Haahuileva energia täytti kylän

0
Perinteinen Pyramidikulkue oli tänä vuonna pidempi kuin koskaan. Pyramingeliä soittaen joukkoa johdattanut Heikki Huhtanen uskoi, että kulkueen pää olisi varmasti ylettynyt Kojonkulmalle asti.

LOIMAA/METSÄMAA Kymmenettä kertaa vietetyssä Metsämaan Pyramidipiknikissä kasvatettiin jälleen peltokivipyramidia ja nautittiin tunnelmasta, jonka kaltaista ei varmasti muualta löydy.

Tapahtuman pääsymaksuna on kivi ja sille tarina. Aurinkoisessa säässä vietetty piknik keräsikin ennätysmäärän kävijöitä ja samalla siis kiviä. Järjestäjäporukkaan alusta asti kuulunut Heikki Huhtanen kertoi sääkartoista päätellen pyramidin halkovan jo taivasta niin, että pilvet kiertävät tapahtuman suosiolla.

– Tai ne tarinat varsinkin kohoavat taivaaseen asti, Huhtanen selventää.

– Pointti ei koskaan ole ollut pyramidin koko vaan se, että jokainen tuo siihen oman näköisensä kiven. Jokainen myös tuo oman itsensä juuri sellaisena kuin on, ja se on hyvä.

Huhtanen kertoo pyramidin valmistuvan arviolta vuonna 2614, joten kiviä ja tarinoita ehtii kerätä vielä jonkin aikaa.

Tarinoita tuli tänäkin vuonna laidasta laitaan. Eevi Niittymäki kertoi sukeltaneensa kiven Tampereen Pyhäjärvestä noin kahden metrin syvyydestä, kun taas toinen seurueen jäsen oli napannut kiven mukaansa pellolta.

Tiettävästi ensimmäinen synteettinen kivi asetettiin myös pyramidiin, kun Suvi-Päivi Prusi toi turkulaisen kultasepän Petri Ruususen valmistaman ja lahjoittaman synteettisen rubiinin kimaltelemaan pyramidin sisuksiin.

Tulevaisuudesta löytynyt Pyramidipiknikin kansallispuku oli esillä myös Ajan tila -taidenäyttelyssä. Tapahtuman uutena innovaationa kävijöillä oli mahdollisuus myös lähettää postikortti tulevaisuuteen, eli ensi vuoden piknikkiin.

Prusi vastasi tänäkin vuonna Pyramidipiknikin taidenäyttelyn järjestelyistä. Ajan tila -näyttelyssä esillä oli kutsuvierastaiteilijoiden teoksia. Prusi kertoo Ajan tilan olevan viimevuotisen Kosmos versoo -näyttelyn tavoin niin monitulkintainen nimi, että taiteilijoiden luovuus pääsi jälleen pirskahtelemaan vapaasti.

– Mielestäni tosi hyvä kokonaisuus. Siellä oli paljon erilaisia juttuja eri-ikäisiltä, pääosin Loimaan seudulta lähtöisin olevilta taiteilijoilta.

– Me ollaan mietitty, että pitäisikö jatkossa tehdä näyttelystä avoin, mutta sitten voisi tulla sellainen hirveä tilanne, että jotain pitäisi jättää pois.

Ensimmäistä kertaa Pyramidipiknikille lähtenyt Kalle Kähkönen sitoi kivellään kuuluisia Loimaan seudun taidealueita, sillä pääsymaksuksi hän toi kiven Alpo Jaakolan patsaspuiston parkkipaikalta, josta sen oli bongannut Kähkösen poika.

Artistikattaus oli tuttuun tapaan monipuolinen. Esiintymässä olivat Metsämaan Koulun Bändi, Tinyhawk & Bizzarro, Ilkka Kalevi Tillanen & Rantaremmi, Anis Kiitu ja Pekko Käppi. Kansainvälistä suosiota nauttiva Käppi saatiin esiintymään hyvin lyhyellä varoitusajalla, sillä Surupuseroiset joutuivat sairastapauksen vuoksi peruuttamaan osallistumisensa.

– Surupuseroiset on luvattu yrittää saada ensi vuonna paikalle, niin tämä olkoon merkkinä siitä, että ollaan ensi vuonnakin järjestämässä piknikkiä, Huhtanen paljasti.

Jouhikkotaiteilija Pekko Käppi saapui esiintyjäksi lyhyellä varoitusajalla. Käppi on kiertänyt maailmaa K:H:H:L-yhtyeensä kanssa ja hänen kansanmusiikkivaikutteista musiikkiaan kuvaillaan helposti lähestyttäväksi ja vastustamattomaksi.
Tänä vuonna Teosto-palkinnolla palkittu Tinyhawk & Bizzarro on esiintynyt muun muassa Provinssirockissa, Pori Jazzeilla ja Ilmiössä. Metsamään Pyramidipiknikin omaleimainen tunnelma sai hyvävireiseltä yhtyeeltä vilpittömät kehut. Kuva: Kalle Ketola

Tapahtuman juontaneen Tero Heiskan ”Metsämaan faaraoksi” nimeämän Huhtasen mukaan tämänkin vuoden Pyramidipiknik oli täynnä hyvää ja haahuilevaa energiaa. Hänen ja Prusin mukaan tapahtuma kehittyy hyvään suuntaan ja pieniä juttuja hiotaan vuosi vuodelta paremmaksi.

– On ollut niin hyvä rytmi tekemisessä, että nyt ei hengähdetä. Hieman on vielä tämän vuoden tapahtuman lopputöitä jäljellä ja tarkoitus on saman tien jatkaa ensi vuoden juttujen suunnittelua.

Lasten vuoden odotetuin hetki koitti jälleen Pyramidipiknikin melskeissä, kun Pyraminjata repäistiin auki ja taskut sai täyttää karkeilla. Kuva: Kalle Ketola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän