Monesti arkiruoka on tekijälleen välttämätön paha; helpointa ja halvinta reittiä pitkin tehty riittävän kattava annos ravintoa. Jos joskus lähtee oikein hulluttelemaan, niin arkimössön sekaan saattaa lentää ripaus grillausmaustetta.
– Jos jostain pitää tinkiä, niin ensin rahasta ja sitten ajasta. Mausta ei tingitä, arkiruuan tärkeyteen uskova Satu Taurén linjaa.
Kolmivuorotyö ensihoitajana ja kaksi alakouluikäistä lasta takaavat sen, ettei ihan joka päivä voi panostaa isosti arjen ruokahuoltoon. Mahdollisimman usein pitää kuitenkin tarttua toimeen; ihan vain taitojen ylläpitämiseksi ja rakkaudesta lajiin.
– Usein sitä tekee vaikka kinkkukiusausta tai makaronilaatikkoa. Jos on oikein kiire, niin Citymarketin kotikeittiö pelastaa. Kunhan saadaan poikien kanssa hetkeksi pysähtyä ja istua yhdessä ruokapöytään vaihtamaan päivän kuulumiset.
Eineksistä Taurén käyttää joka kodin suosikkeja: Saarioisten maksalaatikkoa ja Jalostajan hernekeittoa. Muuten ruuat pyritään tekemään itse, välillä lapsia valmistuspuuhiin mukaan lahjoen ja kiristäen.
Tällä kertaa ruokittavana oli vain aikuisia ja aikaakin lähes rajattomasti, joten Taurén loihti pöytään liekitettyä peuran ulkofileetä, yrttiperunoita ja mustikkasalaattia. Hän metsästää itse riistansa ja ymmärtää, ettei kaikilla välttämättä ole sellaista saatavilla.
– Tämä on pientä arjen luksusta. Ei tarvitse mennä ravintolaan ja maksaa itseään kipeäksi, kun pienellä vaivalla saa tehtyä todella hienoa ruokaa.
– Moni saattaa vähän vierastaa riistaa, koska siinä on oma makunsa. Kannustan kaikkia kuitenkin tarttumaan siihen, jos mahdollista on. Ja on tärkeä muistaa, ettei riistan makua saa mausteilla peittää vaan sen makua vain korostetaan.
Liekitystä hän harrastaa ahkerasti talvella ja kesäisinkin aina silloin tällöin. Tällä kertaa alkoholina toimi konjakki ja muistisääntönä hän mainitseekin, että flambeerauksessa käytettävän nesteen alkoholipitoisuuden on hyvä olla 40 prosenttia tai enemmän. Miedommat palavat turhan heikosti.
– Tätä voi muuttaa arkisemmaksi ottamalla lihaksi vaikka possun fileetä. Sen kun liekittää Fireballin kanssa, niin tulee helposti ja edullisesti uskomattoman hyvää.
Liekittäminen on kuulunut Taurénin bravuureihin muutaman vuoden ajan. Idean hän sai loimaalaiselta työkaveriltaan Lenniltä.
– Yksi äitienpäivä sitten päätin, että nyt lähtee. Soitin Lennille, kysyin viime hetken vinkit, ja sitten harjoittelin jollain possulla. Ja tulihan siitä ihan törkeän hyvää.
Riittävän vahvan alkoholin lisäksi liekityksessä on hyvä muistaa turvallisuus. Liesituuletin on hyvä sammuttaa liekityksen ajaksi ja napata pannu myös hellalta sivuun kun liekit ovat korkeimmillaan. Lihat on hyvä pitää liikkeessä, että kaikki alkoholi palaa pois. Parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun lihat valmistelee edellisenä päivänä maustamalla. Varsinkin suolaa saa Taurénin mukaan laittaa riistaan reilusti.
Kypsyyttä pitää muistaa tarkkailla.
– Kypsyys menee nopeasti yli, jos liekittää liian myöhään tai pitkään. Sen oppii kyllä kokeilemalla.
Toisinaan arjessakin on hyvä hemmotella itseään myös jälkiruualla. Tälle kerralle suunniteltu jälkkäri olikin sellainen, mikä valmistuu kuin itsestään; sulatettua jäätelöä, murskattuja digestivekeksejä ja mansikoita. Maistuvan annoksen valmistamiseenhan riittää periaatteessa se, että unohtaa jäätelön pöydälle, tiputtaa keksipaketin muutamaan kertaan lattialle, asettelee komponentit kippoon ja koristelee mansikoilla.
Arkeen kuitenkin kuuluu myös ajoittaisesti puutteelliset ostoslistat, ja tällä kerralla jäätelö jäikin keittiön sivupöydän sijasta kaupan kylmäaltaaseen. Jälkiruokasuunnitelmiin tuli siis muutos.
Kovin paljoa enempää vaivaa ei keksimuruista, mustikoista ja mascarponesta kasattava kerrosherkku. Joskin Taurénin elämään pelmahtaneen pelastajamiehen vatsaa myötäillen tuttu annos kasataan tällä kertaa maidottomana ja gluteenittomana.
– Nyt lähtee sitten ihan lonkalta. Tällaista Satun kokeilevaa keittiötä parhaimmillaan.