– Ei silloin tullut mieleenkään, että radiotyöstä voisi tulla ammatti. Se oli hyvin kaukainen ajatus loimaalaiselle pojalle, tänä kesänä 30 vuotta radioammattilaisena työskennellyt ja 50 vuotta viime lauantaina täyttänyt Sami Tenkanen pohtii uraansa.
Niin kuitenkin kävi. Hän ilmoittautui keväällä 1994 armeijan jälkeen työvoimatoimistoon työnhakijaksi päällimmäisenä suunnitelmanaan viettää rento kesä. Siksi hän kertoi etsivänsä toimittajan, opettajan tai asianajajan töitä. Kokemusta tai pätevyyttä näistä ammateista ei nuorella Tenkasella nimittäin ollut. Ylioppilaaksi hän oli valmistunut vuotta aiemmin.
– Muutaman päivän päästä tuli kuitenkin soitto Huittisten Radio länsituulesta, josta tarjottiin töitä.
Pian Tenkaselle selvisi myös, että radioalaa voi oikein opiskellakin, ja niinpä hän haki ja pääsi vuoden mittaiseen koulutukseen Helsingin Laajasaloon. Opintojen jälkeen hän pestautui kesäksi Radio Mafiaan, mutta kohtalokkaammaksi osoittautui yhden lähetyksen mittainen tuurauskeikka vanhaan työpaikkaan Huittisiin. Sen sattui kuulemaan Radio Porin Ilkka Rahkonen, joka halusi Tenkasen töihin.
– Radio Porissa tehtiin kunnianhimoista paikallisradiota, joka oli hyvä koulu minulle.
Parin vuoden päästä Tenkasen matka jatkui Helsinkiin Radio NRJ:n aamulähetysjuontajaksi.
Loimaalaislähtöisen Sami Tenkasen ura radioalalla on ollut varsin nousujohteinen. Toimittuaan vuodesta 2017 lähtien Bauer Media Suomen toimitusjohtajana, viime viikolla hän aloitti myös Bauer Media Ruotsin toimitusjohtajana.
Vaikka kuuntelijoiden ajasta kamppailevat monet muutkin, Tenkanen uskoo edelleen radion voimaan.
– Se on kuluttajalle helppo ja vaatii vähän.
Radion viehätys piilee myös siinä, että se on parhaimmillaan kuulijalle hyvinkin henkilökohtainen ja läheinen.
– Se avataan aamulla samalla, kun pestään hampaita ja keitellään kahvia. Se on monelle aamun ensimmäinen ihmiskontakti.
Tekijälle radio on puolestaan Tenkasen mukaan raaka ja rehellinen. Koska lähetykset ovat useimmiten suoria, virheitä on opittava sietämään ja minimoimaan.
– Se on koko ajan vähän kuin nuoralla tanssimista.
Entistä kotikaupunkiaan Sami Tenkanen muistelee lämmöllä. Vaikka Loimaa oli paikkakuntana melko pieni, se tarjosi 1980-luvulla lapsuuttaan viettäneille silti paljon.
– Muistan, kuinka minulla oli jossain vaiheessa 11 harrastusta. Pelasin kori- ja pesäpalloa, kävin näytelmä- ja kokkikerhossa, enkä muista edes kaikkea, mitä tuli tehtyä.
Koripallojoukkue Bisonsista hän puhuu edelleen intohimolla, ja sanookin käyvänsä niiden otteluissa aina, kun sattuu olemaan sopivasti Loimaalla. Saviseutulaista mielenmaisemaa hän pitää ehkä vähän turhankin vaatimattomana, sillä ylpeydenaiheita löytyy.
– Mentaliteetti on vähän sellainen, että oma arvo osoitetaan enemmän teoilla kuin ylettömällä rehvastelulla. Kiitoksetkin otetaan vastaan mieluummin nöyränä ja vaatimattomasti.
Tenkanen kuitenkin muistuttaa, että Loimaalla on paljon asioita, joista voi olla ylpeä.
– Siellä on monia menestyneitä urheilujoukkueita ja yrityksiä.
Viime vuosina Tenkanen on viettänyt taas enemmän aikaa Loimaan seudulla, kun he ostivat vaimonsa Anna Perhon kanssa vanhan maatilan päärakennuksen Ypäjältä.
– Täytyy sanoa, että se on helpottanut aika paljon vapaa-ajanvietto-ongelmia, kun on remontoinut sitä, hän naurahtaa.
Tenkasen vanhemmat puolestaan muuttivat takaisin Loimaalle Huittisten Huhtamosta pari vuotta sitten, mitä hän pitää erittäin tärkeänä.
– Yhteys säilyy näin, kun näemme heitä useammin. Ja kyllähän heistä on ollut valtavasti apua esimerkiksi remonttiprojektissa.
Seuraavaa askelta urallaan Tenkanen ei mieti. Sitä hän ei ole miettinyt koskaan. Sen sijaan hän pyrkii aina keskittymään senhetkiseen tilanteeseen ja tekemään sen parhaalla mahdollisella tavalla.
– Koska se taas ratkaisee sen seuraavan tilanteen. Tämä pätee sekä työelämässä että koripallokentällä.
Ei siis ole olemassa mitään viiden vuoden suunnitelmaa. Ei edes kolmen.
– En voi millään tietää, millaisia mahdollisuuksia maailmassa on. Siksi en voi myöskään tehdä mitään yksityiskohtaista suunnitelmaa.
Kuka?
Sami Tenkanen
Työskentelee Bauer Media Suomen ja Ruotsin toimitusjohtajana.
Täytti 8. päivä kesäkuuta 50 vuotta.
Koulutukseltaan ylioppilas ja executive MBA.
On syntynyt Huittisissa ja muuttanut Loimaalle yhdeksänvuotiaana. Asuu nykyään Helsingissä.
Perheeseen kuuluu vaimo Anna Perho, kaksi omilleen muuttanutta poikaa sekä 14-vuotias jackrussellinterrieri Jimi Hendrix.
Harrastaa keski-ikäisesti padelia, golfia ja laskettelua.
Haaveilee, että saisi jatkossakin tehdä hauskoja ja inspiroivia asioita työssä ja vapaa-ajalla.