Lähipalveluita vähentävä kierre ruokkii itseään

0
TS/RIITTA SALMI

Näin heinäkuussa on hyvinvointialueen hallinnossa rauhallisempaa. Kirjoitan tässä kevään aikana mieleen tulleita ajatuksia.

Raha on tiukassa, ja juuri siksi lähipalveluihin tulisi panostaa. Silti viranhaltijoiden alkukesästä esittelemässä luonnoksessa sotepisteitä oli todella vähän. Neuvottelujen jälkeen saatiin sentään muutama lisää. Mielestäni sotepisteitä on edelleen liian vähän. Loimaan Alastarolla sotepiste säilyy, mutta palveluja on selvästi vähemmän aiempaan verrattuna. Pöytyän Yläne jää kokonaan ilman sotepistettä. Riihikoskella on soteasema, josta yläneläiset hakevat palvelunsa. Ei hyvä näin. Yläneen alue on iso ja matkat ovat pitkiä palvelujen luokse. Etäpalveluja tosin kehitetään, mutta kaikki eivät tule niitä käyttämään.

Pelkoni on, että vahva pyrkimys keskittämiseen jatkuu. Päivystykset lähisairaaloissa oltiin lopettamassa kokonaan. Tämä saatiin nyt torjuttua. Uhka ei ole poistumassa lähiaikoina eikä tulevina vuosina. Myös sotepisteiden lopettaminen on vaarana jo ennen kuin ne saadaan toimimaan.

Sairaalapalveluissa viranhaltijoiden pyrkimyksenä on säilyttää yliopistosairaala maailman 53. parhaana sairaalana. Hyvä asia sinänsä, mutta tämän tavoitteen vuoksi erikoissairaanhoidosta ei esitetä säästöjä. Pikemminkin Tyks pyrkii löytämään lisää erityishoitoja myydäkseen niitä myös toisille hyvinvointialueille. Siksi palvelujen tuottaminen yhdessä ympäröivien hyvinvointialueiden kanssa on vaikeaa. Laaja yhteistyö yliopistollisella yhteistoiminta-alueella saattaisi tuottaa säästöjä, mutta yllä mainitusta syystä siitä ei tule mitään. Yliopistollinen sairaala palvelee hyvin, mutta aiheuttaa runsaasti lisäkustannuksia.

Erikoissairaanhoito siis jatkaa paisumistaan. Ja, koska rahaa ei ole, lähipalveluita alueilla karsitaan. Hoidot keskittyvät keskussairaaloihin. Tällä tavalla hoidon kustannukset kasvavat entisestään, minkä takia pitää säästää ja taas säästökohteina ovat lähipalvelut. Saadaan aikaan itseään ruokkiva, lähipalveluja vähentävä kierre. Tämä on ongelma, joka pitää saada purettua niin, että perusterveydenhuoltoa ja ennaltaehkäiseviä toimintoja voidaan lisätä.

Lähipalveluita pitää puolustaa vahvasti ja lähisairaaloiden palveluita kehittää jatkossakin. Erikoissairaanhoidon vastaanottojen tulee olla lähipalvelua näissä sairaaloissa ja joissain isommissa sotekeskuksissakin tarpeen mukaan. Lääketiede kehittyy ja tilatarpeet muuttuvat. Potilaita voidaan hoitaa enemmän avohoidossa myös erikoissairaanhoidon osalta.
Silti uskon edelleen, että hyvinvointialueista saadaan toimivia ja kustannusten kasvu sen myötä loivenee. Hyvää kesän jatkoa!

Jari Välimäki
aluevaltuutettu (kesk.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän