Olemme päättämässä hyvinvointialueen sotekeskuksista, -asemista ja -pisteistä. Niiden palvelujen sisältö ja keskusten sekä asemien sijainti päätetään valtuuston kesäkuun kokouksessa. Nämä päätökset tarkoittavat lähipalvelujen loppumista kokonaan joillain paikkakunnilla. Lähipalvelut muuttuvat sisällöltään toisilla paikkakunnilla ja isommissa taajamissa ei muutu juuri mikään. Päätetään siis, miten ja mistä hyvinvointialueen asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut. Palveluverkko koostuu kiinteistä palvelupisteistä sekä monipuolisista digitaalisista (puhelimen ja tietotekniikan avulla toimiva) ja liikkuvista (palveluauto) palveluista. Kiinteät palvelupisteet sijoitetaan jo tuttujen, olemassa olevien terveyskeskusten ja muiden toimipisteiden paikalle.
Laajan palvelun sotekeskuksia on kahdeksan, joista viisi on Turun seudulla, muut kolme sitten seutukaupungeissa, esim. meillä Loimaalla sairaalan ja pääterveysaseman muodostama kokonaisuus. Sisältönä on lääkäreiden ja hoitajien vastaanotot omalääkärimallin mukaan omatiimityönä ja tarvittavat, jo nyt siellä olevat erikoissairaanhoidon poliklinikkapalvelut. Näissä keskuksissa on laboratorio- ja kuvantamispalveluita. Terapiapalveluita monipuolisesti. Sosiaalipalveluita kaikenikäisille kattavasti. Apuvälinepalveluita. Suun terveydenhuollon (hammaslääkärit ja -hoitajat) palveluita. Mielenterveys- ja päihdepalveluita. Perhekeskuksen palveluita neuvoloineen. Osassa on kuntouttavaa vuodeosastohoitoa. Seutukaupungeissa on päivystyspalveluja.
Soteasemia on isommissa taajamissa, paitsi Turun kaupunki tarvitsee näitäkin kolme tai neljä. Muilla alueilla on kaksitoista soteasemaa. Loimaata lähin soteasema tulee olemaan Riihikoskella. Soteasemilla saa lääkäreiden ja hoitajien vastaanottopalveluita. Muut palvelut eivät välttämättä ole yhtä kattavia kuin sotekeskuksissa. Kuitenkin verinäytteen otto toimii kaikissa ja osassa on myös kuvantamispalveluita. Apuvälinepalveluita. Sosiaalihuollon palveluita. Mielenterveys- ja päihdepalveluita. Suun terveydenhuollon ja neuvolapalveluita. Osassa näistä on myös kuntouttavaa vuodeosastohoitoa.
Sotepisteitä jää jokaiseen itsenäiseen kuntaan jossain muodossa. Pinta-alaltaan laajoissa kunnissa voi olla sotekeskuksen tai -aseman lisäksi sotepiste. Loimaata lähimmät sotepisteet ovat Oripäässä ja Koskella. Alastaron sotepiste on tiukalla, mutta tulee mielestäni säilyttää. Yhteensä näitä on 18–19. Palveluina lähinnä hoitajavastaanotto, tarvittaessa lääkärin etävastaanotto ja laboratorionäytteiden ottaminen. Neuvolapalveluita.
Kaikki samantasoiset toimipisteet eivät ole keskenään samanlaisia, vaan alueen väestön tarpeet määrittävät toimipisteen kokoa ja palveluvalikoimaa. Tämä kokonaisuus on vaikea ymmärtää. On tärkeää, että ihmiset saavat tarvitsemansa hoidon tai palvelun helposti saavutettavasta paikasta.
Jari Välimäki
aluevaltuutettu (kesk.)