Torikansalta ääni käytöstavoille ja turvalliselle EU:lle

0
Arja Alkki ja Anna-Maija Rannikko haluavat äänestämällä vaikuttaa EU:n asioihin, vaikka ne tuntuvatkin välillä kovin kaukaisilta. KATRIINA REIJONEN

LOIMAA Europarlamenttivaalien varsinaisen äänestyspäivän lähestyminen näkyi ja kuului perjantaina Loimaan torilla. Ehdokkaat Vilhem Junnila (ps.) ja Henna Virkkunen (kok.) jututtivat kansaa, ja politiikkaa kommentoitiin myös torikahvilassa.
– Juuri puhuimme siitä, että käytöstavat alkavat olla monella hukassa. Vaalitenteissä ei anneta puhua loppuun ja tyrmätään toisten mielipiteet, kesän ensimmäistä toripäivää viettänyt Arja Alkki moitti.
– Myös kärjistäminen ja se, ettei kuunnella muita, tympii, juttukumppanina istuskellut Anna-Maija Rannikko lisäsi.
Loimaalaiset Alkki ja Rannikko myöntävät, että monet peräkkäiset vaalit alkavat syödä kiinnostusta perehtyä tarjolla oleviin ehdokkaisiin. He kuitenkin pitävät äänestämistä tärkeänä. Rannikko oli käynyt jo uurnalla, Alkki totesi menevänsä sunnuntaina.
Kumpikin kaksikosta toivoo, että valituksi tulleet ajaisivat suomalaisille tärkeitä asioita kuten turvallisuutta, hyvinvointia ja suomalaisen maatalouden mahdollistamaa omavaraisuutta.
Naisten mainitsemat teemat ovat nousseet puheeksi monella muullakin paikkakunnalla, Junnila ja Virkkunen totesivat. Perussuomalaisten ehdokas Junnila kokee, että keskeiset puheenaiheet ovat kampanjan mittaan liukuneet ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sisäiseen turvallisuuteen, luonnonvarapolitiikkaan ja liikennekysymyksiin.
Junnilaa kiinnostaa erityisesti teollisuus- ja ympäristöasioihin sekä Euroopan Unionin sisämarkkinoihin vaikuttaminen.
– Mielestäni on tärkeää olla yhteydessä ihmisiin, jotta kuulee paikalliset huolet, murheet ja mahdollisuudet. Esimerkiksi millaisia investointeja halutaan houkutella ja mihin suuntaan viedä sääntelyä, naantalilainen Junnila totesi.
Hän kannusti ihmisiä äänestämään, jotta europarlamentissa saadaan varsinaissuomalaisten ääni kuuluviin.
Jyväskylässä asuva ja europarlamentissa jatkopaikkaa havitteleva Virkkunen pitää käsillä olevia vaaleja Suomen EU-historian tärkeimpinä, sillä ilmassa on niin monta Euroopan yhtenäisyyden kannalta olennaista kysymystä.
– Ymmärrän, että EU:n asiat voivat tuntua kaukaisilta, mutta Suomen asioista puolet on määritelty EU:n kehikossa.
Kokoomuksen Virkkunen nimesi turvallisuuden varmistamisen ja talouden vahvistamisen tärkeimmiksi asioiksi, joita Suomen tulisi ajaa. Virkkunen kannattaa myös hallinnon ja byrokratian keventämistä.
– Se rasittaa maatalouttakin, että meillä on liian paljon raskasta lainsäädäntöä ja byrokratiaa.
Turku–Oripää-akselilla vaikuttava Voitto Immonen ei hakeutunut ehdokkaiden pakeille. Hän oli jo valinnut kantansa ja antanut äänensä. Ehdokkaan löytymisessä eivät auttaneet vaalikoneet eivätkä vaalitentit, vaan hän luotti omaan harkintaansa.
Harkintaa Immonen toivoisi myös ehdokkailta. Vaalitentit ovat hänen mielestään karmaiseva esimerkki siitä, millaiseksi politiikan keskusteluilmapiiri on muuttunut.
– Huudetaan vain muiden päälle. Sellaista se on eduskunnassakin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän