Tältä torilta saat Varsinais-Suomen halvinta mansikkaa, ja hinta on yllättäen viime vuotta alhaisempi – katso myös perunan ja herneen hintavertailu

0
Hilkka Ketola ostaa pienen määrän Annabella-perunaa, kun oman maan perunoita saa vielä odotella. Myyjänä Rahkion tilan Arto Hellstén. Kuva: AVL/TAINA SAARINEN.

Selvitimme kotimaisen mansikan, perunan ja herneen hinnat kahdeksalla paikkakunnalla.

Mansikka on Varsinais-Suomessa tällä hetkellä edullisinta Kyrön torilla. Mansikkalitra maksoi siellä keskiviikkona keskimäärin 5,75 euroa.

Kaikkein edullisin mansikkalitra tällä pöytyäläisellä torilla maksoi vain neljä euroa. Se oli pienimarjaista ja Polka-lajiketta. Kallein mansikkalitra maksoi 7,50 euroa. Tämä oli luomumansikkaa.

Kalleinta mansikka oli Laitilassa, jossa litrahinta nousi yhdeksään euroon. Laitilassa hintatiedot on kerätty markettien edustoilla olevista myyntipisteistä, sillä Laitilassa torimyyntiä on vain perjantaisin. Markettien myyntipisteiden mansikka on lähes aina hieman kalliimpaa kuin toreilla.

Tämän viikon kalleimmat mansikan litrahinnat nousivat jopa 10 euroon. Tällainen litrahinta mansikalle tuli yhdessä Loimaan torin myyntipisteessä, jossa marjaa myytiin pienissä 250 gramman rasioissa.

Edullisimmillaan mansikkaa sai ostaa Loimaan torilta 6,50 euron litrahintaan.

Mansikan hinta on useimmilla paikkakunnilla hieman viime vuotta korkeammalla tasolla, mutta Kyrön torilla hintataso on selvästi edullisempaa kuin vuosi sitten. Vuosi sitten Kyrön torin keskihinta oli 6,20 euroa. Myös Turun kauppatorin keskimääräiset hinnat olivat hieman alhaisemmat kuin vuosi sitten vastaavassa selvityksessä.

TS-Yhtymän lehdet keräävät vuosittain mansikan, herneen ja uuden perunan myyntihinnat lehtien ilmestymispaikkakunnilta.

Keräsimme hintatiedot vuonna 2023 myös kesäkuun viimeisellä viikolla tiistai-keskiviikkona.

 

Kärkäisen puutarhan Ritva Kärkäinen ja myyjä Veera Nurminen. KUVA: LL/OONA TEPPONEN.

MANSIKAN PÄÄSATOKAUSI on täydessä vauhdissa Varsinais-Suomessa, ja on arvioitu, että vuoden mansikkahuippu saatetaan saavuttaa jo tämän viikon lopussa.

Esimerkiksi Polka-lajikkeen satokausi on juuri alkanut, kertoi Kärkäisen Puutarhan Ritva Kärkäinen Loimaan torilla.

– Hinnan kehittymistä on vaikea arvioida, marjan laatu vaikuttaa hintaan. Voi olla, että satokausi jää lyhyeksi ja loppuu jo heinäkuun puoleenväliin. Kypsymistä ei estä mikään, Kärkäinen sanoi viitaten alkaneeseen hellejaksoon.

Euran Tuoretukku oy:n Tuomo Tuominen arvioi hintojen asettuvan normaalille tasolla vielä tämän viikon aikana.

Nuolioja Ky:n kojulla vihanneksia ja marjoja myynyt Tarja Viherlaakso kertoo huomanneensa, että yleinen hintatason nousu on vaikuttanut myös mansikan myyntiin.

– Toivotaan, että hinta kehittyisi tästä huokeammaksi. Kaikki on nykyään niin kallista.

Matikan Puutarhan Juha Laurila. Kuva: LL/OONA TEPPONEN.

JUHA LAURILA myi mansikkaa seitsemän euron litrahintaan Matikan puutarhan myyntikojulla Kyrön torilla. Matikan puutarha sijaitsee Laitilassa.
Laurilan mukaan kelit ratkaisevat hintakehityksen.
– ​Ennen juhannusta mansikan litrahinta oli kahdeksan euroa, nyt euron vähemmän.
Kelit vaikuttavat hintaan myös poiminnan kautta. Laurila sanoo, että kovalla helteellä se ei ole mukavaa työtä.

UUDENKAUPUNGIN TORILLA herneitä oli myynnissä juhannusviikolla, mutta ei kuluvalla viikolla. Torikauppiaan mukaan kuivuus on supistanut satoa niin, että herneitä ei saada myyntiin joka päivä.

Heikko satotilanne vaikuttaa myös herneiden hintaan. Viime vuoden hintavertailussa hernettä sai kesäkuun lopussa 4,17–5,80 euron litrahintaan. Nyt Varsinais-Suomen toreilla ja myyntipisteissä kotimaisesta hernelitrasta täytyy maksaa yli 6 euroa.

 

UUDEN PERUNAN hinta vaihtelee isosti paikkakuntien välillä. Kotimainen peruna on edullisinta Salon torilla, jossa sitä saa alle 5 euron kilohintaan.

Turun kauppatorilla keskimääräinen perunan kilohinta nousee yli 8 euron.

 

 

HINTAVERTAILU

Näin vertailu tehtiin

Kotimaisen mansikan, herneen ja perunan hinnat on kerätty Kaarinasta, Laitilasta, Loimaalta, Paimiosta, Pöytyältä, Salosta, Turusta ja Uudestakaupungista.

Hintatiedot on poimittu kuluvan viikon tiistaina, keskiviikkona ja torstaina toreilla esillä olleista hintatiedoista.

Jos torihintoja ei ole ollut saatavissa, paikalliset hinnat ovat markettien edessä olevista myyntipaikoista.

Hinnat ovat perushintoja (ilman alennuksia) kotimaisista tuotteista.

Hinnoista on laskettu paikkakohtainen keskiarvo. Näitä keskiarvohintoja on verrattu keskenään.

Tietoja ovat keränneet yhteistyössä Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-Lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan Lehti, Salon Seudun Sanomat, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.

 

Hintatiedot: TS-Yhtymän lehtien työryhmä.
Jutun koonti: Johanna Käkönen. 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän