toimintaan saatu pysyvyyttä, vaikka joka lajiin on kuulunut myös hiljaisempia aikoja.

– Onneksi seuran talous kesti huonotkin vuodet, Välimäki sanoo ja osoittaa kiitokset kaupungille, joka on tilavuokrissaan ollut maltillinen.

Kamppailulajit opettavat Välimäen ja Talvisen mielestä elämää suurempia arvoja, kuten kurinalaisuutta, kunnioitusta, itseluottamusta ja kärsivällisyyttä.

– Jos kuvittelee, että karatessa oppii äkkiä jotain hienoja hyppypotkuja, niin saa unohtaa koko jutun. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja samojen toistojen tekemistä, Talvinen sanoo.

Saavutuksillakaan ei seurassa pröystäillä, vaikka menestystä on kertynyt niin lukkopainissa kuin judossakin EM- ja MM-kultaa myöten, myös judojunnut käyvät usein rohmuamassa mitaleja kisoissa. Karatessa ei kilpailla, mutta harrastajat osallistuvat ahkerasti leireille.

Talvinen huomauttaa, että koska Ipponin toiminta on saatu uudelle tasolle, on sitä syytä myös nostaa.

– Olemme saaneet kehuja nuorekkaasta meiningistämme. Ippon on nöyrä mutta ylpeä seura.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän