Ehkä epävakaa sää onkin hyvä juttu

0
TS/EERO SAARIKOSKI

Suomen kesä on vaihtelevaa säältään. Toisaalta ainakin voi olla tyytyväinen siitä, että se ei houkuttele niin suuria turistimassoja kuin maailmalla on ollut ongelmaksi asti.

Täällä voi istua järven tai meren rannalla monesti lähes yksin tai oman porukan kanssa. Sellaisesta autiorannan tunnelmasta ja luksuksesta moni kaverini Espanjassa vain haaveilee. Siellä kun monelle rauhalliselle rannalle pitää kävellä hieman pidempi taival. Suuri osa rantaviivasta on jo kauan sitten rakennettu jonkinlaiseksi turistirysäksi.

Viimeksi käydessäni tapaamassa ystäviäni entisessä kotimaassani Espanjassa huomasin, että lähes jokainen kaveri ja jopa myös vastaantuleva, jonka kanssa ajauduin juttusille, otti massaturismin esille. Aihe todellakin on siellä nyt kuumimmillaan, kuten se on ilmeisesti myös monissa muissa massaturismin maissa Kroatia mukaan lukien.

Vaikka nyt mielenosoituksissa huudetaankin ”Mene turisti pois”, niin en ole silti huomannut mitään ihmisvihaa. Kyseessä tuntuu olevan pikemminkin raivo massaturismin aiheuttamia sosiaalisia ongelmia kohtaan, jotka myös turistin olisi hyvä tiedostaa ja tehdä eettisiä valintoja lomallaan.

Ymmärrän hyvin sen ahdistuksen, mitä massaturismi voi aiheuttaa. Kun pitää lähteä aamulla töihin, niin vielä kostean yön jälkeisenä aamuna liikenteessä pyörivä ja kaatokännissä riehuva kymmenen hengen polttariporukka voi tukkia aika mukavasti koko kadun. Juuri kun olet päässyt näiden ohi, on parin metrin päässä toinen seurue tukkimassa tietä.

Riehakas polttariporukka on myös ehkä pitänyt koko naapuruston hereillä bilettäessään vuokraamassaan Airbnb-asunnossa yön pikkutunneille asti. Kun sellaisia porukoita on yksi toisensa perään, niin kyllähän sitä paikalliset alkavat miettiä, että eikö tämän enempää arvosteta paikallista kulttuuria ja elämää.

Suomessa turistit otetaan vielä hyvillä mielin vastaan, koska turismista on tähän asti ollut pikemminkin hyötyä Suomelle. Turistit eivät ole meillä syypäitä asuntojen kallistumiseen, eivätkä paikalliset kaupat ole hävinneet suosikkikohteiden katukuvasta halpatuotannolla valmistetun turistikrääsän jyrätessä päältä.

Koska Airbnb:n kautta jotkut ihmiset tienaavat paljon rahaa vuokraamalla kokonaisia huoneistoja turisteille, niin suosituissa kaupungeissa lähestulkoon muille kuin turisteille uusia vuokra-asuntoja ei riitä. Asuntojen hinnat ovat kohonneet juuri siksi pilviin, ja sehän paikallisia kismittää.

Jotkut ovat vihastuneet myös siitä, että todella hyväpalkkaiset diginomadit vuokraavat kaikista suosituimmista kohteista itselleen asunnon hinnalla, jota Espanjassa työtätekevä ei pysty maksamaan omalla palkallaan.

Tuskinpa Suomeen vaihtelevien säiden takia kukaan lähteekään viilentymään urakalla ja suurina massoina, vaikka ei siitäkään voi olla varma monien muiden maiden kärsiessä kunnon kuumuudesta. Tuntuukin hassulta lukea siitä, miten turistien loma on pilalla, kun ilmasto muuttuu. Tässä kohdin ”pilalla” kuulostaa jotenkin kolkolta vitsiltä.

Marianne Rovio

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän