Kärhän kaksoset linkoavat omille metriluvuilleen – katso myös heittovideo

0
Pinja ja Venla Kärhä sijoittuivat alle 18-vuotiaiden EM-kisojen moukarinheitossa sijoille neljä ja seitsemän.

YLEISURHEILU Moukarinheitto on vaativa laji, siitä ei liene kenelläkään epäselvyyttä. Heittäjiltä vaaditaan valtavaa maksimivoimaa ja räjähtävää nopeusvoimaa, eikä niiden kohdentaminen lajiosaamiseen ole aina ihan yksinkertainen homma. Pienikin virhe tavan ihmisen silmään voi näkyä tulostaululla metrien hävikkinä.

– Kunhan muistan aloittaa rauhallisesti, niin heitto pysyy aika hyvin kasassa. Sitten jos aloitan kisoissa liian kovaa, niin kaikki heitot hajoavat, Pinja Kärhä pohtii korostaen rauhallisuuden tärkeyttä.

Pinja Kärhä korostaa rauhallisen aloituksen olevan tärkeää, jotta heitto pysyy hyvin kasassa.

Kojonkulmalaiset kaksoset Pinja ja Venla Kärhä, 17, edustavat Suomea huomenna käynnistyvissä alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Moukarin karsinta heitetään heti torstaina aamupäivällä ja finaali perjantaina iltapäivällä.

– Oma tavoite on selvitä finaaliin ja onnistua siellä niin hyvin, että saa heittää kaikki kuusi heittoa, Venla toteaa.

– Kaikki muu kuin kulta on pettymys. Vaikka olenkin henkisesti valmistautunut myös voittoputken katkeamiseen, viimeiset 23 kilpailuaan voittanut Pinja kertoo.

Pinja Kärhän voittoputkeen sisältyy myös Euroopan nuorten kesäolympiafestivaalin voitto viime vuoden heinäkuussa Slovenian Mariborissa. Tuuletukset ovat tavoitteena myös EM-kisojen finaalissa perjantaina. Kuva: Suomen Olympiakomitea.

Tämän vuoden taso tyttöjen moukarissa on erittäin korkea. Pinja on lingonnut kolmekiloisen moukarin 72,02 metrin päähän ja tulos riittää Euroopan tilastoissa kolmanteen sijaan. Edellä on kaksi saksalaista, joista toisen suoritusvarmuus on ollut lähellä loimaalaisen tasoa.

– Tiedän, että pystyn heittämään noin 74-metrisen, mutta niin pystyvät ne muutkin.

Tekninen varmuus onkin yksi Kärhien suurimmista vahvuuksista. Pinja on tällä kaudella ylittänyt 70 metrin rajan neljässä kilpailussa ja yhteensä kymmenen kertaa. Hänen lisäkseen suomalaisista rajan on kautta aikain ylittänyt vain ikäluokan Suomen ennätyksen haltija Silja Kosonen. SE-tulokseen Kärhällä on matkaa 32 senttiä.

– Kyllä sen ennätyksenkin haluan tietysti rikkoa, mutta enemmän kiinnostaa heittää EM-kisoissa hyvin.

Venla Kärhä joutuu tammikuisen sormivamman ja muiden loukkaantumismurheiden vuoksi keventämään harjoituksissa edelleen. Heittoja yhdellä treenikerralla kertyy noin 15, eli kymmenen vähemmän kuin siskolla. Venla ei myöskään tee harjoitusheittoja ylipainoisilla moukareilla.

Myös Venlan tuloskunto on ollut hyvä, vaikka kevät meni loukkaantumisten takia lähes täysin pipariksi. Ennätysparannusta on tullut noin viisi ja puoli metriä, ja nyt ne kirjataan lukemin 65,04.

– Hyvä kausi siihen nähden, että en ole pystynyt treenaamaan normaalisti.

Tammikuussa sormeen tullut jännevamma piti nuoren pois ringistä yli kuukauden ajan ja vaikeuttaa treenaamista edelleen. Eikä sormivamma ollut edes ainoa pitkän tauon aiheuttanut takaisku tänä keväänä.

– Venlalla on se onni, että heittotekniikka ei kärsi pitkistäkään tauoista, vaan enemmän muut ominaisuudet, tyttöjen äiti Kati Kärhä kertoo.

Moukarinheitossa hanskalla on tärkeä rooli. Vasemmalla treeni- ja kisakäyttöön sopiva eurooppalainen suojatumpi versio, kun taas kevyempi musta jenkkityylinen hansikas on parempi laittaa käteen vain kisatilanteissa. – Jotkut myös heittävät ilman hanskaa. Puistattaa ajatuskin heittää pelkillä teippauksilla, Venla toteaa.

Kärhät edustavat Noormarkun Nopsaa, ja heitä valmentaa Arto Rinta-aho. Pinja opiskelee Kuortaneen urheilulukiossa, jossa treenaaminen onnistuu huippu-urheilun standardeilla. Venla treenaa pääosin Kojonkulmalla lukiopäivien jälkeen. Talvella heittotreenit onnistuvat Porin Karhuhallissa.

– Artolla tietämys lajista on ihan ykkösluokkaa, eli valmennuksen voisi sanoa olevan parasta, mitä Suomesta löytyy, tyttöjen isä Mikko Kärhä kiittää.

Kesällä heittäjät harjoittelevat Kojontuvan hiekkakentälle rakennetussa moukarihäkissä. Kentän he kertovat olevan täydellinen treenaamiseen, joskaan sileäksi hiottuun rinkiin ei sateella ole asiaa.

– Monella heittopaikalla on hieman karheammat ringit, joissa pieni sade voi jopa olla hyödyksi. Itselle ei nykyään ole niin tarkkaa, että millainen rinki on. Tuntuu, että pystyn oikeastaan mistä ja milloin vaan heittämään 72 metriä, Pinja selventää.

– Jos heittotilannekuvassa näyttää hyvältä, ei heitä riittävän lujaa, Pinja Kärhä kuvailee.
Kojontuvalla sijaitseva harjoitusrinki on lähes kiven- tai ehkä ennemmin moukarinheiton päässä kaksosten kotoa. Hiekkakenttä on riittävän iso pitkillekin kaarille ja rinki poutakelillä erinomainen.

EM-kisojen jälkeen siskosten kilpailukalenterissa on isoina merkkeinä elokuiset 17-vuotiaiden SM-kilpailut sekä Ruotsi-ottelu. Kaksoset aikovat näissä täyttää listan kärjen samalla tavalla, kuin SM-talvikilpailuissa ja Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailuissakin.

– Niistä lähden molemmista hakemaan hopeaa, sillä en mä Pinjaa pysty vielä voittamaan, Venla nauraa.

Pinja Kärhä on tuloslistalla muutaman metrin Venlaa edellä, joka kuroo välimatkaa umpeen heitto kerrallaan. Ainakin loppukauden ajan Venla uskoo kuitenkin kotimaan kilpailuissa olevan vain kakkossijoja tarjolla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän