Jääkiekkomaalivahti Noa Vali: Kaikki tekeminen lähtee teknisistä jutuista

0
Rocketsin maalivahtileirillä tiistaina ohjaajana toiminut Noa Vali korostaa teknisen osaamisen tärkeyttä. Jää- ja oheisharjoittelussa keskityttiinkin ihan perusasioihin liikkumisen ja peliasennon parissa.

JÄÄKIEKKO Noa Valin viime kausi ei mennyt aivan odotetulla kaavalla. Lähtökohtaisesti nuoren maalivahdin oli tarkoitus kantaa vastuu TPS:n U20-joukkueen maalin suulla, mutta Liigajoukkueen loukkaantumishuolet toivat hänelle näytön paikan, jonka hän myös käytti hyväkseen.

– Tarkoituksena ei tosiaan ollut pelata yhtään liigapeliä. Olihan se iso paikka lähteä 18-vuotiaana kantamaan liigajoukkueen suurin torjuntavastuu. Totta kai tykkään isoista paikoista, mutta onhan se peli Liigassa ihan erilaista kuin junnuissa, Vali tuumailee.

Vali pelasi kaudella noin kolmanneksen TPS:n edustuksen peleistä ja 18 ottelut U20 SM-sarjaa. Miesten pudotuspeleissä torjuntavastuun kantoi Filip Lindberg ja Vali sai seurata pudotuspelien kaksi ensimmäistä kierrosta luukkuvahdin roolissa. U20 SM-sarjan pudotuspeleissä Vali torjui lähes kaikissa TPS:n otteluissa ja johdatti joukkueensa aina finaaleihin asti, joissa Porin Ässät vei pidemmän korren.

Rocketsin maalivahtileirillä ohjaajina vierailleet Noa Vali ja Topias Rovio kohtasivat viime keväänä U20 SM-sarjan finaaleissa. Tuolloin Rovion edustama Porin Ässät vei mestaruuden. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto/Riku Laukkanen

Torjuntavastuuta tuli myös vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisojen alkulohkovaiheessa.

– MM-kisat ovat tavoitteena tällekin kaudelle. Isompi tavoite on päästä pelaamaan mahdollisimman paljon ja pelata paremmin. Vastuu pitää ansaita ja tiettyä tasaisuutta pitää löytyä otteisiin.

Ensi kaudella Vali on lähtökohtaisesti TPS:n liigajoukkueen kahden pelaavan maalivahdin joukossa. Joukkueeseen hankittiin ruotsalainen Adam Werner, jonka kanssa Vali uskoo taistelevansa peliajasta tasapäisesti ja hyvässä hengessä.

– Se on täysin itsestä kiinni. Jos pelaa hyvin, niin tuskin joutuu penkillä istumaan ja jos pelaa huonosti, niin tuskin sinne maaliin joka pelissä laitetaan.

Rocketsin maalivahtileiri on Valille ennestään tuttu leiriläisen roolin kautta ja tänä vuonna hän lähti innolla ohjaamaan nuoria maalivahteja Loimaalle.

– Aika perusjuttuja lähdetään katsomaan liikkumisen ja peliasennon kautta.

– Vanhemmille osallistujille voi kertoa pelillisiäkin juttuja, mutta kaikki tekeminen lähtee teknisistä jutuista. Ilman hyvää teknistä osaamista ei oikein pysty tekemään mitään.

Jääharjoituksissa leiriläisille oli viisi pistettä, joissa tasoryhmiin jaetut ryhmät kiersivät tunnin aikana. Pisteillä opastivat leirin tutut ohjaajat ja tiistaina Noa Vali kiersi antamassa pieniä vinkkejä eri pisteillä. Keskiviikkona vierailevana ohjaajana oli Porin Ässien Topias Rovio.

Vali kuvailee maalivahtipelin olevan jatkuvassa kilpajuoksussa kehittyvien ja nopeampien kenttäpelaajien keksimiä jujuja vastaan. Maalivahti on jatkuvasti pienessä liikkeessä ja korjailee sijoittumistaan, mutta silti yllättävienkin vetojen lähtiessä pitäisi olla rentona ja hereillä.

– Pelaajat ovat entistä taitavampia ja maalivahdilla pään pitää käydä aika kovaa. Vedot ovat yllättävämpiä ja tulevat pienempiin koloihin.

TPS:n liigajoukkueella on nyt menossa omatoiminen treenijakso ja yhteen joukkue kokoontuu elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Raumalla, jolloin edessä on perinteinen Pitsiturnaus. Vaikka kuuden joukkueen turnauksessa pelataan lyhyitä kaksieräisiä otteluita, on se Valin mielestä mainio tapa aloittaa liigakausi.

– Sinne lähetään hakemaan pelituntumaa ja kemioita. Valmennus saa varmasti jotain näkemystä mahdollisista ketjukavereista, vaikka peli ei todellakaan ole valmista vielä Pitsissä.

Lue tästä juttu Rocketsin maalivahtileiristä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän