Alpo Jaakolan suomökki on lahoamassa paikoilleen

0
Sampsa Heinonen, Anne Nurkkala ja Manu Mäkinen toivovat, että Alpo Jaakolan suomökin kulttuuriarvo tunnistettaisiin ja mökki saataisiin kunnostettua.

Loimaa/Eksyssuo
Oona Tepponen

– Tämähän on hyvin alpomaisen näköinen! Loimaan kaupungin museoassistentti Anne Nurkkala huudahtaa nähdessään Alpo Jaakolan suomökin ensimmäistä kertaa.

Jaakola-seuran puheenjohtaja Sampsa Heinonen on tuonut Nurkkalan ja kaupungin kulttuurituottajan Manu Mäkisen tutustumaan Eksyssuolla sijaitsevaan suomökkiin ja katsastamaan sen kuntoa. Huonolta näyttää, kolmikko toteaa.

– Sade tuli kuin tilauksesta korostamaan tilannetta. Huopakatto on kuoriutunut päältä ja vesi pääsee sisälle, Heinonen esittelee.

Mökin sisällä kulkiessa saapas uppoaa lahonneeseen puulattiaan, josta kasvaa paikoin sieniä. Välikatto on antanut periksi, ja märät muovit ja eristevillat ovat tulleet esille.

Mökin kosteusvauriot ja tarve korjata mökki ovat nousseet esille seuran sisällä. Heinosen mukaan tarkoituksena ei ole osoittaa ketään syyttävällä sormella, vaan avata keskustelu mökin kunnostamisesta.

– Lähtökohtaisesti ihmettelen sitä, että luontoarvoja suojellaan joka käänteessä. Tällä (suomökillä) on kuitenkin selkeä kulttuuriarvo, joten eikö sitäkin pitäisi suojella?

Suomökin ja maat omistaa Metsähallitus, ja Kauhanojan kyläyhdistyksellä on ollut suullinen lupa käyttää mökkiä esimerkiksi kuutamohiihtojen taukopaikkana. Kyläyhdistyksen puheenjohtajan Pekka Ahokkaan mukaan mitään kirjallisia sopimuksia mökin käytöstä tai ylläpidosta ei kuitenkaan ole.

– Kyläyhdistyksellä on ollut aikomuksena tehdä mökille korjaussuunnitelma, Ahokas kertoo lisäten, että suunnitelman lisäksi tarvittaisiin käytännön toimia ja talkoovoimia.

Alpo Jaakolan suomökki Eksyssuolla on päässyt huonoon kuntoon. Kattohuopa on kuoriutunut pois, vesi on päässyt sisään ja lahottanut välikaton sekä lattian. OONA TEPPONEN

Metsähallituksen Luontopalvelujen tuotantopäällikkö Jouni Aarnio kertoo, että heilläkin on huomattu mökin huono kunto. Hän on kuitenkin iloinen siitä, että asia on noussut keskustelunaiheeksi paikallisten toimijoiden keskuudessa.

– Luontopalvelujen ministeriöiltä saamat resurssit ovat tällä hetkellä tiukat, ja niiden on riitettävä luonnon monimuotoisuustyöhön, arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden hoitoon ja virkistyskäyttöön. Siksi olemmekin käynnistäneet valtakunnallisen kokonaissuunnitelman retkeilyn palveluvarustuksen mitoituksesta: kuinka paljon ja millaista palveluvarustusta jatkossa ylläpidetään. Uusia sopimuksia kohteiden ylläpitämisestä muiden tahojen kanssa ei lähtökohtaisesti tehdä ennen tämän suunnitelman valmistumista kuluvan vuoden aikana.

Suunnitelman valmistuttua olisi kuitenkin Aarnion mukaan mahdollista selvittää, voisiko esimerkiksi mökin omistus, korjaaminen tai ylläpitäminen siirtyä Metsähallitukselta muille tahoille.

FAKTA
Alpo Jaakolan suomökki
Sijaitsee Eksyssuolla Kauhanojalla.
Rakennettu 1970-luvulla.
Metsähallituksen omistuksessa.
Kokonaisuus käsittää hirsimökin, saunarakennuksen ja huussin.
Paikalla on järjestetty kuutamohiihtoja sekä jokasyksyinen Eksyssuon lapset -kuunnelma.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän